Детска психология

Първата любов

Първи трепети. Пеперудки в стомаха. Първа любов. Помните ли тези неща? И не говорим за тийнейджърските ви години, когато сте започнали да ходите по срещи. А за онези първи мили вълнения, свързани с учестеното тупкане на мъничкото ви сърчице.

Първата любов

Първи трепети. Пеперудки в стомаха. Първа любов. Помните ли тези неща? И не говорим за тийнейджърските ви години, когато сте започнали да ходите по срещи. А за онези първи мили вълнения, свързани с учестеното тупкане на мъничкото ви сърчице.

Едно от нещата, които нараняват най-много детската душа, е подигравката от страна на възрастните към първите чувства на наследниците им. Ако искате сина ви или дъщеря ви да споделя с вас какво се случва в живота му/й, не се смейте на неговите трепети.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ

Първите скрити или проявени чувства, свързани с влечението към друг човек обикновено се усещат около петата година на детето. Все пак всичко е индивидуално, тъй като всяко дете расте в различна среда. Не трябва да се забравят и различните етапи на развитие при момчетата и момичетата. Ако за момичето е нормално да се влюби за първи път на 5 години, то за момчето това се случва между 7 и 10 години. Това, че децата са малки, не означава, че не изпитват дълбоки чувства. За да усеща хармония, мъникът трябва да получава уважение от родителите си. Защото децата също тъжат за избраника на своето сърце, когато той не е до тях. Психолозите твърдят, че е възможно дори да се стигне до истинска депресия, ако животът раздели малката влюбена двойка, тъй като хлапето няма жизнен опит и раздялата с любимия човек може да се окаже истински крах за неговата душа.

Ако вашето дете изпадне в депресия заради емоционална раздяла, то няма да успее да се справи само с трудната ситуация. То се нуждае от вашата помощ и най-вече силна подкрепа. Никога не казвайте „Е, спокойно. Колко още много такива любови ще имаш. Не го преживявай толкова навътре".

ПО ПОДРАЖАНИЕ

Много често децата обичат да си играят на любов, не защото изпитват трепети на сърцето, а защото подражават на родителите си. Те искат да бъдат малки копия на мама и тати, защото в този момент от живота им те са техният свят и техните идоли. Копирането на семейния живот или на случки от екрана са част от играта. Обикновено момичетата са инициатори на сватбите и образуването на семейни двойки с деца, тъй като природата им ги подтиква да харесват големите рокли, украсата в косите, музиката и чувството да бъдат обожавани.

Ако вашето дете пренася семейните ви отношения в играта си, то означава, че е дошло времето за формирането на неговото самоутвърждаване. Не се опитвайте да налагате стандарти на поведение, оставете детето да развива своята личност, която естествено се формира според вашите ценности.

ПОПУЛЯРНИТЕ В ГРУПАТА

Във всеки колектив, независимо дали е групата в детската градина, или класът в училище, се открояват определени хлапета. И обикновено в тях се влюбват останалите. Популярните в групата са активни, общителни и жизнерадостни. Впечатление правят дрехите и косата, но като истински магнит действат лидерските умения. Момчето, което организира отбора за игра на футбол, събира овациите на момичетата, а госпожицата, която е събрала кръг от почитателки и разказва на висок глас свое преживяване, обърква мислите на младите господа.

Ако детето ви е срамежливо, не се тревожете, че няма да изживее първата любов. Някои деца определено предпочитат по-тихите хлапета от противоположния пол, защото те им изглеждат по-интересни.

Въпроси към специалиста

Елена Дражева - психолог

Възможно ли е първата любов да се запази през годините и да прерасне в сериозни семейни отношения в двойката?

Разбира се, че е възможно. Има много религии, в които по този начин се организират сватбите за след години напред и някои от тези двойки са щастливи от това. Както това важи за едни, така не важи за други. Има много деца, които имат "гаджета" от детската градина, а впоследствие забравят и трепетът отминава, докато други си спомнят с носталгия в училище за двойката, която са били с другото дете.

Има деца, които се "влюбват" и в по-възрастни представители на другия пол и изпитват произтичащите от това емоции. Едни се срамуват, изчервяват се, други директно си казват, че харесват обекта, предизвикал тези чувства и т.н.

Какво трябва да бъде поведението на родителите, когато разберат за първата любов на детето си?

Всяко нещо, за което детето има желание да говори е тема, за която иска да разбере повече и най-доброто, което могат да направят родителите е да го изслушат и да му дадат информация, подготвяща го за действителността. Без значение е дали ще се говори за любов, за омраза, за приятелство, раздяла и т.н., родителят дава на детето информация и ориентир какво му се случва, нормално ли е, как да постъпи. Често децата прекаляват в любопитството си и ако родителите не им наложат граници, те не знаят докъде им е разрешено. Ето един пример: обади ми се разтревожена майка, че синът й се опитва да свали дрехите на момиченцата от неговата група и иска да правят любов, понеже ги обича. Това е чудесен пример за крайностите, до които децата могат да стигнат, ако нямат ориентир, кое е позволено, кое не и как по-точно да изразяват емоциите си. В случая казах на майката и бащата да поговорят с детето, като му обяснят какво очакват и е нормално да прави детето им, когато харесва момиченце. Тяхното обяснение беше, че може да покаже на момиченцата, че ги харесва, като им помага, когато имат нужда, а не по този начин, който е видял по телевизията, казали са му, че тези неща са за възрастни и той е още малък да ги прави. Така всичко приключи благоприятно, момченцето стана кавалерът на групата и беше уважавано и харесвано от всички момичета, но родителите му бяха до него и му партнираха в овладяването на чувствата, които изпитва.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: Цветелина Тодорова и Елена Дражева, психолози в център „Как да...", тел.: 0898223318

 

 

Сподели: