Здраве

Пъпчето – обърнете внимание!

Грижата за пъпчето е много важна задача за младата майка. Оказва се обаче, че това не е никак просто. Изискват се специално внимание и почистване. Не пренебрегвайте това така деликатно място!

Пъпчето – обърнете внимание!

Грижата за пъпчето е много важна задача за младата майка. Оказва се обаче, че това не е никак просто. Изискват се специално внимание и почистване. Не пренебрегвайте това така деликатно място!

За пъпната връв - този особен орган - повечето хора знаят единствено, че по някакъв тайнствен начин свързва майката и бебето. Тя се състои от особена тъкан, през която преминават две артерии и една вена. Пъпната връв расте заедно с плода. Нейната дължина обикновено е равна на дължината на тялото на бебето. При доносените бебчета дължината и е около 50 - 52 см. с диаметър - 1.5 см.

За оплитането на пъпната връв има три основни причини. Първата и основна причина е хроничната вътреутробна хипоксия - плодът изпитва недостатък на кислород, неговите движения стават по-активни, „върти" се в матката и така се увива около пъпната връв. Друга възможна причина е, че прекалено дългата пъпна връв позволява на плода да се движи сравнително по-свободно. Това води до аналогични последствия.

Увиване на пъпната връв може да предизвика и многоводието - в маточната кухина се съдържа голямо количество околоплодни води, плодът се намира в състояние на „свободно плуване" и при свободните движения пъпната връв може да се увие около врата или тялото.

Не плод, а човек

Веднага след раждането акушерката прерязва пъпната връв - новороденото е вече отделен човек, а не „плод", както досега са го наричали, докато е било в корема на мама. Първоначално пъпната връв на новороденото се клампира с помощта на щипка. Пъпната „раничка" се почиства със спирт и се поставя стерилна марля. Тя се подменя всеки ден през първите три дни. За период до 7-8 дни след раждането пъпният остатък изсъхва.

Грижата за пъпчето

Като се приберете с бебето вкъщи след раждането, все още има един до два сантиметра остатък от пъпната връв. Той изсъхва бавно и пада от самосебе си още през първите седмици. Раничката на пъпчето може след това да кърви леко, докато зарасне напълно. Ако кърви силно, задължително се обърнете към педиатър. Почистването на пъпната раничка се извършва всеки ден, достатъчно е един път в деня, тъй като прекомерната намеса може да раздразни повече раната. Обработването се осъществява със спирт и антибиотична пудра.

Когато раничката зарасне, е достатъчно да почиствате внимателно и редовно пъпчето и след баня да го подсушавате добре. В случай, че раничката се зачерви и вашето бебе е неспокойно и има температура, това може да означава, че мястото се е инфектирало - повикайте незабавно детски лекар!

Възможни усложнения

До 28-ия ден от живота на бебето пъпът е като открита рана. Затова и през този период следва да бъдете изключително внимателни. След зарастването той става неуязвим (доколкото са неуязвими и другите части на тялото ни).

Кожата на новороденото е много нежна, а организмът не може все още напълно да се пребори с инфекциите. Затова по време на зарастването на раната се появява възпаление. Ако не промиете мястото със 70% спирт, възпалението се развива прогресивно.

Цветът има значение

Случва се пъпчето да потъмнява в своята основа. Обикновено това е в резултат на алергично възпаление (при атопичен дерматит). Ако детето няма такова заболяване, потъмняването може да бъде следствие на пъпна херния. При всички положения трябва да се обърнете към хирург.

Какво представлява пъпната херния? След зарастването на пъпната раничка обикновено остава отвор в по-дълбокия мускулен слой на корема, през който са минавали пъпните кръвоносни съдове. Когато бебето плаче, малка част от червата излизат от този отвор (пъпен пръстен) и предизвикват леко издуване на пъпа. Това се нарича „пъпна херния". Когато пръстенът е малък, хернията не надминава големината на грахово зърно и той се затваря за няколко седмици или месеци. Когато той е голям, могат да минат месеци, дори и години до неговото затваряне и хернията може да бъде по-голяма от череша. При съмнение на пъпна херния и поведение се осъществява консултация с хирург.

Идеалните очертания

Формата на пъпа може да бъде различна: при някои той изглежда като дупчица, а при други е изпъкнал. Защо? След прерязването на пъпната връв, на остатъка й се слага щипка. По-късно на това място се появява белег, който ние наричаме „пъп". Как ще изглежда зависи от особеностите на организма на човека.

Какво още влияе на формата на пъпа? Известно е, че колкото по-близо до корема е отрязана пъпната връв, толкова по-голям е шансът пъпчето да е навътре. Преди прерязвали пъпната връв възможно най-близо до корема и затова и хората, родени до 80-те години на 20-ти век, са с прибрани пъпчета. Днес на всички новородени се поставя щипка (клампа), за да се прекъсне притока на кръв от майката, а пъпната връв се реже с ножица, а остатъкът се връзва. Този остатък е по-дълъг, а пъпчето става по-изпъкнало. Определено влияние на формата на пъпа оказва и мастната съединителна тъкан: колкото е повече, толкова е по-дълбоко пъпчето. Предвид че при децата до 2 - 5 годинки тази тъкан е малко, първоначално пъпът може да е изпъкнал, а после - да се прибере навътре. И все пак, с какво пъпче е дарила природата бебчето ви, не е от голямо значение.

 

 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: Красимира Иванова, неонатолог

 

 

Сподели: