Бременност

Работещо мамче

Работата по време на бременност може да бъде истинско предизвикателство.

Работещо мамче

Докато тялото се променя в синхрон с развитието на бебето, умът трябва да бъде в досегашната си кондиция, за да се справя с деловите ангажименти. Струва ви се непосилна задача? Не е такава, стига да следвате правилата на работещото мамче.

Познавайте себе си

Важно е да знаете как професионалните занимания ще повлияят на организма и съзнанието ви. Съобразявайте се със своите потребности и бъдете наясно с възможностите си. Така ще редуцирате стреса и ще бъдете продуктивни.    

Ръст

Според изследване на неправителствената организация Pew Reseacrh Center, американките, които са работели по време на бременността си през 60-те години на миналия век, са били 40%. Днес те са 66%.

Овладейте гаденето

Заредете чекмеджето на бюрото си с леки закуски, които няма да натоварват изтерзания ви стомах. Можете да хапвате крекери, обикновени бисквити, нарязани и съхранявани в кутии пресни плодове и зеленчуци.

Победете умората

Старайте се да си почивате на всеки час. Разходете се из офиса, излезте навън, пуснете си релаксираща музика. Ще ви помогне и консумирането на богати на желязо и протеини храни, които ще увеличат енергията ви: зеленолистни зеленчуци, месо, бобови култури, пълнозърнести храни. Не е препоръчително да се ядат ягоди и фъстъци, другите видове ядки са подходящи. Не забравяйте да пиете поне 2 литра вода, за да не се дехидратирате.

Страх

7 от 10 бременни жени признават, че се страхуват да излязат по майчинство, за да не загубят работното си място. Данните са от проучване, публикувано в сайта thebump.com.

Създайте си комфорт

Облекчете напрежението в гърба, като регулирате облегалката на стола си, или поставите възглавничка. Вдигайте краката си нависоко и редовно се разтягайте, за да предотвратите схващане.

Елиминирайте стреса

Работата неминуемо е свързана със стрес. Когато очаквате дете обаче, трябва да положите усилия да го неутрализирате не само заради себе си, а и заради мъничето, тъй като негативните емоции не му се отразяват благоприятно. За целта:

  • съставяйте списъци с най-важните проекти и сроковете, в които трябва да бъдат готови;
  • не се натоварвайте със задачи, които не са спешни;
  • потърсете помощ от колегите, срещате ли затруднения;
  • практикувайте дихателни техники, за да не се поддавате на тревоги и за да освежите ума си.  

Вариант

Ако е възможно, работете по-малко часове отпреди. По този начин ще запазите ефективността си, без да се налага да следите часовника с надежда за по-бързото минаване на работното време.

Пътувайте разумно

Имайте предвид следните детайли, свързани с придвижването до работата:

  • пътувате ли с градски транспорт, не се притеснявайте да помолите да ви освободят място;
  • в метрото използвайте ескалаторите или асансьорите, вместо стълбите;
  • шофирате ли, изберете безопасен маршрут, дори и да е по-дълъг от обичайния.  

Полезно

Съветвайте се със своя гинеколог за това нужно ли е да промените нещо в графика си, за да се чувствате по-добре през деветте месеца. В офиса не вдигайте тежки неща, странете от шума и не стойте на твърде високи или ниски температури. 

Автор: Ива Лалова

Консултант: д-р Гергана Коларова, изпълнителен директор на Първа САГБАЛ „Света София”

 

Сподели: