Развитие и обучение

Пролет, лято, есен, зима

Как да научим малчугана на сезоните и месеците

Пролет, лято, есен, зима

Човешкото бебе идва на света напълно неподготвено за живота. Докато животните се раждат и до минути прохождат, а до часове и дни научават много за планетата и условията на живот, на човека му трябва далеч повече време, за да получи представа за света наоколо. Развитието на детето засяга всички области на живота. Освен да ходи, да се храни и да се държи правилно, то трябва да научи буквите и цифрите, да има представа за различните професии. Промяната на сезоните, месеците и дните е много важна концепция, която невинаги е лесно да се обясни на бебето.

 

Сезоните

Тук всичко е доста просто. Докато бебето преживява всеки от четирите сезона, вие му създавайте асоциации. През всеки сезон обръщайте внимание какво се случва в природата, как се променя времето, какви са листата на дърветата, топло ли е, студено ли е.

 

През зимата, разбира се, е студено. Глобалното затопляне донесе по нашите ширини време, в което снегът не е гарантиран. Когато все пак завали, направете снежен човек. Разглеждайте снежинките, накарайте малкото дете да докосне белия и студен сняг, направете снежни топки. Описвайте цветно предмети и събития, свързани със зимата. Разкажете на своето малко съкровище за Коледа, за Нова година, за красивата украса във вашия град, за накичените с лампички дървета и ярки светлини, за шейните и ските.

 

Пролетта винаги е свързана с цъфтящите дървена, избуялата трева, цветята, песента на птиците и раждането на новия живот. Има много елементи, на които да обърнете специално внимание. Детето и само ще ги забележи от съвсем невръстна бебешка възраст, но ако вие акцентирате и вкарате още информация, то ще научи за този сезон и ще го чака отново следващата година. Разкажете му, че през пролетта птиците се връщат от топлите страни, където са зимували, че баба Меца и Ежко са спали зимен сън и се пробуждат. Дайте му да докосне напъпило клонче от дърво и младите листа. Обърнете му внимание върху това, че често вали дъжд и птиците пеят радостно и силно.

 

Лятото е сезонът на цветята, плодовете, зеленчуците, леките дрешки и морето. През този период можете да го заведете на плаж, да посетите различни места заедно. Рисувайте през лятото ярки и красиви рисунки, събирайте плодове в гората, изучавайте различни животни и буболечки, разглеждайте отблизо цветята, които срещате в гората, на поляната или в парка. Детето ще запомни този период, защото времето е хубаво и може да прекарва дълго време навън. Това е естествената среда на човек и затова той си я търси във всички възрасти.

 

Есента е времето на златните листа. С малчугана до себе си можете да събирате есенни букети от листа, кестени, шишарки и жълъди, от които с повече фантазия да направите апликации и композиции. Непременно привлечете вниманието на детето върху факта, че става по-студено и се стъмва по-рано, отколкото през лятото, а някои птици отлитат, за да прекарат зимата на юг.

 

Един след друг

Добре е да му обясните какъв ще е следващият сезон и по какво той ще се отличава от предишния. Така очакването му ще го направи още по-бдително, по-наблюдателно. А и ще научи тяхната последователност.

 

Месеците от годината

Спокойно можете да ме репликирате с изречението: Защо да мъчим малкото дете отрано с информация за месеците, то все някога ще ги научи. Определено. Но месеците са съществени моменти, които по-лесно ще ориентират малчугана в живота.

Тази информация е по-трудна за научаване, защото понятието месеци е абстрактно. За обучението ще ви трябва календар. Може да нарисувате своя собствена версия с рисунки. Обяснете на детето, че всеки сезон трае три месеца. Ако свържете всеки месец с определена картина, това ще му помогне да получи визуална представа за него. Например през април снегът се топи и реките са буйни, през септември листата пожълтяват, а през декември вали сняг. За да може детето да си спомни месеците и сезоните, задайте му някои въпроси. Например в кой месец е студено – когато листата пожълтяват, или когато цветята цъфтят? Разказвайте му по време на разходки какво се случва всеки месец с природата. Така то ще усети по естествен начин как се променя времето. Разбира се, първо трябва да е ориентирано в сезоните. Можете да организирате домашен театър, да прочетете стихчета и да пеете песни за различните сезони и месеци.

 

Дните от седмицата

Заучаването на дните от седмицата от малкото дете също носи своята доза трудност. И в този случай е необходим календар. Свържете всеки ден с нещо интересно за него. Например понеделник е първият ден от седмицата, сряда е средата, а неделята е почивен ден, когато всички се събират. Заедно с малчугана измислете нещо за всеки ден от седмицата. За да подредите знанията на мъничето, питайте го от време на време кой ден е утре и какво беше вчера. Това ще му изясни последователността от дни.

 

Учене чрез игра

Децата учат чрез играта. Голяма помощ при изучаването на сезоните, месеците и дните са настолните игри. Можете да купите готови игри, или да си ги направите сами. А когато ученето е забавно, и резултатите няма да закъснеят.

Автор: Ели Маринова

 

Сподели: