Раждане

Раждаме!

Списъкът на таткото

Раждаме!

В днешно време е много популярно таковците да взимат активно участие в бременността, подготовката на раждането и дори - самото раждане. Ако обаче нещо дълбоко във вас се бунтува срещу това да присъствате в родилната зала по време на появата на вашето дете, по-добре отрано да споделите това със своята партньорка, за да няма разочарования в деня на важното събитие. Така де, финалът на Формула 1 някак не е особено уместно оправдание, затова не чакайте водите й да изтекат, за да й съобщите, че няма да сте на първия ред на представлението. В родилното или не, с това съвсем не се изчерпват ангажиментите ви за случая. Ето кратък преглед на това, което се очаква от вас в щастливия ден, както и някои важни препоръки, за да премине той максимално гладко, поне откъм организация и подготовка.  

1. Не се втурвайте панически към болницата още при първите признаци, че раждането започва. Особено ако очаквате първото си дете, раждането най-вероятно ще продължи доста повече от това, което предполагате, така че е по-добре първият етап да премине в комфортната обстановка и спокойствието на дома. Много често бъдещата майка изпада в състояние на трескава превъзбуда и губи обективна преценка за случващото се. Ако и с вашата партньорка е така, то вие сте човекът, който трябва да остане достатъчно трезв и практичен, за да направлява събитията. Не се паникьосвайте, обадете се на лекаря и му съобщете подробностите - на колко често са контракциите, има ли изтичане на околоплодни води, как се държи бременната. Ако лекарят ви посъветва да не бързате с отиването в болницата, опитайте се да успокоите и разсеете партньорката си, правете й масаж на кръста и гърба или я изведете на кратка разходка, ако времето позволява и водите й още не са изтекли. Когато обаче контракциите станат на 10 минути, трябва да имате готовност за тръгване. При редовни контракции на всеки пет минути вече трябва да заключвате зад гърба си входната врата.    

2. Чантата за родилното най-вероятно отдавна е готова, така че просто не забравяйте да я вземете. Пригответе си обаче и ваша - с вода и нещо леко за хапване, ако нещата се проточат повече от предвижданото. Трябва да имате сили и енергия, за да изчакате появата на вашия малък наследник без излишни нерви и припадъци поради обезводняване и ниска кръвна захар. Дано не сте забравили също така да презаредите батериите на фотоапарата и мобилния си телефон! Предстоят ви доста снимки и разговори днес!

3. Бъдете подготвени, че когато ви покажат за пръв път новороденото, няма да ахнете от ангелския му чар. В първите си часове новородените не биха спечелели нито един конкурс по красота, дори и на регионално ниво. Те са сбръчкани и червени, главите и носовете им нерядко са криви и сплескани, кожата им може да се лющи или да е покрита с бяла мазна субстанция (верникс). Опитайте се да не издавайте пред майката своето... хммм, леко разочарование и в никакъв случай не правете коментари с отрицателен нюанс върху външния му вид. Ще ви бъде натяквано цял живот!

4. Сега сте вие на ход - човекът, който трябва да съобщи на света великото събитие. За това обаче си има съответния ред. Което означава да не започвате от приятелите, с които ритате в събота футбол. Обадете се първо на родителите на майката, а после и на своите. Следващи по важност са кръвните роднини по най-близка линия - братя и сестри (ваши и на жена ви). После най-близката й приятелка, вашите лични приятели, общите семейни познати. Съобщението във фейсбук може да е едва след това. О, и си запишете на едно листче важната информация - ръст и тегло, за да сте подсигурени и да не забравите от вълнение цифрите. Полът, предполага се, няма да ви убегне така лесно!

5. Ако условията и правилата в болничното заведение позволяват да останете в стаята при майката, направете го. Дори и да ви се струва, че нямате с какво да сте й полезен при наличие на толкова медицински персонал наоколо, не е така. Да й подадете чаша с вода, да й масажирате стъпалата (след раждане много от жените се оплакват от недобро кръвообращение и студени крайници), да я наметнете с още една завивка, да освежите със студена кърпа лицето й или просто да й подържите ръката и да се порадвате заедно на малкото същество. Колкото и дребен и незначителен да ви се струва всеки ваш жест в този момент, знайте, че той ще бъде запомнен от нея завинаги. Помислете и двамата какво евентуално сте пропуснали да вземете за болницата, за да можете да го набавите своевременно.     

6. Преди да се отправите обратно към вкъщи, разговаряйте още веднъж с лекаря и акушерките, уверете се, че всичко с бебето и вашата партньорка е окей, че са вече под грижите и наблюдението на персонала и че не се нуждаят за момента от вас. Попитайте медицинските лица дали има нещо, което трябва да се донесе допълнително за майката и бебето, и не забравяйте да им благодарите за всичко, което правят и са направили досега. Въпросът с почерпката им е спорен - докато в много от западноевропейските страни не е прието да се прави подобен жест към персонала, при нас определено се смята за уместно и едва ли не за задължително. Съветваме ви да прецените по усет дали и как да почерпите лекарите и акушерките, помогнали на вашето бебе да поеме първата си глътка въздух.

7. Сега вече е време да отпразнувате с роднини и приятели значимия повод. Ако сте решили да го направите у дома, не забравяйте след това да проветрите и изчистите къщата до блясък. Само след броени дни мама и бебе ще пристъпят прага и за всички вас ще започне една нова епоха.

 

Автор: Весела Захариева

 

Сподели: