Нашият дом

Пух и пера - възглавниците в дома

Възглавницата е символ на спокойствието, уюта и комфорта. Още от години тя се явява един от най-важните компоненти в интериора на дома. С помощта на няколко декоративни възглавници можете бързо и ефектно да промените облика на стаята. Може да смесвате цве

Пух и пера - възглавниците в дома

Възглавницата е символ на спокойствието, уюта и комфорта. Още от години тя се явява един от най-важните компоненти в интериора на дома. С помощта на няколко декоративни възглавници можете бързо и ефектно да промените облика на стаята. Може да смесвате цветове и стилистични акценти, да внесете ново настроение, да добавите детайли.

Съвременният дом

Ако искате да оживите интериора в апартамента си, поставете по стаите няколко ярки петна. Това може да постигнете или с красиви картини, или с обикновени възглавници. Вторите, не само ще украсят жилището ви, но и ще го направят много по-уютно. Малко са тези, които ще се откажат от удоволствието да поседнат на диван, отрупан от всички страни с възглавници.

Декоративните дневни възглавници са приятни „дреболии", които придават на апартамента оживен вид, подчертават индивидуалността и винаги са на разположение за хазяина или гостите му. Затова предлагам да им обърнем по-специално внимание и да се вгледаме в тях. Освен това и на пазара се предлага огромно разнообразие от възглавници: копринени, памучни, с апликации, кожени и пухени. Множеството разцветки могат да удовлетворят всеки изискан вкус. Последните тенденции в модата на възглавниците дават простор на въображението. Можете да намерите възглавници с изображения както на животни и цветя, така и с абстрактни рисунки, символи и известни послания, геометрични фигури, любовни пожелания и други. Разбира се, незаменими са и възглавниците с ръчни пришивки, бродерии и апликации.

Избор на цвят

 Според дизайнерите рисунките и апликациите на декоративните възглавници трябва да изглеждат живи и непринудени. Относно цветовете, подходящи за тези дребни акценти са оттенъците на зеленото и жълтото. За да получите изразителен отпечатък на стаята, е хубаво да използвате контрастни съчетания. Например оранжеви възглавнички върху син диван или розови и малинови в съчетание със зелени щори или жълта покривка за леглото.

Липсата на цветове в стаите може да допринесе за унилото настроение на обитателите, но също така и пренаситените ярки, контрастни цветове могат да дразнят и да напрягат. Затова, за да изберете оптималния вариант за стаята, не забравяйте основното златно правило: „колкото по-ярки са мебелите и щорите, толкова по-сдържани трябва да бъдат възглавниците. Ако обаче сте подбрали за стените си спокойни цветове, тогава трябва да използвате ярки възглавници". Много добре се съчетават еднаквите материи за ковертюрите и щорите. В тази ситуация възглавниците могат да бъдат от същия плат, но едноцветни в тон с основните нюанси.

Как да проверите дали сте се спрели на подходящото съчетание от цветове? Загледайте се съсредоточено в цвета на възглавницата на ярка светлина за не повече от една минута, след това си затворете очите. Ако пред вас изплуват ярки петна, изборът не е удачен.

Детската стая

Може би повече от която и да е друга стая, детската се нуждае от красиви и ярки детайли и аксесоари. За детето това не е само помещение за спане, но и за игра. Затова и тя трябва да е просторна, безопасна, удобна и практична. Тук възглавниците имат голямо значение и затова трябва да ги подбирате правилно.

Най-важното, за което трябва да следите, когато купувате аксесоари за детската, е тяхната безопасност и екологичност. Красотата, дизайнът и оригиналността също са от значение, но в по-малка степен. Най-важното е от какво и как са ушити възглавниците, с какъв пълнеж са, защото вашето дете ще лежи на тях. Особено прецизни трябва да бъдете, ако мъникът е склонен към алергии. Първо се поинтересувайте какъв материал е използван за пълнежа. Най-често декоративните възглавници са напълнени със синтетичен материал - полиестърни влакна, дунапрен и силиконов пух. Тези материали са дори по-добри от натуралните, не съдържат сапрофити, лесно се перат, не се развалят, имат дълъг живот и не провокират алергии. Също обърнете внимание на плата, от който е направена възглавницата. Обикновено декоративните са от мебелни платове - велур, кадифе, коприна. За детската стая е най-добре да избирате меките аксесоари от 100% памук.

Играчки

Нито едно дете няма да устои на забавната и уютна взглавница - играчка. Тя се вписва идеално за декор на детската стая, също така е прекрасно допълнение за игрите и почивките. Изборът на тези меки и очарователни аксесоари е огромен - всякакви форми, размери и цветове. Може да намерите повечето любими герои от детски филмчета.

Възглавница подарък

Декоративната възглавница може да бъде отличен подарък за човек, който „има всичко". На жена може да подарите изящна копринена възглавница, а за мъж са подходящи възглавници с ръчни пришивки. Изборът на декоративни възглавници е много голям, основно правило тук при такъв подарък е да се водите от вкуса на човека, за когото избирате. В магазините има огромно разнообразие за всеки вкус, за спалня, за хол, в различни форми и размери, цветове.

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: