Родителска практика

Радост Драганова

„Тайната на щастливото детство е любовта”

Радост Драганова

Известните факти за нея: тя е била шампионка по синхронно плуване, завършва „Право" в УНСС, работи като юрист към дирекция „Архитектура и градоустройство" в Столична община, познавате я като водеща на предаването „Огледала" и след това „Модерно" по BTV, освен това партнираше на Тодор Колев в танцувалното шоу "Dancing Stars". А сега само за вас - тя е Радост и има една очарователна принцеса - Бела, с най-хубавите рокли.

Как реагира, когато разбра, че си бременна?

Зарадвах се. Много. Тя е изключително желано дете. В самото начало се изненадах, защото стана неочаквано бързо.

Имаше ли онези чисто практически притеснения относно грижата за нея?

Имах, само докато бях бременна. Тогава четях всякакви книги за отглеждане на децата, обаче всички притеснения се оказаха излишни, защото щом се роди, всичко стана толкова естествено. Никога не съм се чувствала безпомощтна или незнаеща какво трябва да дам или направя за детето си. В началото беше заразена със стафилококова инфекция от родилния дом и бях ядосана, че това й се случва още в първите дни на този свят, но после се справихме и отшумя.

Какви грижи полагаше по време на бременността и как възвърна формата си след това? 

Спазвах железен режим. Хранене точно през 3 часа с продукти, богати на белтъчини. Пиех много вода. За режима ми помогна диетолог за бременни, който ми бе препоръчан от наблюдаващия лекар. Диетологът увеличаваше количествата във всеки месец от бременността, за да получава детето всичко, от което има нужда. Благодарна съм му, защото така отгледахме бебенце с тегло 3.040 кг.

Опиши с няколко думи детето си? 

Жива, енергична. Неуморно любопитна. Когато я интересува нещо, задава въпроси, докато не й се изясни проблемът изцяло, независимо дали малката й главичка може да го разбере. След земетресението в Япония се вълнуваше от разместването на земните пластове, кой пласт отива отдолу и кой отгоре при движението им, пукнатините в земната кора, какво може да падне в една такава пукнатина - изобщо всичко на тема тектонски движения. Беше много смешно, защото с малките си юмручета ми показваше как се движат пластовете и много се притесняваше. Сега на дневен ред е въпросът със смъртта - нямам идея кой й е вкарал тези въпроси в главата, обаче не се задоволява с елементарни отговори.

Какви са мечтите и страховете ти за нея?

Страхове имам само относно нейното здраве и физическа цялост, защото е палава. Убедена съм, че тя ще се справи с всичко останало.

Най-щастливият момент, запечатан от фотоапарата е... 

Напоследък ходи на танци и с голям ентусиазъм ми показва всякакви движения, които е научила на уроците. Прави едни цигански колела из целия апартамент, мостове и т.н. Всичко това го снимам и е откровено забавна.

Почивката е... 

Хубава, само когато е с любимите хора.

С какво се занимаваш в момента? 

Вече подготвяме старта на „Модерно" за новия сезон - от септември. Измислили сме интересни неща, които да направят участието на зрителите още по-активно.

Какъв е ритуалът ви преди лягане? 

Хигиенизация. Масаж или галкане. Приказка или история. Вече се научи сама да си слага паста на четката. Толкова й харесва, че слага паста и на моята четка. Тези дни я научих и да се къпе сама. Каза ми, че е „много готинко". Също много обича да я галя по гръбчето, ръчичките и крачетата. Има си и лични изисквания как точно да го правя - нежно, с връхчето на нокътчетата, а като се изморя, може само да я държа за ръчичката или крачето - тя си ги подава услужливо. Както виждаш, изградила си е система от удобства, които не пропуска.

Коя е любимата й книжка и на кой приказен герой искаш да прилича?

Тя обича да й чета книжките за костенурчето Франклин. Хубави са, защото са свързани с различни житейски ситуации и тя често си го спомня, когато й се случи нещо подобно. Иначе не искам да прилича на приказен герой. Искам да е реална и шарена, каквито сме хората.

Кога за последно си се чувствала особено щастлива? 

Чуствам се щастлива ежедневно.

Каква е тайната на щастливото детство? 

Любов, внимание, игри и приятели.

 

Интервюто взе: Боряна Петрова
Снимки: Студио МЕМ и A'S FASHION

 

 

Сподели: