Развитие и обучение

Ранно окосмяване

Всички се борим с окосмяването. Защото сме суетни, модерни, метросексуални, защото днес всички искаме да сме с перфектно гладка кожа. Когато обаче забележим първите признаци на окосмяване при децата си, не го премахваме с лекота, а започваме да се безпоко

Ранно окосмяване

Всички се борим с окосмяването. Защото сме суетни, модерни, метросексуални, защото днес всички искаме да сме с перфектно гладка кожа. Когато обаче забележим първите признаци на окосмяване при децата си, не го премахваме с лекота, а започваме да се безпокоим. Нормално ли е? На тази възраст? Та детето още ходи на детска градина... Д-р Росица Денчева, д.м., дерматолог в Дерматологична клиника София", тел. 0879 05 15 03, отговаря на тревожните за родителите въпроси.

В днешно време съществува ли терминът „нормално е"?

Да. Медицинската наука налага критерии за това кое е нормално и кога физиологичното развитие на човек излиза извън тези граници. В подобни случаи най-често търсим причини за установяваните отклонения, които невинаги са свързани със заболявания.

На каква възраст е нормално да се появи първото окосмяване? 

Първите белези на окосмяване в зоната на половите органи при момичетата се установяват на възраст10-12 години, а при момчетата на 11-13 години. За преждевременно окосмяване като проява на ранен пубертет се приема това, което настъпва преди 7-8-годишна възраст при момичетата и 9-10 години при момчетата.

Това свързано ли е с увеличението на гърдите, първата менструация?

Да, разбира се, като част от промените, които настъпват през пубертета, развитието на половото окосмяване е свързано и с нарастване на гърдите и първата менструация при момичетата и развитие на мъжките полови органи при момчетата.

Ранното окосмяване винаги ли е свързано с настъпване на пубертет?

Невинаги - има и конституционално ранно окосмяване. В много случаи генетичният фактор определя по-ранно от обичайната поява на косъмчета. Но окосмяването може да зависи и от храненето, социалните фактори в живота на детето, така и от използваните козметични и хигиенни средства.

Какво е мнението ви за твърденията, че храната ни е претъпкана от хормони и затова децата ни се развиват твърде бързо?

Според всички приети в обществото регулативни стандарти храните би следвало да подлежат на контрол и да не съдържат полови хормони поради тяхната биологична активност и въздействието върху развитието на човешкия организъм. За съжаление обаче някои химически субстанции, използвани в бита, играят ролята на активатор на рецепторите за половите хормони, поради което могат да доведат до белези на ранен пубертет - козметични средства, битови опаковки и много от добавките в храните. Друг фактор е храненето. То е от особено значение при момичетата. До голяма степен свързано с това е и затлъстяването, което също води до по-ранно настъпване на пубертета при момичетата.

Кога родителите могат да се притесняват за окосмяването на детето?

Съществуват няколко повода, които могат да са притеснителни за родителите - когато възникне прекалено рано, преди настъпване на пубертета, или когато количеството на космите е по-голямо от очакваното. В такива случаи е добре да се направят изследвания, които да установят както хормоналния баланс на подрастващия организъм, така и неговото нервно-психическо развитие.

В кои случаи се появява окосмяване при малки деца до 5-6 години и какво е лечението, ако се налага такова?

Обичайно ранното окосмяване се проявява при генетично предразположение. Възможно е и храната, стресът и социалните фактори да го предизвикат. В случаите, когато то не е прекомерно изразено и се определя по-скоро като оскъдно или минимално, не се налага никакво лечение. При изразено окосмяване на дете във възраст далеч от пубертета, обаче е важно да се направи консултация със специалист, за да се изключи развитието на сериозно заболяване, което би могло да определи този феномен.

 

Интервюто взе: Десислава Христозова

 

 

Сподели: