Пълнен заек с гъби и розмарин

1 бр. див заек, около 1.5 кг
80-100 г меко масло
2-3 ч.л. дижонска горчица
300-400 мл сухо бяло вино
1-2 клонки свеж розмарин
парче неосолена сланина за шпиковане
сол и прясно смлян черен пипер
плънка
400 г гъби
50 г орехи
шепа свежи или сухи диви червени боровинки
1 ч.ч. ориз
2-3 дребни глави червен лук
2 бр. моркови
2-3 скилидки чесън
1 дафинов лист
1-2 щипки мащерка
2-3 щипки джоджен
1-2 щипки нарязани иглички розмарин
морска сол и прясно смлян черен пипер
Почистеният заек се маринова за минимум 24 часа в смес от около 2 л вода и 500 мл оцет, или колкото е необходимо, за да го покрие. Преди печене се подсушава, натрива се отвътре и отвън със сол, черен пипер и маслото, разбъркано с горчицата. Лукът се сотира в зехтин, добавят се дребно нарязаните моркови, дреболиите, оризът, подправките, чесънът, солта и пиперът. Прибавят се половината вино и малко гореща вода. Оставя се да къкри 3-4 минути и се добавят гъбите, орехите и боровинките. Заекът се напълва и зашива. Шпикова се с парченца сланина и розички розмарин. Слага се в дълбока тава с решетка на дъното, наливат се останалото вино и 1-2 чаши вода. Завива се с два пласта фолио и се пече в загрята на 250°C фурна за 15 минути, след което се намалява на 170°C и печенето продължава около 3 часа. Към средата на печенето се обръща, а към края фолиото се отстранява и няколко пъти се полива с течността на дъното на тавата.
Сподели: