Здраве

Пълен напред!

Движенията на вашето мъниче през първата годинка

Пълен напред!

Да си го кажем направо - новороденото не прави нещо кой знае какво, особено ако го сравним с дете на една годинка. А това което ги дели са само някакви си 12 месеца! Как става така, че едва трепкащото с крайници вързопче живот се трансформира в кипящото от енергия перпетуум мобиле? Ами постепенно - с малки крачки, пардон - движения. Нека проследим най-важните събития, свързани с двигателния апарат на бебето през първата годинка.

Повдигане

Кога се случва:

През първите седмици бебчето ви не може да повдига самó никоя част от тялото си с изключение на крайниците. В момента, в който вратните му мускули укрепнат достатъчно за такова наглед простичко, но изискващо толкова много усилия движение, то ще успее да задържи главичката си права (около месец и половина два след раждането). Когато се почувства още по-уверено, то ще направи поредната голяма стъпка в моторно-двигателното си развитие - лежейки по корем и с опора на лактите, ще повдигне не само главата, но и торса си (около 3 месеца).

Как се случва?

Повдигането изисква практика. Много бебета не обичат да лежат по корем, но позата е крайно необходима за мускулния им тонус. Затова педиатрите съветват още от първия ден да слагате новороденото за по няколко минутки през деня по коремче, като през това време не го оставяте без наблюдение, разбира се. Колкото по-отрано започнете с това упражнение, толкова по-бързо бебето ще свикне с необичайната за него позиция.

Преобръщане

Кога се случва:

Първият път когато детето се преобърне самó (обикновено между 4 и 6 месеца), вероятно ще е точно толкова изненадано от това, колкото ще бъдете и вие. То ще се повдигне на ръце, после изведнъж ще измести центъра на тежестта си настрани и ще се претърколи. Приблизително по същото време ще започне да се обръща от гръб на една страна, а оттам - и по коремче.

Как се случва?

Независимо кое е първото - търкулването от корем по гръб или от гръб по корем, усвояването на безпроблемното обръщане отнема известно време. Докато случайността се превърне в съзнателно изпълнявано движение, ще стават някои грешки и дребни инциденти. Не се притеснявайте и просто осигурете безопасността на бебето. Помогнете му, когато затисне под тежестта на телцето си ръчичка или краче и не успява да ги освободи.  

Седене

Кога се случва:

Бебетата се научават да седят сами около 6-ия месец. Още около 4-тия месец обаче те обичат да хващат здраво мама за пръстите и така да се повдигат до седеж. Тъй като позата е ключова за социализацията на детето, то обикновено е крайно нетърпеливо да я усвои. В началото с разтворени крачета то ще се навежда напред, подпряно на ръчичките си. Постепенно, като отработи по-добре баланса, ще започне да седи все по-изправено и дори да задържа за кратко ръце във въздуха. Към 7-8-ия месец ще стане доста стабилно и уверено в това си положение и ще е в състояние да седи и да държи играчка в същото време.

Как се случва?

Седящата поза няма как да се случи по естествен път и бебето да я открие самó. Ще трябва да му помогнете мъничко. Просто го повдигнете и му осигурете подкрепа, като го придържате през кръстчето или за ръчичките. Когато го усетите по-стабилно, отдръпнете ръцете си, но бъдете в готовност да го хванете, в случай че изгуби равновесие. Повечето мъничета са нетърпеливи да се придвижат напред, но за да усвои добре седенето, то има нужда от фокус. Правете му смешни физиономии или му дайте да държи играчка.

Пълзене

Кога се случва:

Добре е отрано да знаете, че въпреки че повечето бебета пълзят между 7-ия и 10-ия месец, някои започват по-късно, а други никога не минават през тази фаза. Колкото по-често и отрано поставяте бебето си по-корем, толкова по-вероятно е то да развие интерес и склонност към пълзене. Важно е наистина да не се притеснявате, ако бебето ви отказва да пълзи, стига да си е „изобретило" някакъв собствен начин за предвижване: приплъзване по корем, търкаляне, избутване с крачета по гръб и т. н.

Как се случва?

Традиционното пълзене изисква известна мотивация, както и координация между краката и ръцете - да се повдигат краче и ръчичка по едно и също време. Както казахме обаче, това не е толкова важно, колкото желанието му да се предвижи. За да стимулирате бебчо към пълзене или какъвто начин за преместване си е избрал, разпръснете на пода около него няколко шарени играчки. Рано или късно то ще намери начин да се докопа до тях.

Вървене

Кога се случва:

След усвояване на стоенето прав, разбира се, тоест не по-рано от 10-12-ия месец. В началото детето ще направи няколко опознавателни крачки, подпряно на дивана или секцията, но постепенно ще набере увереност и ще започне да се пуска, изминавайки кратки разстояния от по една-две стъпки, без да се държи за нищо.

Как се случва:

Балансът и изглаждането на походката не са неща, които стават за дни. Бъдете търпеливи и не го пришпорвайте. Обезопасете пространството около малкия пешеходец и му осигурете удобни обувчици с меко ходило за първите стъпки навън. Вкъщи е най-добре да бъде босо или с чорапки със специално покритие против подхлъзване. За да го стимулирате за по-бързо прохождане, достатъчно е да сложите няколко любопитни за него предмета на по-високо ниво - ако всичко интересно е разположено по пода, мотивацията не е толкова силна и резултатна. Избягвайте използването на проходилки - освен че не са безопасни, те не научават бебето на баланс и координация, които са абсолютно необходими, за да се научи да ходи самостоятелно.  

Автор: Весела Захариева

Консултант: д-р Татяна Стоева - педиатър Детска клиника, УБ „Лозенец - София", МЦ „Детско здраве", тел. 0888 22 30 62

 

Сподели: