Вкусно и полезно

Пълнен заек с гъби и розмарин

Пълнен заек с гъби и розмарин

1 бр. див заек, около 1.5 кг

80-100 г меко масло

2-3 ч.л. дижонска горчица
300-400 мл сухо бяло вино

1-2  клонки свеж розмарин

парче неосолена сланина за шпиковане

сол и прясно смлян черен пипер

 

плънка

400 г гъби

50 г орехи

шепа свежи или сухи диви червени боровинки

1 ч.ч. ориз

2-3 дребни глави червен лук

2 бр. моркови

2-3 скилидки чесън

1 дафинов лист

1-2  щипки мащерка
2-3 щипки джоджен

1-2  щипки нарязани иглички розмарин
морска сол и прясно смлян черен пипер

 

Почистеният заек се маринова за минимум 24 часа в смес от около 2 л вода и 500 мл оцет, или колкото е необходимо, за да го покрие. Преди печене се подсушава, натрива се отвътре и отвън със сол, черен пипер и маслото, разбъркано с горчицата. Лукът се сотира в зехтин, добавят се дребно нарязаните  моркови, дреболиите, оризът, подправките, чесънът, солта и пиперът. Прибавят се половината вино и малко гореща вода. Оставя се да къкри 3-4 минути и се добавят гъбите, орехите и боровинките. Заекът се напълва и зашива. Шпикова се с парченца сланина и розички розмарин. Слага се в дълбока тава с решетка на дъното, наливат се останалото вино и 1-2 чаши вода. Завива се с два пласта фолио и се пече в загрята на 250°C фурна за 15 минути, след което се намалява на 170°C и печенето продължава около 3 часа. Към средата на печенето се обръща, а към края фолиото се отстранява и няколко пъти се полива с течността на дъното на тавата.

 

Сподели: