Здраве и красота

Пътят към съвършенството

„Кажете ми, какво не харесвате в себе си?" - тази реплика ни е добре позната от един популярен у нас сериал.

Пътят към съвършенството

Именно този въпрос задава хирургът на всеки пациент, дошъл за консултация в клиниката му. Обикновено човек знае какво не харесва в себе си и отива с надеждата да го промени. Преди да се подложим на операция обаче, трябва да сме наясно с това доколко ще се оправдаят очакванията ни, с рисковете и болката, с цената, която трябва да платим, за да сме красиви. И най-вече: да сме сигурни, че проблемът не е някъде вътре в нас. Защото в такъв случай скалпелът не би помогнал.

Ако все пак смятате, че при вас става дума за физически проблем, следващите редове вероятно ще са ви от полза.

Няма жена, която да не иска да е красива. Преди да родите и вие бяхте такава. Не ви е минавало през ума, че едва няколко месеца по-късно няма да можете да познаете дамата в огледалото. Тя ви гледа не особено радостно и се пита какво стана с онази привлекателна жена със стегнато тяло, която събираше възхитените погледи!

Но в природата нищо не се губи. След като сте изпълнили родителския си дълг и сте станали майка, можете да помислите за себе си и да си върнете самочувствието. Вярно, няма да е лесно, но както вече сте се убедили, хубавите неща стават трудно.

ОПЕРАЦИЯ ИЛИ НЕ?

Първото, което трябва да решите, е имате ли нужда от съответната операция. За целта е необходимо да се запознаете с подробностите около процедурата, да отчетете плюсовете и минусите, да помислите кой ще се грижи за децата, докато се възстановявате, имате ли нужните средства, реалистични ли са очакванията ви, оправдан ли е рискът и пр. важни аргументи за и против. Накратко, трябва да сте напълно наясно с какво се захващате предварително.

Ако вече сте взели самостоятелно решение, е време да пристъпите към

КОНСУЛТАЦИЯТА

Предоперативната консултация е първата крачка и в същото време много важна част от процеса на изграждане на новата ви визия. Всеки пластичен хирург преценява дали има или няма нужда от операция. Преценката се продиктува от това дали ще се получи нещо по-добро като резултат. От психологическа гледна точка се правят компютърни демонстрации и психологът пита: Кой от двата образа харесваш повече? Ако харесваш първоначалния, оставаш с него! Важно е да се отчете, че компютърът дава само приблизителна представа и не бива да се абсолютизира.

За срещата с пластичния хирург можете да се подготвите като формулирате ясно проблема и си начертаете план за преодоляването му. След това го обсъдете с екипа, който евентуално ще ви оперира и вземете окончателно решение. Ако не сте напълно сигурни какво искате, изчакайте или се доверете на лекарската преценка.

РИСКОВЕТЕ

При всяка операция съществува т. нар. общохирургичен риск: да се получи инфекция, отваряне на раната, изхвърляне на вътрешни конци. При отделните интервенции има и специфични рискове, които не бива да пренебрегвате, а внимателно да обсъдите с лекаря.

Много хора подценяват болката и дискомфорта след операцията и очакват чудеса веднага. Изисква се търпение и за да се види реалния ефект от процедурите. Освен това трябва да знаете, че операциите са съпроводени с оттоци, кръвонасядания, синини, които плашат и стресират. Пациентите имат усещането за чуждо тяло, но след 2-3 месеца тези неща отшумяват и човек се чувства много по-добре.

ПОДХОДЯЩОТО ВРЕМЕ

Няма точен период, за който да се каже, че „е време" да се оперирате, но при всички случаи трябва да изчакате поне 3-4 месеца след раждането, преди да пристъпите към корекции. Ако кърмите, е необходимо да удължите периода на чакане с още 2-3 месеца, за да се успокоят млечните жлези и организмът да нормализира процесите, протичащи в него. Ако желанието ви е да отстраните белега от секцио, най-добре е това да стане след не по-малко от 6 месеца след раждането, тъй като това е минималният срок белегът да „остарее". През това време можете да подпомогнете „стареенето" му със специално създадените за целта кремове и медикаменти (задължително след консултация с лекар!).

ПОДГОТОВКАТА

Преди извършването на всяка операция е нужно да се направят изследвания като пълна кръвна картина, кардиограма, рентген на белите дробове. И най-важното: преди да се оперирате, трябва да сте абсолютно здрави поне 2 седмици преди датата на операцията. Дори една обикновена хрема може да ви попречи да се оперирате. Имайте предвид, че ще бъдете подложени на обща анестезия (упойка), затова е важно да споделите всички оплаквания, които се появят (зачервено гърло, контакт с болен и пр.) с лекаря си преди интервенцията.

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО

Ако детето ви е малко или ходите на работа, периодът на възстановяване е важен, за да решите не само дали, а и кога ще се оперирате. Необходимо е да отчетете и индивидуалните способности на организма ви да се върне към нормалния ритъм, както и вероятността от възникване на усложнения, които да забавят възстановителния процес.

НАЙ-ЧЕСТИТЕ КОРЕКЦИИ СЛЕД РАЖДАНЕТО:

Премахване на белег от секцио/пластика на предна коремна стена

Раждането отдавна е зад гърба ви, а детето ви е поотраснало. Успели сте да отслабнете и да възвърнете добрата си форма, но издайническият белег казва на всички на плажа, че сте станали мама. Ако този факт ви кара да се чувствате зле, има начин да го заличите. Това почти винаги е възможно.

Абдоминопластиката (пластика на предна коремна стена) представлява отстраняване на излишната кожа и мазнина от коремната област и стягане на коремните мускули. Крайният резултат е гладък и плосък корем. Продължителността на процедурата е

около 90-120 минути. Извършва се с епидурална или обща анестезия. Пациентът остава за медицинско наблюдение в клиниката, рядко изпитва болка, която при нужда успешно се контролира с медикаменти. Възможен е лек дискомфорт, който преминава след 2-3 дни. Оттокът е налице около 4-6 седмици. Има изтръпналост на тъканите в съседство за 6 и повече седмици. Рядко се появяват синини. Можете да се върнете на работа след 1-2 седмици и да правите физически упражнения след 4-8 седмици.

ВНИМАНИЕ! Преди да се подложите на подобна операция, е важно да си зададете въпроса искате ли да имате още деца. Ако отговорът е положителен, то по-добре изчакайте преди да легнете под ножа. При следваща бременност кожата се опъва отново и това води до ново нацепване и поява на стрии. Освен това, ако се наложи повторно секцио, то може да бъде направено на мястото на предния разрез.

БЮСТ

Тук вариантите са няколко: увеличаване, намаляване, стягане, повдигане.

При процедурата за увеличаване на бюста се прави разрез на кожата - в гънката на банела, през ареолата или в областта на подмишницата, през който хирургът прави място за импланта - това място се намира под млечната жлеза или под гръдния мускул. Операцията е предвидена да възстанови липсващ обем в резултат на рязко отслабване, раждане и кърмене или отпускане от възрастта. Увеличаването на бюста може да бъде предприето на всяка възраст, след като процесът на развитие и съзряване вече е завършил, но не по-рано от навършването на 18 години.

Методите за поставянето и позиционирането на импланта зависят от анатомията на жената, препоръките и предпочитанията на хирурга.

Операцията е с продължителност 50-90 минути, с обща упойка. Пациентката може да се прибере у дома си или да остане за медицинско наблюдение в клиниката. След интервенцията изпитва болка за около 3-4 дни, която успешно се контролира с медикаменти. Възстановяването отнема около 10 дни до 2 седмици, но крайният резултат е видим след 2 до 4 месеца.

Според специалистите в областта съвременните технологии на поставяне на силиконови импланти не би трябвало да имат отражение върху способността на жената да кърми.

Ако бюстът е увиснал, се налага стягане и повдигане. Фактори като бременност, кърмене, резки промени в теглото и намалената еластичност на кожата с възрастта влияят на формата и плътността на бюста. Процедурата по повдигане цели лифтиране на тъканите, препозициониране на ареолата и постигане на по-добра форма.

В някои случаи се прилага и намаляване на бюста. Тежестта на прекалено големите гърди може да причини множество здравословни проблеми като болки в гърба и врата, зачервяване на кожата и затруднения в дишането. Интервенцията се предприема, за да се намали обема на прекалено големите и отпуснати гърди, като се прилага техника, придаваща им подходяща форма и стегнатост. Най-често намаляването и повдигането се извършват посредством отстраняване на излишната тъкан - мазнина и кожа, а ареолите се преместват на ново, по-високо ниво. В резултат се оформя естетичен, стегнат и пропорционален бюст с хармоничен контур.

ЛИПОСУКЦИЯ

Обикновено след раждането остават натрупвания в определени части на тялото, с които някои жени се справят трудно. Тук на помощ идва популярната процедура липосукция.

Основната й цел не е общо отслабване, а отстраняване на мазнините от проблемните зони, които не се поддават на диети и упражнения. Такива, например са: коремната област, ханшът, паласките, външната и вътрешната страна на бедрата, коленете, глезените и брадичката. Продължителността на операцията е 60-120 минути. Извършва се с епидурална или обща анестезия. Пациентката може да се прибере у дома или да остане за медицинско наблюдение в клиниката.

След липосукция жените рядко изпитват болка, която при нужда успешно се контролира с медикаменти. Нормално е да има усещане за мускулна треска в продължение на 2-3 дни.

След седмица - две можете да се върнете на работа. Крайният резултат е видим приблизително след 2 до 4 месеца.

Колкото по-близо е теглото до нормата, толкова по-успешна е и липосукцията. Често през бременността жената смята, че трябва да се храни за двама и това води до появата на наднормено тегло от порядъка на 10-20 кг. Важно е да се знае обаче, че липосукцията не е процедура за отслабване, а за моделиране на тялото.

СЪВЕТ НА СПЕЦИАЛИСТА: Преди да се предприеме подобна процедура, е добре да се изчака около 3-4 месеца, в които жената да отслабне и да възстанови фигурата си, защото операцията може да се окаже излишна, т. е. тя трябва да бъде крайна мярка, ако са изчерпани всички останали средства.

СТРИИ

Стриите се третират дотолкова, доколкото да се изглади кожата. При тях, обаче има една особеност: те винаги стоят по-светли от текстурата на кожата. Правени са опити за премахване на стриите с помощта на лазер, но до момента реален ефект не е постигнат. Алтернатива на оперативната намеса са специалните мазила против стрии.

ЦЕЛУЛИТ

Целулит се появява, когато има повече мазнина в подкожието, отколкото е необходимо. Една диета връща нещата в изходно положение. Затова премахването на целулита става чрез отслабване и премахване на излишните мазнини.

Решението за подлагане на пластична операция е комплексно и изисква внимателно обмисляне. Отговорността за здравето и вида на телата ни е преди всичко НАША. Важно е да знаем, че пластичната хирургия не е най-лесният и бърз път към съвършенството, а просто още една възможност. Към нея трябва да се прибягва само, когато е действително необходимо.

... И така, какво не харесвате в себе си?

Автор: Наталия Градинарова
Консултант: доц. д-р Емил Георгиев,
пластичен хирург

 

Сподели: