Здраве

Промени в имунизационния календар

Нови ваксини за защита на вашето малко или пораснало дете

Промени в имунизационния календар

В нашата страна има изградени традиции за защита на децата чрез имунизация. Въведеният още през 50-те години на миналия век Имунизационен календар непрекъснато се обновява в съответствие със световните и европейски стандарти.

Новата 2010 година носи приятни изненади в грижата на държавата за нейното НОВО ПОКОЛЕНИЕ  - в Имунизационния календар на страната влизат като задължителни две нови ваксини срещу бактерии, които причиняват както тежки и застрашаващи живота на кърмачето и малкото дете заболявания (менингит, пневмония, сепсис), така и широко разпространените, но съвсем не безобидни, остри възпаления на средното ухо (отит), синузит и бронхит. Добрата новина е, че децата, родени през 2010 г. ще бъдат вече защитени срещу пневмококови заболявания и инфекции, причинени от хемофилус инфлуенце тип В. От безплатната задължителна ваксинация, обаче, няма да могат да се възползват родените през 2008-2009 г. деца, които сега са във възрастта до 2 години, носеща най-висок риск от развитие на пневмококови заболявания. За тях имунизацията остава препоръчителна. Същевременно, безспорните медицински факти и световни статистики показват, че именно кърмачетата и малките деца са тези, които заболяват най-често и с трайни усложнения от пневмококовите заболявания. Особено уязвима е възрастта под 1 година - доказано е, че тя представлява самостоятелен рисков фактор за тежко протичане или смъртен изход при инвазивна пневмококова инфекция (гноен менингит, сепсис и пневмония), независимо от правилното и навременно лечение. Това е и най-уязвимата възраст за широко разпространения и много болезнен отит, от който страдат еднократно или по няколко пъти над  2/3 от децата до навършване на 1 годинка. Цялата тази статистика убедително ни насочва към правилното решение - да направим най-доброто за нашето дете и да го защитим от заболявания, за които вече има ефикасни и безвредни  ваксини. Винаги, когато купуваме такава ваксина, трябва да разглеждаме дадените пари като инвестиция в здравето на детето, а не като разход, който можем да си спестим.

ИЗБОРЪТ

При избора на пневмококова ваксина е важно да знаем, че освен 7-валентната вече има и 10-валентна пневмококова конюгирана ваксина, която осигурява по-широка и следователно, по-сигурна защита от най-патогенните щамове на стрептококус пневмоние (включително типове 1,5 и 7F).  Това е ваксината, която най-точно следва препоръките на Световната здравна организация за детски пневмококови ваксини и осигурява предпазване на всяко второ дете от остро възпаление на средното ухо.  Ето защо нашият съвет е - изберете имунизацията, за да бъде вашето бебе защитено.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ВАКСИНИ

Новостите в Имунизационния календар се отнасят и за т. нaр. препоръчителни ваксини. Това са ваксини, които Министерство на здравеопазването силно препоръчва, но не разполага към дадения момент със средства за финансиране на масова имунизация. Към списъка на препоръчителните ваксини са включени две нови ваксини - срещу ротавирусна инфекция и срещу човешки папиломен вирус.                                                                          Ротавирусната инфекция е извънредно често заболяване, протичащо с изтощителна диария и повръщане при мъничетата. При тежко протичане на ротавирусния гастроентерит може да се стигне и до прием в болница поради силно обезводняване на бебето. С ротавирусна ваксина можем да предпазим до 100% от хоспитализация по повод на това заболяване, при това дозите са само 2 и се прилагат като капки през устата. Много е важно да осигурим ваксината още в най-ранните месеци от живота на детето (от 6-та седмица до 6-тия месец), когато то е най-беззащитно към микробните причинители от околната среда.

Ваксината срещу човешки папиломен вирус е една от малкото противоракови ваксини, с които медицината разполага. Тя предпазва от рак на маточната шийка и е особено препоръчителна за момичета на и над 12-годишна възраст, преди да са започнали полов живот. Като се има предвид разпространението и често неблагоприятния резултат от лечението, ваксината се препоръчва и за всички останали здрави жени, след профилактичен преглед при гинеколог. Макар в България все още да не се заплаща от държавата, в повечето Европейски държави тази ваксина вече е включена в масовите програми за имунизация, което е доказателство за нуждата, ефикасността и безопасността на този тип ваксинация.

Несъмнено, с тези промени Националният имунизационен календар придобива новия си европейски облик и прави голяма крачка напред в защитата на нашите деца от тежки и широко разпространени ваксинопредотвартими заболявания.

 

доц. Нина Гачева, епидемиолог-консултант към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ)

 

Сподели: