Lifestyle

Първата чашка

Краят на първата година от живота на малкото човече е перфектният момент да оставим шишето с биберона завинаги в историята.

Първата чашка

Обикновено най-подходящият период това да се случи е, когато детето вече седи самостоятелно и може да борави съзнателно с ръцете си.

Кога да вземем чашка?

Периодът около 7-8 месеца е най-подходящ за приучаването на детето да пие от чашка. Има и изключения, когато това може да се случи и след 5-ия месец на бебето, в зависимост от неговите умения и желанието му да приеме новия аксесоар.

Каква да бъде тя?

Към днешна дата има много варианти на неразливащи се чашки за деца. Всички те се различават по дизайн, цена, функционалност, като основните видове са няколко:

• чашки със силиконов накрайник;

• чашки с пластмасов накрайник;

• чашки с термоизолация;

• чашки със сламка.

На какво да обърнем внимание?

1. Размер. Когато купувате чаша, обърнете внимание на нейния обем. Изберете чашка според вашите нужди – ако ще я ползвате предимно навън, се препоръчва тя да бъде с по-голям обем. У дома можете да се задоволите с по-малка вместимост, така че да е лесно и удобно за ползване.

2. Материал. Съществуват пластмасови и стъклени чашки. От една страна, стъклото се счита за по-хигиенично и безопасно за здравето на детето. Но по отношение на сигурността, пластмасата е по-добра.

3. Делителна скала. Наличието й позволява да изчислявате дневния прием на течности и скоростта на пиене на детето.

4. Клапан. Обърнете внимание на херметичността на вентила към повърхността на капачката. Той трябва да приляга плътно, така че със сигурност да няма разливане.

5. Хигиена. Препоръчително е да се използват чашки с прозрачен накрайник, за да се следи неговата чистота и да се елиминира замърсяване във времето. Някои от моделите са подходящи за почистване в съдомиялна машина.

Автор: Нели Христова

 

Сподели: