Бременност

Пролетни неволи

Пролетта е любим сезон за повечето хора. За тези обаче, които страдат от алергии, това съвсем не е така.

Пролетни неволи

В следващите редове ще поговорим как да се справим с кихането, сълзящите очи и досадната хрема, ако очакваме бебе.

Що е то сезонна алергия?

Както знаем, стотици хиляди растения произвеждат цветен прашец, но едва около 50 от тях могат да причинят алергии, докато трае цъфтежът. Ето защо специалистите определят три основни периода, през които алергичните заболявания са повече, отколкото през останалото време на годината:

• Първият период е от април до май, когато се наблюдава цъфтеж на дъб, ясен, бреза, орех, топола и клен.

• Вторият период е през летните месеци, когато  цъфтят зърнените култури.

• Третият период е през есента, когато се увеличава концентрацията на полени на различните плевели.

Защо се появява?

Хормоналните промени по време на бременност оказват влияние върху всички процеси в тялото на бъдещата майка, включително и върху имунната й система. Това от своя страна увеличава риска от алергична реакция, а тя може да се прояви по всяко време и под различна форма:

• алергичен ринит;

• алергичен конюнктивит;

• уртикария;

• бронхиална астма;

• анафилактичен шок.

Задача с повишена трудност

В случай на алергия по време на бременност, лекарят, който ви наблюдава, има две основни задачи: на първо място да предотврати хипоксията (недостига на кислород и с това – страданието на бебето)и на второ – да елиминира, или сведе до минимум нежеланите ефекти на алергичните лекарства върху развитието на плода.

За щастие, алергията от цъфтежа на различни растения не засяга пряко развитието на плода, защото алергените се забавят от плацентарната бариера. Ако обаче имате затруднения с дишането, е напълно вероятно бебето да изпита кислороден глад, а едно от усложненията на сенната хрема са честите бактериални инфекции на горните дихателни пътища, което води до прием на антибиотици. 

Подходящо за мама

  • За носа

За лечение на алергията по време на бременност се използват антихистамини от трето поколение. За улеснение на дишането специалистите препоръчват използването на натурални продукти на базата на морска вода – те почистват носната кухина щадящо и правят дишането по-леко. А най-хубавото е, че могат да се използват по време на цялата бременност.

  • За очите

Капките за очи, които имат естествени съставки, могат да премахнат сухотата и дразненето и да намалят сълзенето и сърбежа в очите, които са характерни за алергичния конюнктивит. Подходящи за целта са и отвари от лайка и невен, които можете да приготвите в домашни условия.

  • За кожата

Кожните прояви можете да третирате с антихистаминови мазила или с отвара от дъбова кора или лайка.

Противоалергичните продукти – лекарства и мазила, трябва да бъдат предписани от специалист – алерголог. Преди употребата на билкови препарати, консултацията с наблюдаващия бременността акушер-гинеколог е задължителна.

Диета, достатъчно сън и почивка

Хипоалергенната диета и здравословният начин на живот са ключови в справянето с алергичните проблеми. Ето защо по време на периода на цъфтеж се препоръчва носенето на маска и слънчеви очила, когато излизате навън, а в горещо и сухо време специалистите препоръчват да си останете у дома. След като се приберете вкъщи, непременно съблечете дрехите и ги изтупайте, измийте добре откритите части на тялото, а носа промийте с морска вода.

Автор: Нели Христова

Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

Сподели: