Нашият дом

Пролетна градина

Пролет е! Засадете пъстри пролетни цветя в сандъчета, кашпи, висящи или плитки саксии. Няма по-прекрасна възможност за откриване на сезона на балкона и терасата.

От друга страна способността на стайните растения да даряват своите собственици с по-добро

Пролетна градина

Пролет е! Засадете пъстри пролетни цветя в сандъчета, кашпи, висящи или плитки саксии. Няма по-прекрасна възможност за откриване на сезона на балкона и терасата.

От друга страна способността на стайните растения да даряват своите собственици с по-добро самочувствие отдавна е известна. Поначало тази особеност се приписва на магическите свойства на цветовете, олицетворение на тайния свят на природата. За да ви помогнем в избора ви на цветя, как да се грижите за тях, да ги аранжирате и къде да ги държите, проведохме разговор с Емилия Лозанова от цветарски магазини „Жарден".

1 Какви цветя са подходящи за пролетния сезон?

Ако искате да внесете пролетно настроение в дома си, най-добре е да се спрете на луковичните цветя. Когато става въпрос за засаждането им в стаята, се използват специални форсирани луковици, т. е. те са преминали специална обработка. Най-често в стайни условия се отглеждат зюмбюли, лалета, нарциси и иглики.

Едно от любимите пролетни цветя е лалето. Него са възпявали поети, рисували са художници и е като символ на любовта.

Зюмбюлът е едно от най-популярните и най-обичани цветя. Днес съществуват множество сортове, отличаващи се от оригинала с едрите си съцветия, цветовете и нежните и разнообразни багри - сини, виолетови, бели, розови, морави.

Фрезиите от своя страна са едни от предпочитаните за букети цветя. По-малко известни са градинските фрезии, подходящи за слънчева градина със завет.

Днес се разпространяват над 200 сорта с разнообразна багра, големина и цвят.

Дребните диви нарциси печелят популярност, поради естествения си чар. Те са най-добрите кандидати за балконски сандъчета.

2 При каква температура се отглеждат?

Особеното при отглеждането на луковични цветя е, че те не търпят висока температура. Трябва да се държат на по-хладно, близо до прозорци, на первази, остъклени балкони и в стая на по-хладни места в сандъчета. Иначе, при по-висока температура животът им е по-кратък.

3 Какви саксии и съдове да използваме?

Пролетните цветя са нежни и крехки, затова и предполагат по-изчистена украса. Най-подходящи са веселите саксии и съдове от естествена керамика, ламарина и кошнички, предварително облечени с найлон. Не се увличайте в украсяването им и не ги претрупвайте с допълнителни елементи! Най-добре е да се спрете на нещо не толкова претенциозно, което не е изискано и накичено. Наблегнете на естественото!

4 Как да ги аранжираме?

В зависимост от съда, можем да направим най-различни композиции от цветя. Може, например да използвате само един вид цветя - пет - шест луковици зюмбюл или да смесите няколко вида и така да си направите шарена пролетна градина. В периферията се слагат по-ниските цветя, а в центъра - по-високите. Може да добавите и зеленина, например брашлян. Така ще стане по-красиво и естествено. Могат да се добавят и различни фигурки и играчки. В случая, с наближаващите Великденските празници, може да украсите саксиите с изкуствени яйца и пиленца. Почвата покрийте със ситни камъчета или мъх.

5 В кои стаи е подходящо да се държат и в кои не?

Няма ограничения. Естествено, хубаво е да са в дневната, защото там светлината е по-силна. В спалните помещения не се препоръчва да се държат цветя или ако има такива, то те в никакъв случай не трябва да се повече от едно - две. В детската стая не е желателно да има цветя, защото те могат да причинят алергии на мъника.

Светлината е необходима на растенията. Иначе те не могат да растат свежи и хубави. Обикновено цветя, които са лишени от пряка слънчева светлина, са хилави и нездрави.

6 Колко цветни саксии могат да се държат в една стая?

Няма такава зависимост или правило, което да казва колко цветя да се държат в една стая. Разбира се, до голяма степен това зависи от обема на стаята и от естетическите виждания на домакинята. Все пак, не е хубаво, въпреки че растенията са полезни и от емоционална гледна точка, да се претрупва едно помещение с цветя. 

 7 Какви особености при отглеждането имат пролетните цветя?

Основното, което трябва да се съблюдава при отглеждането на луковичните пролетни цветя, е температурата да е по-ниска, поливането да е умерено и светлината да е силна. Това са, може би, трите правила за правилната им грижа.

Тъй като пролетните цвята като цяло имат кратък живот, след като прецъфтят, имате няколко варианта да ги съхраните:

- да ги засадите в градина за постоянно, на почва.

- да ги съхранявате в съдове и да се грижите за тях, докато се захранят луковиците и се подготвят за следващ цъфтеж. След като листата им пожълтеят, трябва да ги пренесете на сухо място и да ги присадите.  

 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Емилия Лозанова,цветарски магазини „Жарден

 

 

Сподели: