Здраве

Пълноценен хранителен режим при кърмене

От векове на новите майки е обещавано, че приемът на определени храни, или пък следването на специални хранителни режими ще доведе до увеличаване на производството на мляко,

Пълноценен хранителен режим при кърмене

ще стимулира развитието на техните бебета, или пък ще им помогне да забременеят отново. Днес е напълно ясно, че една нормална, здравословна диета е всичко, което е необходимо на кърмещата жена, за да запази млякото си и да осигури здраве за детето си и за себе си. Въпреки това, определени компоненти от този хранителен режим са от особена важност, когато тялото произвежда мляко.

 

Калций

Калцият е сред най-важните минерали в майчината диета. Запасите от калций в тялото (главно от костите), осигуряват по-голямата част от калция в кърмата, необходим за удовлетворяване на нуждите на бебето от този елемент. Проучванията показват, че жените губят от 3 до 5% от своята костна маса, докато кърмят. След отбиване на бебето, организмът ще попълни тези липси по естествен начин. Затова е необходим прием от 1000 милиграма калций на ден – това е количеството, което лекарите препоръчват на всички жени на възраст от 18 до 50 години. Счита се, че този прием е достатъчен, за да останат костите здрави след приключване с кърменето. Добрата новина е, че костната плътност се възстановява до 6 месеца след отбиването на бебето.

 

Източници

Консумацията на три порции млечни продукти дневно – средно по 250 г на прием – осигурява необходимата дневна доза калций. Ако не сте любител на прясното мляко, можете да си набавите необходимия калций, като хапвате сирене или йогурт. В случай че имате алергия към млечни продукти, наблегнете на тофуто, зеленолистните зеленчуци (като спанака), на броколите и зрелия боб. Калций може да се набави също от обогатените с различни минерали зърнени закуски.

 

Здраве за двама

Съчетайте разнообразното и питателно меню с хранителни добавки, които ще ви набавят нужните за кърмеща майка витамини и минерали. По този начин ще се погрижите не само за своя организъм, но и за отличното развитие на детето.  

 

Витамин Д

Известен като слънчевия витамин, той е важен точно колкото калция за поддържане на костната сила. Витамин Д е ключов за усвояване на калция от храносмилателния тракт. Повечето експерти препоръчват приема на 2 капки витамин Д дневно.

Излагането на слънце е най-добрият начин за набавяне на витамин Д, но не и най-безопасният, предвид риска от рак на кожата. Надеждността на този метод също зависи в значителна степен от мястото, където живеете. На практика, най-добрият начин за набавяне на витамин Д е чрез консумацията на храни, като сьомга, скумрия, обогатено мляко или портокалов сок и йогурт.

 

Nota bene!

Помнете, че бебетата силно се нуждаят от допълнителен дневен прием на витамин Д, тъй като излагането им на слънчева светлина не се счита за безопасно. При недостиг на този важен елемент децата са  застрашени да развият заболяването рахит.

 

Рахит

Термин, с който се обозначава състояние в детска възраст, дължащо се на недостиг на витамин Д, калций или фосфор. Рахитът забавя процеса на втвърдяване на костите и те често се деформират. Болестта предизвиква най-големи увреждания на долните крайници, които се изкривяват странично. Рахитът е заболяване на растящата кост, като най-засегнати са децата в периода на бърз растеж между 6 и 24 месеца.

 

Желязо

Желязото помага на кърмещите майки да поддържат енергийния си баланс чрез прием на постно месо, зеленолистни зеленчуци, риба, обогатени зърнени храни и тъмно пилешко месо. За да посрещнете правилно нуждите си от желязо, е необходимо да бъдат избрани най-добрите източници, комбинирани с правилните храни. Например желязото в храните от животински произход се абсорбира по-добре от това в растителни източници. Храните, богати на витамин С, могат да повишат усвояването на желязо. Добра идея е да сготвите телешкото със спанак, а витамините да вземете с чаша портокалов сок.

 

Протеини

Друг компонент от здравословното хранене, на когото заслужава да се обърне внимание, са протеините. Те изграждат, възстановяват и поддържат телесните тъкани. Докато кърмите, се нуждаете от 200 г протеин дневно, разпределени в две или три порции, под формата на постно месо, птиче месо или риба. Протеини можете да си набавите и от яйцата, ядките и зрелия фасул. Включването на риба в дневната диета като източник на протеини също е добра идея, особено на по-мазните риби (сьомга и скумрия). Те са богати на омега-3 мастни киселини, които се предават чрез кърмата и допринасят за растежа и развитието на мозъка и очите на детето.

 

 

Автор: Силвия Костова

Консултант: Тони Калушкова, акушерка

 

 

 

Сподели: