Отдих и туризъм

Пролетна почивка в няколко посоки

Българското село е едно от най-приятните места за почивка през пролетта. По това време нито е достатъчно топло за море, нито има хубав сняг за ски, но условията са идеални за една пълноценна ваканция, дори в най-близкото до вашия град село.

Пролетна почивка в няколко посоки

Българското село е едно от най-приятните места за почивка през пролетта. По това време нито е достатъчно топло за море, нито има хубав сняг за ски, но условията са идеални за една пълноценна ваканция, дори в най-близкото до вашия град село.

Още по-приятно е, когато мястото се намира до река или язовир или пък предлага минерални бани. Представяме ви няколко прекрасни възможности за уикенд пътуване или едноседмична почивка в няколко области в страната. Основният критерий, по който сме ги подбрали е това да предлагат условия за настаняване на семейства с деца.

Да започнем от Северна България. Там в близост до Троян се намират селата Шипково и Чифлик. Те са едни от евтините СПА дестинации и предлагат добри условия за почивка сред природата в съчетание с минералната вода, която помага за профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат. Малчуганите със сигурност ще се зарадват на детските басейни на комплексите „Планински чифлик" и хотел „Дива" в село Чифлик и семеен хотел „Планински рай" в Шипково.

Малко по на изток, пак в областта на град Троян е сгушено красивото село Орешак. Там се намира комплекс „Каза Арт", който разполага с открит и закрит детски кът. Организира детски рождени дни и други тържества. Има примамливи предложения и за родителите - романтични вечери, масажи и СПА процедури, а за цялото семейство има пакети с отстъпка „семейства с деца".

В близост се намира и село Скандалото. Там можете да отседнете във вила „Ружа", която организира за своите гости различни и интересни дейности: овощарство, грънчарство, конна езда, разходки в планината. Съвсем близо до селото пък се намира най-високият водопад в България - „Райското пръскало".

Едно наистина уникално място за забавления сред природата е село Сенник и по-точно комплекс „Дан Колов". Там има две игрища за пейнтбол, могат да се практикуват също минифутбол, волейбол и бадминтон. Собствениците предлагат велосипеди, оборудвани с детски седалки, и велопреходи покрай реката, както и полети с пара планер.

Бунгала „Лъки" в село Долни Мaрян имат богат опит в организирането на детски лагери и зелени училища. Това ги прави много подходящи за настаняване на деца, било то със семейства или с ръководители. Провеждат се ролеви игри, обучения по ориентация сред природата, ползване на туристическа маркировка,  устройване на бивак, разпъване на палатка, работа с компас. Децата със сигурност няма да скучаят. Подобни забавления, но този път в близост до морето, предлага въженият парк „Маймунарника". Той е построен между Варна и Златни пясъци и пренася децата буквално в света на Тарзан.

Сега да погледнем към Южна България. Първото място, което ви препоръчваме, защото е наистина различно от всички останали, е комплекс „Омая" в село Гайтаниново. Намира се до град Гоце Делчев. Комплексът представлява група екокъщички, построени от естествени материали - дърво и глина, разположени в обширен парк с езера, басейн, изкуствен остров с барбекю и много зеленина. Децата могат да тичат на воля, а за родителите са предвидени слънчеви шезлонги край басейна и симпатичен глинен ресторант.

Отправяме се към района на село Триград, Смолянско. Там се намират популярните пещери „Ягодина" и „Дяволското гърло". На няколко километра от Триград е разположен хотел „Аркан хан". Интериорът му е решен в автентичен фолклорен дизайн. В стаите няма телевизори, а големи прозорци с гледка към планината. Навън има поляна с летен бар и частна конюшня с коне и понита за професионална и любителска езда.

Сравнително нов курорт, но с много добри условия за семейства с деца е село Главатарци. То се намира на брега на язовир „Кърджали". Вилите и къщите за гости са нови и луксозни - почти всички са с басейн и предлагат самостоятелно наемане. Повечето имат и обезопасени дворове с барбекюта.

Интересно село особено за любителите на животните е Горно поле. Намира се близо до град Маджарово, в който е разположен единственият на Балканите резерват за лешояди. В околността на селото има много антични находки, условия за рафтинг и конна езда. В общината се срещат 84 вида растения от Червената книга и 11 редки видове в световен мащаб.

Последните ни две предложения са от село Тъжа, Старозагорско и село Кърнаре, Карловско. Къща „Бояджика" от Тъжа предлага два детски къта и две механи. За гостите има и чудна градина с барбекю. От селото тръгват и няколко екопътеки. „Къщата на занаятите" в Кърнаре пък предлага школа по приложни занаяти. Издава се сертификат за завършен курс, а накрая всеки получава изделието, което сам си е изработил. Това би помогнало особено на децата да открият своя интерес към приложните изкуства.

Сред природата

Във всяко село в България, включително и в тези, които сме описали, децата могат да се срещнат отблизо с домашните животни. Кравите, козичките и овцете се разхождат свободно по улиците. Другото голямо предимство на почивката на село е здравословното хранене. Там хората са много гостоприемни, отглеждат храната си сами и дори в повечето къщи и хотели салатите, месото и киселото мляко са домашно производство. Повечето селски региони предполагат и продължителни разходки из природата за събиране на гъби, билки или полски цветя. Конната езда в последно време, също е една от атракциите на селския туризъм. Има комплекси, които залагат точно на това - предлагат понита за децата и коне за любителска и професионална езда. Най-голямото удоволствие за децата, обаче си остават големите зелени дворове на къщите, в които може да се отседне. Току виж пък се намерила и някоя кайсия, череша или джанка за хапване.

 

Автор: http://www.bgvakancia.com

 

 

Сподели: