Бременност

Проследяване на бременността

Когато двете чертички на теста за бременност са вече факт, пред жените изниква неотложният въпрос - къде да се следя? Хубавото е, че имате различни възможности и винаги можете да се преориентирате, ако не сте удовлетворени.

Проследяване на бременността

Най-рано бременността може да бъде установена от лекар в петата седмица, т.е. теоретично една седмица след закъснението на менструацията. Това е в случай, че цикълът ви е със средна продължителност 28 дни. Ако той е по-дълъг, тогава има вероятност да сте забременели по-късно и съответно бременността ви ще може да бъде установена също с една-две седмици по-късно.

Като цяло изборът на проследяващ лекар се свежда до два варианта: общопрактикуващият ви лекар или акушер-гинеколог.

Ако изберете да ви следи личен лекар, при първото посещение той ще определи вероятната дата на раждането и ще ви назначи следните медико-диагностични дейности:

>> определяне на кръвна група и Rh-фактор;

>> изследване за сифилис;

>> изследване за хепатит В (HbS Ag);

>> изследване за HIV;

>> хемоглобин, еритроцити, левкоцити, хематокрит, МСV, MCH;

>> СУЕ;

>> урина (седимент).

Някои от тези изследвания ще бъдат извършени отново през следващите месеци от бременността по указание на лекаря. Единственото, което ще заплащате е цената за взимане на биологичен материал в лабораторията и тя е около 2 лв. за едно посещение, независимо от броя на изследванията.

По време на консултациите общопрактикуващият лекар ще ви следи:

>> теглото;

>> кръвното налягане;

>> обиколката на корема;

>> движенията и сърдечните тонове на бебето;

>> положението, в което се намира бебето.

Имате право на консултативен преглед със специалист акушер-гинеколог, който включва:

>> акушерска ехография;

>> взимане на онкопрофилактична цитонамазка;

>> взимане на влагалищен секрет за микробиологично изследване.

Имате право и на второ ехографско изследване при акушер-гинеколог през 16-20 гестационна седмица. Ако личният ви лекар прецени, че бременността ви е рискова по някаква причина, може направо да ви пренасочи да се следите при акушер-гинеколог.

Много жени си имат лекар гинеколог, когото посещават от години, на когото се доверяват и той познава добре тяхното интимно здраве, проблеми и физиология. Логично е този лекар да бъде избран и да следи бременността. Ако той работи със Здравната каса, си взимате еднократно направление от личния лекар за проследяване на бременността и започвате по-честите посещения. Това може да става в поликлиника, в медицински център или в болница. Ако вашият гинеколог извършва раждания, то това е най-добрият случай, защото ще е запознат изцяло със състоянието ви и ще можете от рано да разговаряте и да планирате раждането на вашето бебе. Ако пък не извършва раждания, поне може да ви посъветва и насочи към конкретен лекар или болница, където да родите накрая.

Проследяването на бременността при акушер-гинеколог, работещ със Здравната каса ще ви включва същите неща, изброени по-горе. Има някои незадължителни, платени изследвания, към които може да ви насочи лекарят и това са биохимичен скрининг и фетална морфология. Първото е генетично изследване чрез кръвна проба за оценка на риска за раждане на дете с болестта на Даун, тежки дефекти на гръбначния и главния мозък и коремната стена. То се прави между 10-14-та или 15-19-та гестационна седмица. Извършва се само в Лабораторията по молекулярна патология към СБАЛАГ „Майчин дом". Второто представлява обстойно и високо-специализирано ултразвуково изследване на всички основни органи и системи на плода. Провежда се и през трите триместъра - 11-14-та, 18-23-та и 28-32-та гестационна седмица. Изследването се извършва с 3D (4D) апарат, във всеки кабинет където го има. Гинеколозите вече обичайно препоръчват тези изследвания, тъй като те дават ценна информация за състоянието на плода и ако бъде рано установена някаква нередност, да има възможност да се реагира навреме.

Ако не сте здравноосигурена или избраните от вас лекар или болница не работят със Здравната каса, то тогава ще трябва да заплащате всички изследвания и процедури, които ще ви бъдат извършвани. За по-голямо удобство, в много медицински центрове и болници има изготвени пакети женска консултация. Цените са различни, според ценоразписа на съответното болнично заведение. Обикновено такъв пакет се заплаща в началото, когато отидете на първоначален преглед, изготвят ви картон и след това не се налага да давате пари до раждането.

В работещите със Здравна каса болници, раждането е по клинична пътека, с изключение на случаите, когато бъде извършено секцио по изрично желание на родилката. Въпреки че по презумпция е безплатно, то може да излезе и доста скъпо, предвид допълнителните услуги, които се предлагат. Всъщност съвсем безплатно може да ви излезе единствено в случай, че сте здравноосигурена, нямате никакви претенции в коя болница, при кой лекар и по какъв начин ще родите, както и в каква стая ще сте. Във всички болници има ценоразпис за допълнителните условия, които можете да поискате. А именно - избор на екип за раждане, анестезия, начин на раждане (визира се секцио), самостоятелна стая, неонатологичен екип и други. Цените са наистина много различни, в зависимост от ранга и условията в болницата. Има места където сумата може да достигне до 3000 лв. и отгоре.

Когато става въпрос за собственото им дете, родителите обикновено не скъпят средства и се стремят да осигурят най-добрите условия и обслужване. Същото важи и за бременността. Това е единствено по рода си събитие в живота на жената, затова е нормално тя да бъде по-претенциозна и по-взискателна. Важно е ако не се чувствате комфортно при някой лекар или той не ви удовлетворява като специалист, да не се колебаете и веднага да го смените. Имате това право с ново направление от личния лекар. Бременността има много общовалидни параметри, но още по-многобройни различни усещания при различните жени. Затова за всичко, което ви интересува, което ви се вижда странно, кара ви да се чувствате особено - питайте следящия ви лекар! Информирайте се, подготвяйте се физически и психически и така деветте месеца ще минат по-леко и с по-малко напрежение.

Автор: Цвета Лазаркова

 

 

Сподели: