Здраве и красота

Рак на шийката на матката

Знаете ли, че ракът на шийката на матката по честота е второто заболяване, след рака на гърдата, което засяга жените по цял свят?

Рак на шийката на матката

Както повечето „опасни" теми, така и тази е обгърната в „тайнственост", а погрешни знания водят до успокоение и невземане на навременни мерки (като това, че този вид рак е наследствен или пък, че жените, които имат постоянен партньор, не са изложени на риск от разболяване и много други подобни). Истината е, че тази тема не е толкова „опасна" - стига да сме добре информирани, да ходим на профилактични прегледи, а вече има и ваксини. 

Какво представлява ракът на шийката на матката?

Преди да се развие ракът на шийката на матката има пред ракови състояния, които минават безсимптомно, затова профилактичните прегледи са изключително важни. Едно от най-често срещаните пред ракови състояния е т. нар. „раничка на шийката на матката". Анатомията на маточната шийка наподобява круша, която има канал, завършващ като гърло на бутилка. Понякога от канала излиза тъкан и тя дава едно кръгче - това кръгче се нарича „раничка на маточната шийка". На медицински език - ектопия на маточната шийка. Тази променена тъкан трябва да си стои в маточната шийка, на стерилно, на чисто, където да не се атакува от вируси, микроби и от всякакви външни агенти. Другата тъкан е многослоен плосък епител. Въпросът е в това, че с времето тази тъкан може да се промени. Ако има раничка на шийката на матката се взема само цитонамазка - с една четчица се остъргват клетките, патолого-анатома ги разглежда и ако намери, че са нормално подредени, структурата е нормална, може с комбинация от киселини, с термоколаборатор или чрез замразяване тази тъкан да бъде унищожена и тя да се излющи. Тази граница се премества навътре. По този начин рискът от промени на маточната шийка се сведени до минимум. Но ако в маточната шийка има промени е добре да се откъсне по-голямо парче, не само клетки, и да се даде на патолого-анатома за хистологично изследване - което се нарича биопсия. Тя може да покаже няколко степени на промени - от минимален инвазивен карцином - който не предизвиква заболяването, до по-голямо разпространение (съществуват около 100 типа на човешкия папиломен вирус - основният причинител на този вид рак, които се обозначават с цифри, по реда на тяхното откриване). За жалост този карцином метастазира по лимфен път  и много бързо се развива. Обикновено, когато има малка промяна по маточната шийка, няма карцином. Често пъти се прави операция, която се нарича конизация. Един конус, в който тази тъкан, която се е променила, се изгражда в здрава.  Когато, обаче, има карциномни клетки се прави голям обем на операция - маха се матка, с яйчници, с маточни тръби, с околните в корема лимфни възли, казва се операция по Вертхайм или по-малкият й вариант Те Линде.

Какви са причините за рака на шийката на матката?

По принцип не се знае със сигурност какви са причините за рака на маточната шийка, но след дългогодишни изследвания е открита връзката между един вирус, който се нарича - човешки папиломен вирус, и заболяването. Според статистиката 99.7% от случаите на рак на маточната шийка са предизвикани от инфекция с този вирус. Човешкият папиломен вирус се предава от човек на човек по време на полов контакт, но понякога се случва дори и от близък контакт кожа с кожа в гениталната област. Затова и презервативът не е най-надеждното средство за предпазване.

Има ли определени рискови групи, които страдат по-често от този вид рак?

Един от най-разпространените митове по отношение на рака на маточната шийка е, че от него боледуват жени, които водят безразборен полов живот. Но това не е истина, тъй като, поради лесното предаване на вируса, всяка сексуално активна жена е изложена на риск от заразяване. Една сексуална връзка може да е достатъчна, за да изложи жената на действието на папилома вируса.

По отношение на възрастта се знае, че ракът на маточната шийка се среща по-често след 40-годишна възраст, защото рискът от развитие на продължителна инфекция с онкогенен тип на  HPV нараства с възрастта (вирусът навлиза в клетките на маточната шийка. Ако успее да се "скрие" от имунната система на организма се размножава, заразявайки съседни здрави клетки и така инфекцията не отшумява. Това се нарича продължителна инфекция). Но този факт не бива да се приема като правило, тъй като лекарската практика познава не един и два случая и на 20-годишни пациентки с карцином на маточната шийка, та дори и с бременност. И при 20, и при 30-годишните го има.

За много от „женските" заболявания има значение дали жената е раждала, или не, но тук няма никакво значение. И при едните, и при другите се среща.

За крепко здраве обикновено се препоръчва да водим природосъобразен начин на живот (да не пушим, за да не получим рак на белите дробове, да не пием алкохол, за да не получим цироза на черния дроб и т. н.), но при този вид рак  начинът на живот не влияе изобщо.

Симптомите

В ранните стадии ракът минава безсимптомно. Но при наличие на карциномни клетки се наблюдава кървене, нарича се контактно кървене. Това се случва при полов контакт или по време, когато не трябва да е менструацията. При гинекологичен преглед тъканта се вижда като разпадаща се или кървяща при допир.

Може ли да се открие в начален стадий?

Всяка жена е редно веднъж годишно да се преглежда, като си прави цитонамазка. Един рак, който е в черния дроб не може да се види, да се пипне, докато маточната шийка може да се погледне, да се пипне и да се вземе парченце за биопсията. Т. е. има голям шанс да бъде открит навреме.

Статистиката показва, че:

  • На всеки две минути в света умира една жена от рак на маточната шийка
  • На всеки осемнайсет минути умира една жена в Европа
  • В България - една жена си отива всеки ден

Високата заболеваемост в България през последните десетилетия се дължи до голяма степен на факта, че няма задължителни прегледи за жените, а въпреки масираните кампании за превенция на рака на шийката на матката, повечето жени рядко си правят профилактични прегледи.

Има ли лечение?

Когато вече ракът се е развил, се цели предотвратяване на усложненията. Това се постига чрез оперативна намеса, която се предприема с цел да се ограничи разпространението на карцинома и да не се стигне до по-сериозно усложнение или дори смърт.

Профилактиката

За щастие, за възпрепятстване на развитието на рака на шийката на матката, вече са създадени  ваксини. Въздействието им върху организма е в това да му помогнат да създаде имунитет към определено заболяване. А имунитет по дефиниция е способността на човешкия организъм да се предпази от заболяване, причинено от болестотворни вируси и бактерии или от други причинители.
Профилактичните ваксини "научават" имунната система да разпознава и блокира болестотворния вирус или бактерията преди да успее да зарази човешкото тяло.

За ограничаването броя на болните от 2009 година държавата ни ще осигурява за всички момичета между 9 и 15 г. безплатна ваксина срещу рак на маточната шийка. Тези безплатни инжекции ще бъдат препоръчителни, а не задължителни. Тази стратегия е залегнала в Националната програма за борба с онкоболестите 2009-2013, чийто ръководител е проф. Иван Черноземски.

Автор: Силвия Чалъкова
Консултант: д-р Любомир Дамянов,
акушер-гинеколог

 

Сподели: