Бременност

Просто железни!

Изследвали сте кръвта си? На път към личния си лекар хвърляте бърз поглед на бележката от лабораторията.

Просто железни!

Дори ако хемоглобинът е под 110 g/l, а хематокритът - по-нисък от 0.33, не бързайте сами да си поставяте диагнозата! Това може да направи само специалист.

И все пак - какво е важно да знаем за анемията - на път към... майчинството.

Умора, слабост, главоболие, световъртеж - това са симптоми, присъщи на бременността, но и на... анемията. Между 35 и 50 % от бременните раждат с анемичен синдром. Всъщност, изброените симптоми са проява на кислороден глад на клетките. Когато нещата се задълбочат - появяват се също бледост на кожата и лигавиците, силен косопад, главоболие, цепнатини в ъгълчетата на устните, понижаване на кръвното налягане. И още: „прескачане" на сърцето, ускорен пулс, остри болки в сърдечната област.

Всичко това нямаше да е толкова страшно, ако по време на бременност не водеше до опасност от преждевременно раждане, отлепване на плацентата, слаба родилна дейност. Хроничният кислороден глад на плода от своя страна нерядко е причина за изоставане на телесната му маса и нарушения в развитието и функциите на отделни органи и системи. Не бива да се подценяват и рисковете след раждането - обилните кръвотечения и развитието на инфекции в следродилния период.

АНЕМИЯТА ИМА РАЗЛИЧНИ ИМЕНА!

Когато темата е Aнемия, първото нещо, което трябва да знаем е, че има различни видове анемия. Най-често срещана е желязодефицитната анемия - в почти 90 % от случаите при бременност. Едва около 5 % са кръвоизливни анемии. Най-редки са случаите на анемиите при дефицит на витамин B12 или фолиева киселина.

АНЕМИЯТА - С VIP ПРОПУСК ЗА ВСЯКА БРЕМЕННОСТ

През бременността нуждата от желязо за организма на жената е засилен. То е необходимо за нарастването на матката, формирането и развитието на плацентата, увеличената продукция на еритроцити и развитието на плода. Самото раждане е свързано със сериозна кръвозагуба, което създава допълнителни нужди от желязо. Според Световната здравна организация желязото от нормалния дневен хранителен порцион покрива само дневните физиологични загуби. Заради повишените си нужди бременните си набавят допълнително желязо от храната или от резервите в организма. Ако обаче депата са недостатъчни, скоро се стига до железен дефицит. Ето как стигаме до статистиката: всяка втора бременна е с латентна (непроявена, „дремеща") анемия.

Около 25 % от желязото в организма се намира в черния дроб, слезката и костния мозък под формата на депо (резерв).

ПРИЧИНИ ЗА ЖЕЛЕЗЕН ДЕФИЦИТ ПРИ ЖЕНИТЕ

- обилни и продължителни менструации

- чести бременности и аборти

- хронични чернодробни и бъбречни заболявания

- недоимъчно/ небалансирано хранене.

ЖЕЛЕЗНИ ПРЕПАРАТИ?

Да. Лекарите са категорични: най-подходящо при железен дефицит е назначаването на железни препарати. Профилактичната им употреба е задължителна - бременността е силно рисков период за развитие на анемия.

КОГА ДА ЗАПОЧНЕМ?
Профилактиката най-често започва след първия триместър. Това е така, защото в началото бременността обикновено е придружена от симптомите от раздразнения стомашно-чревен тракт (да си го кажем направо: стомахът на дамите не се държи особено прилично и те повръщат). Приемането през устата на железни препарати обикновено не прави ситуацията по-лесна.

ДОЗАТА

Нужната дневна доза е 50-150 мг желязо. Взема се в един или два приема. За да се ограничи споменатият стомашен дискомфорт, таблетките се приемат по време или след хранене.

НАЙ-ДОБРЕ СЕ УСВОЯВА С ВИТАМИН С

и с фолиева киселина. По аптеките има много препарати, но само лекуващият ви лекар ще каже кой е най-подходящ за вас. За профилактика на желязодефицитната анемия при бременни трябва да се използват специални препарати. Програмата е според тежестта на анемичния синдром. Отчита се също и срока на бременността.

ПРЕОРАЛНО, МУСКУЛНО, ВЕНОЗНО

Препаратите, които се използват, са за перорална, мускулна или венозна употреба, но в тежките или спешни случаи най-ефективно е кръвопреливането.
Пероралната форма започва с дози от 100-150 мг дневно, които постепенно се повишават с около 100 мг - до 200-250 мг. Лечението продължава не само до нормализиране стойностите в кръвта, но и до попълване на изчерпаните железни депа в организма. Затова средната продължителност на лечението е поне 2-3 месеца.

КАК ДА БЪДЕМ „ЖЕЛЕЗНИ"

...и да не допуснем анемията?

Очевидно всяка бременна трябва редовно да посещава освен магазини, паркове и роднини - също и женска консултация. Там гинекологът се уведомява за всички вероятни симптоми за анемия, кръвни роднини с анемия или за прекарани състояния на железен дефицит преди бременността. Т. Нар. периферна кръвна картина се изследва поне три пъти: в 12-а, 24-а и 36-а г.с. Горе главата - ако започнете профилактиката след първия триместър и имате разумен хранителен режим - вие ще сте просто железни!

ИЗТОЧНИЦИТЕ НА ЖЕЛЯЗО

Месото (говеждо, свинско, черен дроб), жълтъкът, рибата, овесените ядки, бобовите растения, пшеницата. Не забравяйте също желязото в плодовете и зеленчуците: праскови, спанак, магданоз, нар, пъпеш, цвекло, домати.

Автор: Надя Йончева
Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

 

Сподели: