Вкусно и полезно

Пълнозърнест кейк с кайсии

Юнски предложения

Пълнозърнест кейк с кайсии

230 г пълнозърнесто брашно от спелта

100 г филтрирана вода

80 г мед

2 с.л. кафява захар

90 мл олио

2 големи яйца

1.5  ч.л. бакпулвер

щипка сол

1 ванилия

2 с.л. маково семе

200 г зрели кайсии

кафява захар за поръсване

Кайсиите се измиват, подсушават и нарязват на четвъртини. Брашното се пресява заедно с бакпулвера, солта, маковото семе и ванилията. Яйцата се разбиват в купа заедно с меда и захарта с помощта на ръчна тел. На тънка струя се добавя олиото. На три приема се прибавят брашното и водата, като се редуват. Разбъркването не бива да продължава дълго, а само докато се смесят съставките. Сместа се изсипва в предварително облицована с хартия за печене форма с диаметър 20-22 см. Отгоре се нареждат резените кайсия и тестото между тях се поръсва с кафява захар. Пече се 40 – 50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. Охлажда се върху решетка, след като се извади от формата.

 

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

 

Сподели: