Lifestyle

Първата чашка

Краят на първата година от живота на малкото човече е перфектният момент да оставим шишето с биберона завинаги в историята.

Първата чашка

Обикновено най-подходящият период това да се случи е, когато детето вече седи самостоятелно и може да борави съзнателно с ръцете си. По правило първата чашка трябва да е неразливаща се, така че да не оставя мокри петна по дрешките на детето. Това става благодарение на специална клапа, която освобождава течността, само при условие че тя е засмукана.

 

Използването на неразливаща се чашка предпазва от мокри петна и ежедневно почистване, като едновременно с това е практично и не изисква специални грижи. Подходящо е както за домашна употреба, така и по време на разходка, а вие можете да бъдете сигурни, че всичко ще остане вътре в нея, независимо дали се обръща, клати или пада.

 

Кога да вземем чашка?

Периодът около 7-8 месеца е най-подходящ за приучаването на детето да пие от чашка. Има и изключения, когато това може да се случи и след 5-ия месец на бебето, в зависимост от неговите умения и желанието му да приеме новия аксесоар.

 

Каква да бъде тя?

Към днешна дата има много варианти на неразливащи се чашки за деца. Всички те се различават по дизайн, цена, функционалност, като основните видове са няколко: чашки със силиконов накрайник; чашки с пластмасов накрайник; чашки с термоизолация; чашки със сламка.

 

  • Чашки със силиконов накрайник

Този вид чашка е подходящ за бебета след 5-ия месец, тъй като отлично напомня за любимото зърно на мама. Специалните дръжки позволяват на детето да държи и управлява наклона, а малкият обем на вместимост прави продукта лек и удобен за ползване.   

 

  • Чашки с пластмасов накрайник

Чашката е подходяща за деца след 7-ия месец. Пластмасовият накрайник не позволява на детето да захапе основата на чашката и едновременно с това пази венците от нараняване.

 

  • Чашки с термоизолация

Този модел запазва температурата в чашката за дълго време, като това важи както за студените, така и за топлите течности. Термоизолацията предполага по-голяма тежест на продукта и отлично запечатване.

 

  • Чашки със сламка

По правило този вид чашка е предназначен за деца от 18 месеца нагоре. Тя е снабдена с мека сгъваема сламка, която осигурява равномерен поток от течност. Обикновено е без дръжки.

 

На какво да обърнем внимание?

1. Размер. Когато купувате чаша, обърнете внимание на нейния обем. Най-добре е той да бъде в рамките на 150-360 мл. Изберете чашка според вашите нужди – ако ще я ползвате предимно навън, се препоръчва тя да бъде с по-голям обем. У дома можете да се задоволите с по-малка вместимост, така че да е лесно и удобно за ползване.

2. Материал. Съществуват пластмасови и стъклени чашки. От една страна, стъклото се счита за по-хигиенично и безопасно за здравето на детето. Но по отношение на сигурността, пластмасата печели.

3. Делителна скала. Наличието й позволява да изчислявате дневния прием на течности и скоростта на пиене на детето.

4. Клапан. Обърнете внимание на херметичността на вентила към повърхността на капачката. Той трябва да приляга плътно, така че със сигурност да няма разливане.

5. Хигиена. Препоръчително е да се използват чашки с прозрачен накрайник, за да се следи неговата чистота и да се елиминира замърсяване във времето. Някои от моделите са подходящи за употреба в съдомиялна машина.

 

В статията има продуктово позициониране.

 

Автор: Нели Христова

 

 

 

Сподели: