Пълнозърнест кейк с кайсии
Юнски предложения

230 г пълнозърнесто брашно от спелта
100 г филтрирана вода
80 г мед
2 с.л. кафява захар
90 мл олио
2 големи яйца
1.5 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 ванилия
2 с.л. маково семе
200 г зрели кайсии
кафява захар за поръсване
Кайсиите се измиват, подсушават и нарязват на четвъртини. Брашното се пресява заедно с бакпулвера, солта, маковото семе и ванилията. Яйцата се разбиват в купа заедно с меда и захарта с помощта на ръчна тел. На тънка струя се добавя олиото. На три приема се прибавят брашното и водата, като се редуват. Разбъркването не бива да продължава дълго, а само докато се смесят съставките. Сместа се изсипва в предварително облицована с хартия за печене форма с диаметър 20-22 см. Отгоре се нареждат резените кайсия и тестото между тях се поръсва с кафява захар. Пече се 40 – 50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Охлажда се върху решетка, след като се извади от формата.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова
Сподели: