Развитие и обучение

Първите играчки

Цвета Ангелова Кадиева е търговски мениджър, член на Асоциацията на производителите на дървени играчки в България.

Първите играчки

Тя сподели опита и впечатлението си в тази област и ви пожелавам след като се запознаете отблизо с работата й, да преоткриете  любимата дървена кукла в скрина на баба.

1. Как започна всичко?

Съпругът ми беше поканен от една фабрика като консултант по качеството и той започна пръв да се занимава с това. Естествено, вкъщи носеше непрекъснато дървени играчки като мостри. Точно тогава родих дъщеря си Поли - първото ми детенце и вече като майка започнах да оценявам предимството на тези играчки.  Като отрасна малко (на около годинка), вкъщи беше затрупано с мостри. Приятелките ми също много им се радваха и си казах: значи има интерес, след като на пазара няма такива неща. Те ме питаха откъде са, колко струват, какви са и т. н. и тогава ми дойде идеята, че такова нещо липсва определено. С няколко мостри установихме, че много се котират и търсят. Така започна всичко. Първоначално  ги подарявахме на приятелките ми, след това дойде идеята да си поръчваме за нас и най-накрая дойде хрумването да ги пласираме на пазара.

2. Как и къде се рекламират тези играчки?

В детски градини, където нашите играчки се ползват от стотици деца, училища, логопедични центрове.

Засега са разпространени само в София. Все пак това е двумилионен град и от отзивите на потребителите, майки и на клиенти, от уста на уста, сами се рекламират - просто защото продуктът сам по себе си е превъзходен. Играчките се правят в различни градове на страната - Пазарджик, Велинград, Казанлък, Разлог - от стари български фабрики, които никога не са преставали да произвеждат дървени играчки, основно за износ. Но откакто решихме да ги предлагаме на българския пазар, те вече произвеждат и за нас.

Определено все още продуктът не е широко разпространен и като се има предвид, че хората близо 10 години са пренаситени с пластмасови китайски изделия, появата на тези български дървени играчки предизвиква истински фурор.

3. Какви са предимствата на дървените играчки и с какво са по-добри от куклата Барби?

В кукла Барби няма нищо лошо - това също е една прекрасна играчка, след като толкова години децата са я търсили и се е наложила на пазара. Дъщеря ми също е играла с нея.

Предимствата на играчките ни са, че са направени от естествени материали - от българска дървесина, от безопасни лакове, бои, лепила. Има голяма разлика в усещането, което детето получава при докосване на пластмасата в сравнение с допира на естествения дървен материал. Топлината на дървения материал е несравнима с пластмасовото, гуменото, металното. Освен това, играчките ни са много устойчиви. Сред тях има и цветни, и натурални (някои хора предпочитат абсолютно натуралните, при които се вижда, че са от дърво, предпочитат ги нелакирани и небоядисани). За малките деца трябва да са цветни, за да ги привличат.

Детето има точно определени два - три артикула, към които хуква буквално. Това са дървените мечове за момчетата, люлеещото се конче, каручките и влаковете. Много родители се изпълват със сантиментални чувства и спомени от тяхното детство,  когато играли с точно такива дървени играчки. Много често казват: „Имах стан", „Имах такова влакче", „С това влакче в момента си играе еди кой си", което означава, че тази играчка е все още жива и запазена - не много играчки издържат да преминат от поколение на поколение.

Те са преходни във времето, винаги са актуални, това са едни от първите играчки - парцалените кукли и дървените играчки.

 От 1 до към 7-8 години - засега сме покрили този диапазон. За най-малките предлагаме големи цветни кубчета, които се нанизват, за да могат да тренират фината моторика на ръцете и да учат цветовете, могат да ги сортират и по форми. Влаковете също са с образователна цел. Всички се разглобяват на части, съответно частите могат да се използват за конструктори или така наречените „строители". Имаме много строителни машини. Такава е идеята - детето да се научи да разглобява и след това да сглобява. За малко по-големите деца има играчки, които не се разглобяват и са оставени натурални, за да може те да си ги оцветят в каквито цветове пожелаят.

Най-ценното е, че детето твори с въображението си. Какво може да направи едно дете от 5 кубчета?

Има хора, които са ме питали дали има упътване за цветните кубчета! Сложете едно дете на земята и изсипете 50 кубчета пред него. То няма да ви каже „дай ми упътване" или да ви пита как се играе с тях.

Родителите оценяват техните качества. Няма нужда ние да ги убеждаваме в това колко са практични, колко са красиви, колко са устойчиви и дали ще се харесат на децата им.

Ние, като търговци на дървени играчки, сме си наложили правилото играчките, които предлагаме, да бъдат абсолютно достъпни за българския потребител и да са им по джоба.

Интервюто взе: Боряна Петрова

 

 

Сподели: