Здраве

Първи стъпки

Рано или късно прохождането задължително се случва. Мъничето прави своите първи стъпки пред възхитените погледи и аплодисменти на възрастните. За да съкратите очакването на този чудесен момент и да направите така, че бебето да "тръгне" без проблеми, ще

Първи стъпки

Не насилвайте детето да прави нещо, за което не е готово или не харесва.

Рано или късно прохождането задължително се случва. Мъничето прави своите първи стъпки пред възхитените погледи и аплодисменти на възрастните. За да съкратите очакването на този чудесен момент и да направите така, че бебето да "тръгне" без проблеми, ще помогнат някои прости упражнения.

Стана, огледа се, въздъхна и... тръгна! Замислете се дали е лесно това? Въобще не е! А също трябва и да пази равновесие в това необичайно положение... първата стъпка на бебето е като първата спечелена Олимпиада за спортиста. А истинският спортист няма как да спечели без предварителни тренировки. Разбира се, не трябва да задължавате детето да прави нещо, за което организмът му все още не е готов. Не бива да го насилвате преди да му е дошло времето, но можете да му помагате отрано с тренировките. Така изграждате полезни навици у него. Упражненията под формата на весели игри помагат на мъника да развие чувството си за равновесие и да укрепи мускулите, необходими за ходенето. Изпълнявайки „програмата за подготовка за прохождане", вие помагате на детето не само да тръгне без проблем, но и да расте като здрав, силен и ловък човек. А какъв би пораснал бебокът, ако го тренирате още от пеленаче?

ЕДНО!

Обща физическа подготовка

(от първия месец)

- Смяна на позата

През първия месец може да поставяте бебето да спи настрани и да лежи по корем само върху корема на мама. Когато мъникът навърши два месеца, вече може да го сложете настрани  и докато го подпирате внимателно за гръбчето, го обръщайте, докато не се подпре на едното си рамо. Поддържайте главичката. Като го учите да се преобръща, първо го научете да се обръща от корем на гръб, а после от гръб по корем. Това движение ще му помогне да се научи да повдига глава. Така ще му е по-удобно и лесно да наблюдава заобикалящия го свят. Вече ще може и да бодърства по корем, докато му е приятно.

- Игри с топка   

Големи, кръгли, меки, приятните на допир, надуваемите топки развиват координацията и чувството за равновесие на бебето. Може да ги използвате на втория месец след раждането. Игрите с топки (с диаметър 65-85 см.) са много полезни за всяка възраст.

Сложете мъника на леко надута топка по гръб, така че да може с цялото си тяло да почувства движенията на топката в различните й направления: напред, назад, по часовниковата стрелка и обратно. През третия месец може да правите упражнението и като го поставяте по корем. Това упражнение може да се изпълнява и в седнало положение, но след шестия месец. По този начин се усилват мускулите на гърба и врата, оформят се мускулите на кръста. На топка с по-голям размер бебчо даже може да подскача като на батут, изпитвайки чувство на безтегловност. Важно: спазвайте всички мерки за безопасност!

ДВЕ!

Развиване на чувството за равновесие

(от шестия месец)

Обикновено между 6 и 10-ия месец детето разбира какво е да бъде на четири крака и до съвършенство овладява навика да стои така. Придвижвайки се на четири крака, то се учи да държи тялото си в равновесие. В този период може да започнете да го приучавате да кляка и става само като се държи за здрава упора, например решетката на леглото.

- Люлка

Ако поставяте детето на кресло-люлка или столче-люлка, с времето му позволете да се залюлява само´. То бързо ще разбере, че за да се вдигне нагоре, трябва да се изтегне назад и да опъне крачета напред. И обратното: за да се спусне, се накланя напреди и свива крака. С това упражнение се задействат тазовите мускули и стави, развива се равновесието и чувството на ритъм. На люлката детето се учи да владее своето тяло.

- Самолет

Легнете на земята и вдигнете детето над себе си. Със стъпала подпирайте крачетата му, а с ръце го хванете под мишниците. Внимателно го повдигайте в това положение. Ще му хареса! Особено ако се усмихвате, за да го предразположите. Но ако забележите, че мъникът се свива от страх, прекратете упражнението. Пробвайте друг път да повторите. Не го насилвайте да прави нещо, за което не е готов или не харесва.

- Свещ

Сложете малчо по гръб, свийте крачетата му към коремчето. Повдигнете таза му нагоре, така че детето да лежи на плещите си и на горната част на гърба. Придържайте го, докато не започне сам да се опитва да се задържа. Тези упражнения го учат да регулира централната тежест на тялото си и да пази равновесие.

- Количка

Мъникът вече е усвоил позата на четири крака. Поиграйте си на „количка". Хванете стоящото на четири крака дете за бедрата, повдигнете краката и таза и - напред! Количката потегля! Тази игра му помага да укрепи мускулите на гърба, гръдния кош и ръцете.

ТРИ!

На финалната права

(от 10-12 месец)

- Стой! Не мирно

Когато детето усвои вертикалното положение, предложете му да ходи. Държейки се за масата, нисък стол, голяма играчка... след това направете така, че да отпусне ръчички: накарайте го да отиде при кончето или да хване топката. Но не го пришпорвайте! Мъникът прави своите първи стъпки тогава, когато неговите стави, мускули и чувство за самосъхранение са готови за това. А това е много индивидуално! Не трябва да изпреварвате събитията.

- Помощна ръка

През 10-11-ия месец може да хванете мъника за ръка и заедно да се отправите да опознавате света. Главното за детето, което прави своите първи стъпки, е да чува гласа на мама. Именно той привлича вниманието му, поддържа го, съпровожда го и дава смисъл на усилията му. Мама успокоява, одобрява или предпазва. И заедно с това подтиква да се изправи и да тръгне. Когато детето се учи да ходи, маминият глас му служи за опора. Тя е особено важна за по-нататъшното му развитие.  

 

Автор: Биляна Цветкова
Консултант: д-р Мишо Филипов,
ортопед-травматоло
г

 

 

Сподели: