Lifestyle

Първият сервиз на мъничето

Когато детето започне да опитва допълнителни храни, е много важно не само да се избират качествени продукти, но и да ги сервираме красиво и в безопасни аксесоари.

Първият сервиз на мъничето

Най-вероятно и сами сте забелязали, че колкото по-красив е външният вид на масата, толкова повече удоволствие получаваме от храната, и толкова по-добре се концентрираме върху храненето. А това от своя страна се отразява на здравето ни. В следващите редове ще ви запознаем с някои от особеностите при избора именно на детските аксесоари за хранене.

Детските прибори за хранене се различават по функционалност и материали. Основният комплект включва дълбока купичка за супа, плоска чиния за основни ястия, лъжица, вилица, чашка с дръжка (или сламка). Подходящи са и чиниите със секции за различни ястия, от които е удобно храненето с две ръце едновременно.

 

Правилен избор

• Безопасност. Добре е да изберете прибори за бебешка храна в специализиран магазин и от надеждни производители. Трябва да се има предвид, че някои материали са неподходящи за храна.

• Обозначение. На опаковката или на самия продукт трябва да има надпис от какво е направен продуктът и какви са условията за работата с него.

• Качество. Качеството трябва да е високо, да няма драскотини, прорези или пукнатини. Ако боята е нанесена неравномерно или е изтрита, по-добре изберете нещо друго.

• Удобство и практичност. Дизайнът трябва да бъде обмислен по такъв начин, че да е приятно и за вас, и за детето.

 

Материали

За производството на детски съдове обикновено се използват пластмаса, силикон, бамбук, порцелан, керамика и стъкло.

• Пластмасовите съдове са трайни и леки, могат да се мият в съдомиялна машина и да се загряват в микровълнова печка. Уверете се дали обаче не съдържат вредни примеси, които вредят на здравето при нагряване на по-висока температура.

• Силиконовите аксесоари, изработени от 100% естествен силикон, са безопасни, почистват се лесно на ръка или в съдомиялна машина и могат да се стерилизират. Силиконовата чинийка и купичка не се плъзгат по повърхността и са удобни за първите експерименти за самостоятелно хранене.

• Съдовете от бамбук са изработени от естествен материал, но не могат да се загряват в микровълнова фурна или да се почистват в съдомиялна машина.

• Порцеланът е безопасен, но в същото време е крехък и затова не се препоръчва да се дава на малки деца за самостоятелна употреба.

• Керамиката е издръжлива и храната в нея остава топла по-дълго време. Керамичните съдове за готвене са подходящи за микровълнова печка и съдомиялна машина.

• Стъклените съдове за деца са устойчиви на износване, удароустойчиви, безопасни, подходящи за съдомиялна машина и микровълнови. Те обаче са чувствителни към температурните промени и могат да се счупят, ако например изсипете гореща супа в студена чиния.


Автор: Нели Христова

 

Сподели: