Lifestyle

Разгадайте тайната на пирамидите

По своята сила тази играчка може да бъде сравнена със своите прародители, с които са свързани немалко чудеса...

Разгадайте тайната на пирамидите

По своята сила тази играчка може да бъде сравнена със своите прародители, с които са свързани немалко чудеса...

Детската пирамида е отлична развиваща играчка. Кула, логична и безупречна по форма, привлича погледа на детето и предизвиква желанието му да погали стръмните й склонове, след това поражда потребност отново и отново да я разглобява на части и да я събира. По време на този процес работят очите, ръцете на бебчо, а мозъкът е натоварен с мисъл.

ТОЛКОВА РАЗЛИЧНИ

Без да обръщате внимание на закономерната форма, пирамидата може да променя облика си, всеки път по различен начин удивява и развеселява бебето. Може да е съставена от няколко големи ринга и множество малки, да е едноцветна или пъстра, да има форма на конус или кълбо, да прилича на кула, мелница, човек или животно. Размерите също варират: някоя е подходяща само за земя, с друга може да се играе на маса, а трети са удобни за пренасяне и в чанта. Тази умна играчка се превръща в спътник на мъника още в най-ранното му детство. 

Кога трябва да се осъществи първата среща на бебето с пирамидата? През 6-ия месец започва периодът на предметните действия. Възможни са и еднородни играчки като кубчета и топчета. Но защо пирамидата е по-добра? Всъщност тя се състои от еднородни предмети, като всеки от тях е с различен размер. Най-добре е първата кула за бебето на 6-7 месеца да е от плат и мека. Особено внимание заслужават моделите с добре различаващи се размери и ярки наситени цветове.

В края на първата годинка за детето е полезно да се запознае с пирамидата „помощник". Тя се различава по това, че детайлите са с конусовиден строеж. Мъникът сам стига до отговора в кой момент кой от елементите да наниже.

Обърнете внимание на подобна „тайна" в конструкцията, и когато избирате първата мека пирамида за бебето. Хубаво е тя също да има конусовиден строеж.

Най-добре е запознаването на  бебчо с развиващата играчка да се случва в процес на игра.

ГЕВРЕЧЕТА

Сваляйте подред всеки ринг от пирамидата и ги нареждайте един след друг пред детето. То трябва да вижда ясно последователността и действието. Давайте му да хване ту с едната, ту с другата ръчичка всеки ринг, за да ги разгледа отблизо.

ГЕВРЕЧЕ НА КОНЕЦ

Вземете лента и завържете единия й край за пирамидата. Нанижете на нея първо най-големия ринг и подайте края на лентата в ръчичката на бебето, така че палецът да е противоположно разположен на останалите пръсти. Размърдайте лентата, за да може „гевречето" да се раздвижи. Когато мъникът достигне до ринга, му помогнете да остави лентата и да го хване и разгледа. След това отново му дайте края на лентата, но този път с най-малкия ринг. Детето трябва да се опита да хване по-малкия предмет само с пръсти, а не с цяла ръка. Помогнете му да се справи с тази задача.

ПОЛЗАТА

С помощта на гевречетата с различен размер бебето бързо се научава да противопоставя показалеца си на останалите пръсти и да го протяга, за да показва един или друг предмет или просто да докосва повърхността му.

Позволете на детето да опипва меките рингове. След това хванете ръчичката му и сгънете пръстите така, че показалецът да остане опънат, а другите четири свити в дланта. Прекарайте така ръката му през центъра на ринга. Повторете това и с дясната, и с лявата ръчичка. Следващата стъпка е да го научите да докосва с показалците и на двете ръце меките предмети. Помогнете му, като го хванете и направите това заедно, няколко пъти докоснете играчката леко, след това малко по-силно.

ПРОМЕНИ

Време е да добавите към меките рингове и по-твърди. Това са по-ярки, не много големи пластмасови пирамиди. Кръгчетата с различна структура (пластмаса и плат) и степен на твърдост дават на бебето нови тактилни усещания. Сложете двата вида рингове близо до мъника и го помолете да ви ги подава един по един. Нареждайте ги на две купчини или ги нанизвайте на двете пирамиди. Играта ще помогне на детето да усвои целия процес на сглобяване.

РАЗЛИЧНИ СТРОЕЖИ

Как да научите бебока правилно да сваля и слага ринговете от пирамидата? Вземете флумастер, пръчка или навита на цилиндър дебела хартия. Започнете с най-тънкия предмет, например флумастера. Нанижете на него гевречето и покажете на детето как да го свали. След това повторете, нанижете го на същия „строеж", като този път помолите мъника да свали кръгчето самостоятелно. Когато детето се научи да маха и слага елементите на пирамидата, може да я замените с по-висока. Така постепенно ще го научите с уверени и точни движения да маха и слага ринговете.  

В упражненията използвайте меки и твърди рингове, а по-късно включете и конусовидни. След като детето наниже всички елементи, което може да не стане бързо, вземете ръчичките му в своите и с разтворени длани ги прекарайте от върха на пирамидата до основата й.

НЕОБИКНОВЕНА ПЪТЕКА

Предложете на детето да „построи" от цветните рингове пътека за играчките, като не е задължително да се взема предвид големината им. Покажете му как да я направи. Порадвайте й се заедно. Пуснете зайчето да се разходи по пътеката, като подскача на всяко кръгче. След него мишката, кучето, мечо. Разбира се, после всички ще искат да се върнат обратно по нея.

ПЪТ КЪМ УСПЕХА

В навечерието на своя първи рожден ден е хубаво детето да се запознае с мини-пирамидите от 2-3 части. Тя е доста по-малка от другите, важно е обаче ринговете да са с ясно различими размери, като най-малкият е с диаметър 3 см. Хубаво е частите да са един цвят, това позволява на мъника да се съсредоточава единствено върху големината. По правило такива мини-пирамиди са направени от дърво.

СТРОЙНИ КУЛИ

Без проблем може да поставяте ринговете, от която и да е пирамида, един върху друг, без да ги нанизвате на нея. Така на мъника му е много по-лесно да установи, че най-горното кръгче е по-малко от най-долното. Важно е да се забавлява с процеса на строене на вертикални кули.     

На какво се научава едногодишният малчуган, докато играе с пирамидите?

- Да хваща уверено рингове с всякакъв размер, в различни положения (седейки, лежейки по корем, от ръцете на мама). Детето прави това с една ръка, като здраво държи кръгчето с пръсти.

- С едната си ръка държи предмета, а с другата го опипва.

- Прехвърля ринга от едната си ръка в другата.

- Прекарва показалеца си през отвора на ринга.

- Пощипва играчката, като я държи с три пръста или с два - палеца и показалеца, така нареченият пинсетен захват.

- Да разтваря пръстите си и да подава предмета.

- Правилно да сваля ринговете от шиша: едновременно да хваща частта с две ръце и да я движи нагоре по пръчката до върха.

- Последователно да нанизва предварително подготвени рингове. Подреждат се отпред, като се започва от най-големия.

- Да сваля шапката (върха на пирамидата) в началото на играта и да я слага в края.

- Научава думите „сложи" и „махни".  

 

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: