Развитие и обучение

Разчистване на територията

Три десетки плюшени мечета си почиват зад леглото в сянката на бонбонени обвивки.

Разчистване на територията

Оранжевият жираф е меланхоличен, защото някога е бил цветен. На килима има от всичко по малко: две парчета пластелин, една лъжица, три пластмасови войника от неизвестна армия и една линейка. Какво се е случило? Да не сте попаднали в зоологическа градина? Или в стаята е влизано с взлом? Не, това просто е вашето малко съкровище, което си е играло на война, цирк, болница...

Всяка опитна майка знае, че в този живот ще се сблъска с минимум две безнадеждни ситуации: да убеди мъжа си да се прибере навреме след работа и да накара детето си да прибере играчките. В крайна сметка с главата на семейството ще се справи, но с детето определено не е толкова просто. В действие влизат всевъзможни хитрости и уловки, но въпреки всичко безпорядъкът винаги си е там и дори увеличава размерите си. Защо се случва? Може би работата е там, че сте избрали неправилен сценарий? Преценете сами:

УЖАС

Всяко дете има нещо или някой, от когото се страхува. Пристигането на това „чудовище" може да се случва и когато стаята не е подредена в уговорения срок. „Ако не си прибереш играчките в кашона, ще дойде Торбалан и ще те отведе! Или Баба Яга ще ти вземе всички играчки". Подсилването при избора на „страшилище" се явява 100-процентова гаранция за вашия успех. Затова и в случаите с особено непослушните деца много добре работи заплахата с идването на някой. Както показва практиката повечето представители на младото поколение реагират много остро на перспективата за лична среща с „чудовище" и чистотата настъпва още преди да успеете да включите прахосмукачката.

РЕЗУЛТАТ: Стаята блести. Детските бузки също, от сълзи.

КАК СЕ ПРАВИ: Разбира се, страшилищата са много разпространен вариант, който винаги е присъствал в семействата ни, само персонажите се променят. Знаем, че помага. Какви обаче могат да бъдат последствията от този метод? Безсъние, нервни тикове, нощно напишкване, слаба нервна система, сълзи без повод, липса на апетит и чувство на страх. А сега си отговорете на важния въпрос: кое е по-добре - заекващо дете с изгризани до кръв нокти или разхвърляната му стая? Не е ли това най-ужасният кошмар и ужас? Налага се да потърсите други методи за въздействие, които нямат разрушителни последствия. Например подреждане под игрова форма „извозване на играчките по домовете им", „прибирането им в кашона за време" и др. Изобщо не е страшно и е много ефективно.

МЕЛОДРАМА

Ридания и страдание - отличният начин детето да се добере до желаното. Родителят, с разрошена коса, кърши ръце, разкъсва си дрехите и се хвърля на дивана, симулира нечовешка душевна болка, която е предизвикана от безпорядъка в детската стая. Добре сработват реплики като: „Заради тази бъркотия направо полудявам." „Сърцето ми ще изскочи и ще избяга на място, където обичат майките повече, отколкото разхвърляните играчки." „Нервите ми се изчерпват и ще отида в болница, а ти ще останеш в този хаос."

Детето, шокирано от неминуемата трагедия и собствената перспектива за бъдеще, бързо започва да подрежда. Съвет, когато демонстрирате душевните си мъки, не злоупотребявайте с детайлите и не обещавайте, например, че тялото на мама ще се покрие със сини пъпки, а на татко ще му порасне трето око заради бъркотията. Децата са любопитни и мъникът може да прояви интерес как ще изглежда татко с три очи. Тогава добре планираният сценарий ще се провали.

РЕЗУЛТАТ: Стаята е чиста, а относно душевната чистота, не можем да бъдем сигурни. Все пак лъжата не е хубаво нещо.

КАК СЕ ПРАВИ: Не е тайна, че за повечето жени сълзите са най-силното оръжие, затова те прибягват до тях и в тази ситуация с много артистичност. Все пак в развоя на сюжета "Мелодрама" има много опасности. Представете си колко много ще паднете в очите на детето, когато то разбере, че го шантажирате и в крайна сметка не се налага да постъпвате в болница, нито сте си загубили ума. Защо вместо да устройвате грандиозни моноспектакли, не се опитате просто да поговорите? Гледайки мъника в очите, спокойно му кажете, че сте уморена, че имате нужда от помощта му, че ще бъде най-прекрасното дете на света, ако направи това, за което го молите. Надали ще може да ви откаже след тези думи!

СЕРИАЛ

Искате ли да превърнете чистенето в сапунен сериал? Няма нищо по-просто. В момента, в който малчуганът ви каже, че чистенето не е детска работа, му предложете шоколад. Ободрен от „сладката перспектива", той ще развие невиждана скорост и мигновено ще подреди. Искате да разберете къде тук се намесва Мексико? Всичко е много просто: „мексиканщината" се проявява точно на другия ден, когато вие отново помолите детето да подреди. Да, да, вероятността да попита „къде е шоколадът" е 99,9% и със сигурност ще се откаже от почистването, ако няма поощрителна награда. По принцип този сценарий е забележителен във всички отношения, с изключение на едно. С времето „шоколадът" може да се превърне в три шоколада, дъвка, киндерсюрприйз и танк с дистанционно управление. А към 50-ия епизод могат да се отворят дупки: по зъбите на мъника и в семейния бюджет.

РЕЗУЛТАТ: Чисто. Но скъпо. Но чисто.

КАК СЕ ПРАВИ: Този метод е от серията „победа на всяка цена" и цената тук може да удари порастването. Как мислите, кое ще запомни детето: красивата кола, постигната с бонбони или играчка, направена със собствените ръце заедно с мама и татко? Опаковката на дъвката, която застрашава зъбките му или снежната пързалка, направена с татко, по която се пързалят всички приятели? Със сигурност знаете правилния отговор. Все още нито едно дете не се е отказало от внимание, нещо повече, винаги е готово да се бори за него. А шоколадчето може да изядете после, всички заедно.

ГАНГСТЕРСКА САГА

Ако обичате филми за италианската мафия, то този сценарий няма да ви затрудни. Основният принцип е лесен: „Ще ти направя предложение, което не можеш да откажеш". В превод от мафиотски на родителски език означава: „Ако не си прибереш бързо играчките, аз ще ги изхвърля на боклука". Методът има много варианти. Например, ако не сте готови да изхвърлите влаковите релси и композиции за 200 лева, може да използвате „лайт-версия", а именно да скриете играчките на балкона. Ако сметнете, че усилията ви не дават желания резултат, може да комбинирате вариант 1 и 5. Вкарайте в действие убедителния ужас и гангстерските заплахи едновременно, а още по-добре със злия дядо в главната роля. Добре, не искаш да подредиш! Утре ще дойде лошият дядо и ще събере всичките ти играчки. Завинаги!

РЕЗУЛТАТ: Със сигурност ще си осигурите чиста и подредена детска стая. Но спокойни старини, надали.

КАК СЕ ПРАВИ: Ако мъникът така и не се е научил да привежда стаята си в ред, това е най-радикалният начин да го накарате да почувства отговорност за вещите и избора си. Обяснете му, че играчките се чувстват неприятно, когато са захвърляни и се въргалят по средата на стаята. В един момент те просто ще се обидят и ще си тръгнат. Най-важното е да не купувате през този период нови играчки. Вземете специална кутия, в която да прибирате всичко, което е захвърлено и не е преместено след молбите ви. Сложете я на място, на което детето не може да я намери или стигне. Не забравяйте, че малчуганът винаги трябва да има избор: или играчките ще се оттеглят на дълга почивка, където да оплакват съдбата си, или трябва да ги сложи по местата им. Следващото много важно правило е: при първото желание на детето да оправи нещата, му дайте шанс.

ВМЕСТО ХЕПИ-ЕНД

Изпробвали сте всички, предложени от нас сценарии, измислили сте дори свои, но всичко без успех. Детето упорито отказва да прибира в шкафа детайлите от конструктора, прави си на пода пирамида от колички и играе на футбол с плюшените мечета. Не се отчайвайте! Някои психолози смятат, че такава откровена нелюбов към реда е признак за невероятно надарена творческа натура. Вашият мъник не признава никакви правила и определено не разбира защо всички колички трябва да се прибират през нощта в гараж. Вгледайте се внимателно в него, може би отглеждате малък Моцарт или автомобилен гений, като Хенри Форд. В края на краищата, ако детето се чувства добре сред хаоса, може би не е нужно на всяка цена да го учите на ред и дисциплина. Оставете го от време на време само да се спъва във въргалящите се по пода играчки. Безопасната, но болезнена цицина, придобита в резултат от „ходенето с препятствия" в собствената стая, може да го научи повече от хилядите думи, които сте изрекли.

ИЗ ЗАПИСКИТЕ НА МАЙКИТЕ

Хитрост № 1 „По кутиите"

Ангелина П., гр. Благоевград

„Предварително прибрах всички опасни предмети, включително и всякаквите украшения, които се поставят в стаите на възрастните - всякакви вазички, фигурки, цветенца. От магазина купих две еднакви пластмасови кутии - едната за меки играчки, втората за останалите. Обикновено децата започват деня с изсипване на всичко, до което могат да се доберат на пода. Не преча до вечерта. А привечер остава само да пропълзя по пода и да прибера играчките в съответните кутии, да мина с прахосмукачка и да забърша пода. Отнема не повече от 20 минути."

Хитрост № 2 „По разписание"

Весела Т., гр. Пазарджик

„Със сина ми се учим да броим, докато събираме частите от конструктора. Ако прибирането е прекалено бавно, започваме да се състезаваме."

Хитрост № 3 „Аранжиране"

Милена С., гр. София

„Всички малки играчки - пъзели, топчета и конструктори, са прибрани в кутии в различни цветове, размери и форми. Така по-малко неща се разхвърлят. А и децата обичат да сортират всичко по кутии."

Хитрост № 4 „Телевизионно предаване"

Стела М., гр. Варна

„Вместо да изпадам в паника, когато вляза в детската стая и видя безпорядъка или да задавам въпроси от типа „какво се е случило?", просто започвам да говоря като водещ на телевизионно предаване - започва предаването „Кой е по-по-най?". Почистването протича във вид на конкурс. Накрая всички са доволни и са се забавлявали."

Хитрост № 5 „Бързо"

Христина Е., гр. София

„Сигурният успех за подреждането на детската стая е големият шкаф. Колкото е по-голям, толкова е по-добре и по-бързо се пълни, затваря се и това е - може да посрещнете свекървата."

Хитрост № 6 „Скрито - покрито"

Даниела Д., гр. Шумен

„Един от доста добрите начини за подреждане е всичко под кревата. Бързо и ефективно. Изобретено е през моето детство. След трийсет години,  моят син повтори изобретението. Успешно!"

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: