Развитие и обучение

Първата любов

Загубата на апетит, агресията и безпокойството у детето може да са симптом на първите му любовни трепети. Без паника!

Първата любов

И това ще отмине...

Любовта е пътеводна светлина и ръководна сила, вдъхновител на велики произведения на големи мислители. Тя идва и си отива неочаквано. За нея няма правила. Но какво се случва, когато тя сполети „малкия човек"?

Когато мъникът е влюбен

Ако детето ви е объркано, имате усещането, че крие нещо от вас, променя рязко поведението или настроението си, раздразнително е и отказва да сподели с вас какво го тревожи, то навярно просто е влюбено. Настъпил е моментът от неговото нормално развитие, през който започва да изпитва влечение към противоположния пол. То не знае, че този трепет е любов, нито може точно да определи завладялата го емоция, защото му се случва за първи път. Какво всъщност се случва в неговия свят и как да реагираме?

Парадоксално, но първата любов не е насочена към връстниците, а към един от родителите. При момчетата този любовен трепет е към майката, а при момичетата - към бащата. Неговото зараждане съвпада с пробуждането на т. нар. Едипов комплекс (при момчетата) и комплекс на Електра (при момичетата). Едиповият комплекс е познат психологически механизъм, който се изразява в привързаност към майката и ненавист към бащата, защото той се изживява като конкурент за любовта на майката. Този период настъпва между две и четиригодишна възраст. За разлика от Едиповия, комплексът на Електра е по-слабо изразен и не се среща толкова често.

Случва се някои деца да фиксират образа на майката трайно и да правят пренос на Едиповия си комплекс в зряла възраст, което води до много усложнения в личния живот - невъзможност за съзряване и възмъжаване, както и цялостно усещане за непълноценност. Родителите трябва да подходят с разбиране към проблема. Най-вече самата майка не бива да злоупотребява с безграничната любов на сина си, а да го откъсне от своя контрол, влияние и закрила, за да го научи да бъде самостоятелен и отговорен за своите действия.

Около шест - седем годишна възраст децата започват да забелязват различията между двата пола и да изпитват влечение и интерес един към друг, както и желание за общуване. В този възрастов период те избират свой обект на привличане и в своя дълбоко емоционален свят го отличават от всички останали. За тях той става специален. С присъщата за децата искреност и неподправеност за тях е трудно да скрият нещо от родителите си, дори да се опитват. Така вие лесно ще разберете, ако вашето малчуганче е влюбено.

Всяко дете изразява себе си по свой уникален начин, но все пак има признаци, които могат да ги издадат. Загубата на апетит, раздразнителността, прекалената любвеобилност или агресивното поведение към евентуални конкуренти за вниманието на любовния обект са само някои от тях.

Агресивното поведение е характерно и за случаи на несподелена любов. Ако не му обърнат внимание, когато чувствата не са взаимни, момичето или момчето започва да търси начини да бъде забелязано - дърпа приятелчето си за косите, отнема му играчките, бие го, а всъщност всички тези реакции са изражение на един зов: „Обърни ми внимание!". Ако забележите резки промени в поведението му, опитайте да поговорите с него и да разберете каква е причината за това. Изслушайте детето, ако е склонно да сподели с вас. Ако се опитва да скрие от вас причината за безпокойството си, то може би се чувства уязвимо, слабо и наранено. Несподелените чувства са удар по самочувствието на малкия човек и нараняват достойнството му.

Симптомите

Загубата на апетит, затварянето в себе си, унилостта, нежеланието за комуникация могат да бъдат не само симптоми, че то е влюбено, но и че страда. Затова най-добре е да откъснете детето от провокатора на тази нестабилност у него, да се опитате да отложите любовта за по-късно, когато е доста по-безопасно за него.

Реакцията

Правилната родителска реакция в никакъв случай не е да поощрява детето в задълбочаване на отношенията с обекта на привличане, защото децата и без друго са твърде емоционални и без любовта. Те също така са доста крайни в чувствата си и една ранна любов може да ги направи непредсказуеми. Поради невъзможността им за контрол над чувствата и емоциите, децата може да проявят агресия /към други хора/ или автоагресия /към себе си/.

В света на детето настъпва хаотичност, то е измъчвано от чувство за вина, опитва се да скрие чувствата си, защото не осъзнава естеството на непознатите емоции, които са го обзели. Не знае дали това, което му се случва е правилно, дали не върши нещо нередно и това го прави несигурно и объркано.

Любовта в ранна възраст най-често има неблагоприятен ефект върху детето и  може сериозно да деформира емоционалния му живот, особено в случаите, когато то е фиксирало вниманието и симпатията си само върху един обект и то за дълъг период от време. Затова специалистите смятат, че трябва да бъде откъснато от обекта на привличане. Ако е срещнало „любовта" на детската площадка, не го водете повече на същата! Чрез физически контакт - присъствие, гледане, игра се стимулира и засилва любовното чувство и това прави едно и без друго емоционално дете крайно нестабилно. Една прекалено буйна любов може да попречи на интелектуалното развитие и социалната изява на детето.

За да натрупат социален опит и да растат нормално, малчуганите не бива да стигат до крайности в любовните си чувства. Затова е добре, ако родителите успяват да осигурят балансирана и сигурна атмосфера за развитие на децата си. Важно е те да общуват с връстниците си, да създават контакти и да трупат житейски опит, но детството не е подходящо време за любов. Нека я отложим за периода на младостта!

Автор: Любослава Трайкова

Консултант: доц. Борис Минчев, психолог

 

 

Сподели: