Lifestyle

Първият консултант

Родилката трябва да получи перфектна грижа в болницата, за да започне грижите за своето бебе по перфектен начин. Една от правилните насоки в напътстването на младата майка е да я посети консултант по кърмене, който да й разкаже подробно за най-удобните по

Първият консултант

Родилката трябва да получи перфектна грижа в болницата, за да започне грижите за своето бебе по перфектен начин. Една от правилните насоки в напътстването на младата майка е да я посети консултант по кърмене, който да й разкаже подробно за най-удобните пози и да й помогне при първото хранене на нейното бебе. Когато това не се случва, обикновено акушерките са тези, които напътстват младите майки във важното начинание. А вие, ако сте бременна, запомнете - не се притеснявайте да питате за консултант по кърмене.

Днес много майки срещат трудности при започването на процеса, наречен кърмене. Дори силното желание понякога не стига бебето да засуче от първия път. Често педиатрите не обръщат особено внимание на проблемите, с които се сблъсква майката и бързо препоръчват смесеното хранене. А понякога е нужно толкова малко, за да може бебето да суче успешно.

КОНСУЛТАНТЪТ

В повечето европейски страни консултантът по кърмене е назначен на щат към болницата и идва веднага след като жената роди и бебето й е сложено на гърдите. След това посещава редовно майката в стаята, за да наблюдава процеса на хранене и да се намеси при евнтуални проблеми.

Обикновено консултантът по кърмене има медицинско образование и е добре запознат с психологията на новородените, физиологията на лактацията и с правилата на успешно кърмене. Много често консултантът не само помага физически на майката да нагласи бебето на гърдата, но и предоставя психологическа помощ на жената, за да мине тя по-леко през трудностите.

Добре е да знаете, че консултантът по кърмене не е лекар и неговата задача е да ви насочи към най-естественото - да намерите природата в себе си, сама да установите най-удобните начини за кърмене и да създадете връзка с вашето бебе. А това ще се случи само ако вие:

* действително разбирате, че е важно да кърмите и сте готова да се сблъскате с евентуалните трудности

* се обрънете за помощ към такъв специалист

* сте готова да се съобразите с изискванията и режима на бебето.

Кърменето е приятен и важен процес както за бебето ви, така и за вас. С вашето мляко то получава всички нобходими вещества за правилното му развитие и антитела, предпазващи го от инфекции. Освен това бебето ви се чувства защитено, а за вас кърменето е профилактика срещу заболявания на млечните жлези и половите органи.

ОРГАНИЗАЦИЯ НА ПРОЦЕСА

По време на бременността

Повечето жени се запознават с консултант по кърмене на курсовете за бъдещи родители. На лекциите той разказва как правилно да подготвите гърдите си за кърмене, на какво да обърнете внимание при първото слагане на бебето на гърдата и как да се справите с първите трудности.

В родилното отделение

Ако след раждането консултант или акушерка ви обяснят как да поставите бебето за първото му хранене, няма да срещнете никакви проблеми при престоя си в болницата. В България това правят акушерките.

По телефона

Повечето консултанти по кърмене у нас отговарят на въпроси по телeфона. Не се притеснявайте да ги търсите при възникнали трудности, дори и само да се колебаете, че детето ви не приема достатъчно мляко.

Вкъщи

Консултантите по кърмене ще ви посетят и вкъщи, за да ви помогнат, особено ако бебето отказва да суче или имате подозрения за мастит. При последното прегледът от специалист е наложителен и консултантът ще ви помогне да се справите с трудното положeние, докато посетите лекар.

Не се притеснявайте да търсите помощ от консултант по кърмене. Всички те са търпеливи, внимателни и обясняват подробно насоките за успешно хранене. Важното е да имате желание да осъществите тази връзка с вашето бебе.

 

Автор: Десислава Христозова
Консултант: Десимира Кирилова - старша акушерка
Патологична бременност, ПСАГБАЛ „Св. София", тел. 0898 36 22 76

 

 

Сподели: