Здраве и красота

Пълно бойно снаряжение

„Трябва да си вземеш крем за околоочния контур!" - това чух за първи път преди няколко години от козметичката ми, докато се взираше в лицето ми зад голямата си лупа.

Пълно бойно снаряжение

Тогава се подсмихнах, защото никоя жена под трийсетте не може да повярва, че някога ще й се наложи да отиде и да си купи от онези ненормално скъпи миниатюрни тубички против бръчки около очите. Винаги съм си повтаряла, че тези, около очите, са щастливите бръчки - онези, които се получават от много усмивки. И досега ми се иска да съм убедена, че е така. Но истината е, че колкото и да не ни се иска, изразът: „Чувствам се като на 20." е само израз. Все още трудно заблуждаваме телата си, независимо от напредналата медицина. Но това, че всички знаем, че не е невъзможно, не означава, че ще престанем да опитваме. Ако някой човек от друго време попадне тук и сега и погледа малко телевизия, ще остане с впечатлението, че основните проблеми на жените на планетата Земя са общо взето 3: Как да се справят с бързо растящите си косми?, Как да не пропуснат дамските им превръзки по време на цикъл? и най-важният: Как да се справят с големите страшни бръчки?

Докъде е нормалният страх от старостта и къде започва индустрията, отдавна не може да се каже. Гледате реклами - притеснявате се за бръчките си, притеснявате се за бръчките си - гледате реклами. Кръгът се затваря и някъде там сте вие с дистанционно в ръка или вторачена в огледалото. Опъвате с пръсти лицето и шията си и гримасничите. А пазарът е необятен. Наскоро в една аптека наред с дългата редица кремове, за които се предполага, че направо ще спрат стареенето и евентуално ще ме обезсмъртят, имаше и кутия с неща, които приличаха на хирургически инструменти, за които аз първоначално реших, че се налага да си ги инжектираш сам. Впоследствие се оказа безобидно, но наистина изглеждаше стряскащо. Навсякъде ни бомбардират с невероятни химически формули, които идват пред нас облени в бяла лабораторна светлина и представени от някоя усмихната полу-перфектна манекенка с френски маникюр. Всеки път решението е все по-гениално - от корените на някое, никому неизвестно степно растение, през връхчетата на фиданките на гроздето, та чак до благодатните минерали от някоя скала. Съвсем скоро очаквам да започнат да рекламират крем с Бьоф Строганов или емулсия Телешко с манатарки. Морето от реклами е огромно и в крайна сметка всяка втора жена прави избор по джоба си. Прибира се вкъщи, отваря скъпоценната кутийка и маже сутрин или вечер, оглежда се в същото огледало и е доволна, че прави нещо по въпроса.

Какъв е ефектът от кремовете, колко видим е и колко е индивидуален, за това сигурно има безброй научни дисертации, всичките спонсорирани от козметичните гиганти. За нас, обаче, важен е другият момент - този с няколкото отделени минути пред огледалото вечер и сутрин. Ценното в случая е усещането, че правиш нещо лично за себе си, за твоята кожа и за твоята красота. Твоето лично женско време, с твоята си козметика, независимо колко може да е безумна тя. Твоите си лични женски минути, в които докато намазваш с крем „околоочния си контур", опъваш с пръсти клепачите си, а после се поглеждаш в очите отблизо. И, ако не съм сигурна в абсолютната способност на една малка неприлично скъпа кутийка с крем да задържи кожата на лицето ви в напълно безтегловно състояние, то съм напълно сигурна в твърдението, че ако отделяте по мъничко време лично за себе си всеки ден, ще поддържате успешно онова гъделичкащо усещане за младост, което е напълно задължително. Достатъчно е да се усмихвате на себе си два пъти на ден в банята, да масажирате скулите си с малко „специален" крем и готово - малкo йога пред огледалото. Доволно изражение и приказката за „щастливите" бръчки около очите, може и да се окаже вярна.

Способността ни да бъдем млади не винаги се съдържа в гените ни, в някоя гениална пластична операция или в кутийка крем против бръчки. Нещата по-скоро се съдържат в малките моменти.

Сега оставете списанието, отидете в банята, затворете вратата и се приближете до огледалото. Вземете малко крем между пръстите си, вгледайте се в очите си и започнете да го размазвате с кръгови движения, там където лицето ви е напрегнато. После пак се вгледайте в очите си. Постойте няколко минути така и готово - отхвърлихте малко напрежение и изгонихте няколко бръчки! Сега се усмихнете и се върнете да си дочетете списанието!   

НА ВОЙНА, КАТО НА ВОЙНА

 - ФИЛЪРИ - идва от английски (to fill), което означава „пълня". Методът представлява запълване на бръчките и „повдигане" на кожата до нормалното й ниво (тъй като в общ план бръчките са гънки, които се намират по-ниско от нивото на кожата).

- БОТОКС - ботулинов токсин, който се прилага в козметологията за отстраняване на бръчки на лицето. Премахването на бръчките става благодарение на затрудняването на движението на мускулите, които създават нежеланите линии на лицето. Ефектът от ботокс-инжекцията е сравнително дълготраен - от 3 месеца до 1 година. 

- ДЕРМАБРАЗИЯ - това е хирургична процедура, при която чрез отстраняване на повърхностни слоеве кожата на лицето става гладка. В последните години се въвежда техника за обновяване на кожата чрез лазер с въглероден двуокис. Лазерът отстранява тънък слой от увредена кожа с прецизен контрол в дълбочина и процедурата е безкръвна. Тази техника може да третира фините бръчки под очите.

- ХИМИЧЕСКИ ПИЛИНГ - това е лечебен метод, при който с различни проценти на киселини контролирано се излющва горният слой на кожата и така се стимулира подновяването на повърхностните и дълбоки структурни елементи. Дълбочината на химическите пилинги варира от повърхностно до средно-дълбоко излющване, в зависимост от концентрацията на приложената киселина и типа на вашата кожа.

- ЛАЗЕРЕН ПИЛИНГ - премахва бръчки, брадавици и белези от акне. Процедурата стимулира образуването на колаген и „прибира" кожата около бръчките. Кожата се обновява напълно.

- ФЕЙСБИЛДИНГ - „построяване" на лицето. Специална система от упражнения за лице, която укрепва мимическите мускули, като по този начин изглажда малките и по-дълбоки бръчки.

- КОЗМЕТИКА - на пазара съществуват стотици кремове за борба срещу бръчките на лицето. Някои от тях стимулират клетките на кожата да изработват колаген. Други съдържат готов колаген, който прониква чрез повърхностния слой на кожата, изглажда бръчките и я прави гладка и еластична.

- МАСАЖЪТ - подходящ за всеки тип кожа. Подмладява и повишава тонуса на лицето. Принципът, на който действат масажите, е един и същ за всеки вид процедура - подобрява кръвообращението и подмладява. За да осъществявате по-лесно движенията по лицето, поставете върху него мазен крем. Започнете с търкане на бузите отдолу нагоре, а после наклонете движенията към очите. За да избегнете бръчки около очите и под тях при масажа, извършвайте масажните движения от слепоочието към носа.

Автор: Анна Свиларова

 

Сподели: