Бременност

Раждане на видео

Вместо многократно да разказвате на близки приятели и роднини за раждането, може да запишете това важно събитие на видео. Ще трябва, обаче, да не забравяте, че раждането е интимен процес и заснемането му изисква редица особености.

Раждане на видео

Заснемането на който и да е филм се състои от четири основни етапа: написване на сценарий, подбор на актьори, заснемане и монтаж. И ако във вашия случай въпросът с актьорите е уреден - главни герои на бъдещия бестселър сте вие, мъжът ви и бебето, което ще се роди, то другите етапи е необходимо да се обмислят добре.

ЕТАП 1: СЦЕНАРИЙ

Преди всичко е необходимо предварително да обмислите сценария, все пак по време на раждането ще имате съвсем други грижи. Желателно е предварително да прегледате няколко демонстрационни филмчета, с които може да се снабдите от курсовете за бременни или от Интернет. Така ще можете да отбележите всички грешки и да се поучите от филмите на другите хора. Трябва да сте единодушни какво точно искате да се заснеме, кой план е оптимален и какво на вас ви се струва най-приемливо.

Например, ако се снима само лицето на родилката, мъжа и лекаря, а после и на новороденото, ще избегнете най-откровените сцени. Освен това именно изражението на лицето предава същинската буря от емоции, които преживява човек в най-сериозните моменти от живота си. Също така, ако не снимате всички интимни моменти от процеса на раждането, ще можете да демонстрирате филма и на приятели, и на роднини, и на не толкова близки познати.

Може да заснемете цял „бременен" сериал. Филмът обхваща и раждането, и цялата бременност: първо посещение при лекаря, УЗИ, разходки по детските магазини, съобщаване на роднините за бъдещия наследник, как расте коремът, пристигането в родилния дом, първият плач на бебето, първото слагане на новороденото на гърда, първото къпане, разходка. Действието може да се развива на фона на класическа музика, а зад кадър да звучат коментарите на младите родители. Възползвайте се от чужди идеи или измислете свои. Най-важното е сценарият да не изисква сложна „игра" от майката.

ЕТАП 2: ВНИМАНИЕ, СНИМАМ

Що се отнася до видеозаснемането, то може да се направи от професионален оператор или от мъжа ви. Такъв оператор може да си наемете от фирмите, които снимат сватби и семейни празненства. Тук, обаче, има една уговорка, не във всяка болница и не всеки директор ще позволи в родилната зала да влизат външни хора. Сами ще трябва да се договорите с администрацията в болницата.

Цената на видезаписа зависи от продължителността, като предлагат материала на касета  VHS или на DVD. Трябва да предвидите и допълнителни разходи, например, ако раждането започне през нощта и на оператора му се наложи да идва с такси.

Основната трудност при наемането на професионален оператор е невъзможността да уточните точната дата и час на снимане. Затова се уговаряте за ориентировъчно време, през което операторът ще бъде на разположение и при позвъняване от ваша страна ще се отзове.   

Един съвет, при избора на оператор, първото от което трябва да се водите е не от професионализма му, а от човешките му качества. Предизвиква ли този човек симпатия у вас, взаимна ли е?

В някои родилни домове, обаче, позволяват присъствието само на един външен човек, най-близкия, обикновено мъжа. В този случай остава само един вариант - той да снима. А това не е толкова сложно, колкото изглежда.

Пред камера

- НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ НИКАКВИ ГРИМОВЕ. Не бихте успели да се гримирате професионално, а освен това и по-важното е, че декоративната козметика не издържа на изпитанията на раждането. Само след някой друг час вашата прекрасна физиономия ще изглежда плачевно. Вашият единствен коз в дадения случай е естествеността.

- Ако е възможно, се погрижете в родилния блок да постъпва ПОВЕЧЕ СВЕТЛИНА. Колкото повече светлина, толкова по-малко ще се забелязват особеностите на интериора. Ако камерата ви е професионална, снимайте така, че светлината да пада отгоре.

- Количеството на заснетия МАТЕРИАЛ трябва да бъде около десет пъти повече от това, което сте планирали за филма си. Така ще имате възможност да подберете най-добрите кадри и да премахнете неудачните.

- Предварително проверете БАТЕРИИТЕ НА КАМЕРАТА, при необходимост ги заредете, а най-добре да имате и резервни в себе си. Никой не знае колко време ще продължи раждането. Трябва да имате и празни касети или памет карта.

ЕТАП 3: МОНТАЖ

Преди да пристъпите към монтажа трябва да се замислите какъв резултат искате да получите. Може да направите документален филм, без лирични отклонения, може леко да поукрасите кадрите, да монтирате филма като видеоклип. При монтажа може да разделяте заснетия материал на различни фотографии, които да давате на роднини, да добавяте спецефекти и други. Отделно изберете музикалното съпровождане към филма, подгответе коментарите зад кадър. На някои жени им харесва да обясняват какво са изпитвали в този или друг момент, а също може да добавите коментарите и на таткото.

Преди да подадете филма на фирма за монтаж, помолете да разгледате няколко различни варианти, които са правили. За такава услуга може да се обърнете към по-големите фотостудия и към фирмите, които организират и заснемат семейни празненства. Цената зависи от количеството заснети кадри и от вашите лични изисквания.  

Трябва да знаете, че раждането е процес, при който никой не може предварително да каже дали ще има усложнения. В екстремни случаи, дори и при наличието на писмено позволение за заснемане на раждането, лекарят има право да помоли всички външни лица (в това число и мъжа) да напуснат залата.

Анкета

Какво мислите за видео раждането и гледали ли сте такива филми?

 К.Г., 28 г., 1 дете

„Раждането е съвсем естествен и нормален процес в живота на една жена. Относно заснемането на този така важен момент, аз съм абсолютно за. Така жената ще има възможност да запечата завинаги момента и да го преживява всеки път, когато гледа филма. Не можах да запиша раждането на дъщеричката ми, защото не се организирахме с мъжа ми, но съм гледала много филмчета в Интернет и ми помогнаха да се подготвя за това, което ми предстои".

 Т.Т., 31 г., 2 деца

„Видео раждане? Честно казано за мен раждането е изключително личен и интимен процес, в който аз лично не бих желала да участват чужди хора. Аз не пожелах дори мъжът ми да присъства, тъй като смятах, че ще ме разсейва и няма да мога да се отпусна и съсредоточа върху това, което ми казват лекарите и акушерките. Преди раждането не съм гледала никакви записи на раждания, защото смятам, че това ще ме травмира".

 П.С., 26 г., 1 дете

„Аз съм от хората, които обичат да споделят личния си опит с другите, това беше и една от причините, поради които се реших да запиша раждането. В моя случай мъжът ми направи записа, след като се прибрахме вкъщи и гледах филмчето установих, че не си спомням много неща от раждането. Видеото ми помогна да преживея наистина случилото се".

Къде може да гледаме видео раждане?

Ако имате желание да се запознаете предварително с процеса на раждане, независимо дали естествено, или секцио, имате възможност да направите това в Интернет, по научно-образователните канали - Discovery Channel, National Geographic, също такива материали могат да ви предоставят и в курсовете за бременни. Сайтове, на които можете да гледате филмчета на раждания: www.unassistedchildbirth.com; www.youtube.com; www.bgvip.tv 

ІІ-ра САГБАЛ "Шейново"-София вече има монтирани камери, които предават в реално време картина и звук от родилните зали. Д-р Иван Костов, изпълнителен директор на болницата, разказва по-подробно за новата система, кой може да я използва и с какво тя е полезна за болницата, за лекарите и за бременните.   

За камерите (в полза на медицината)

Монтираните камери не са предназначени основно, за да се предлагат на татковците да гледат онлайн раждането. Системата е направена, за да може в реално време, във всяка точка на света да се предава звук и картина с идеално качество до хора, от които може да се вземе мнение. Защото в медицината е много важно да има повече от една глава да мислят, за да се вземе едно или друго решение, т. нар. второ мнение. Например, този телемедицински мост, който изградихме с проф. Горчев, който е ректор в Плевенския университет, е много важен, защото той е светило. В „Шейново" се оперират онко-гинегологични случаи и за нас е изключително важно да се учим от него. Този вид работа може да се осъществи и с професори от цял свят. Телемедицината и преносът на картина са най-вече важни за лекарите. За да може някой да гледа раждане, трябва да бъде оторизиран, трябва да получи ай-пи адрес. Камерите се включват, когато се въведе ай-пи адресът. Аз имам такъв достъп и когато реша мога да вляза и да наблюдавам в детайли операцията.

За татковците

Услугата татковци да гледат онлайн раждането на детето си, все още не е въведена. Още не е съобразена и изчистена правната страна на въпроса. Трябва напълно да бъде защитено личното пространство на майката, защото може да се случи така, че бащата да не е сам и да гледа раждането и с други хора, което да не е желано от жената. Ние не можем да контролираме това.

За видео записа

Има татковци, които държат да присъстват на раждането. Това има две страни, едната е чисто моралната и психическа подкрепа на бащата към майката. А това за доктора е важно. Другата страна, вече е чистият интерес на бащата да види как се ражда детето. В по-голямата си част татковците не предпочитат да присъстват, просто защото мъжете са с по-лабилна психика.

Няма никакъв проблем, ако таткото прояви желание да снима раждането. Съвсем наскоро имахме такъв случай. Това, което се изисква е да вземе разрешение от директора на болницата. В случая това съм аз, и нямам нищо против да заснеме този така специален момент в живота им. Раждането е един дълбоко личен момент, най-вече за майката, разбира се и за бащата. Случва се едно истинско чудо, когато се ражда един живот.

Със сигурност, обаче, не бих позволил да присъства професионален оператор, който да заснема раждането. Все пак се изисква стерилна обстановка, понякога има усложнения и многото хора могат да пречат.

По света

В много страни, например в Южна Корея, операциите се и записват, т.е  винаги може да се види и прецени евентуална лекарска грешка. Медицината върви с бързи крачки напред, особено по отношение на информационните технологии, електронното здравеопазване, телемедицината и всичко тава е в името на една цел - за доброто на пациента, за доброто на майката, за доброто на бебето. След няколко часа да имаме една усмихната майка, едно здраво бебе, това е идеята.    

Ползата от видео раждането

Според мен за бременните е много полезно да гледат записи на раждания, защото раждането е физиологичен процес. В него няма нищо страшно. Друг е въпросът, че не се случва често, а един, два, три пъти в живота. В болница „Шейново" има психолози, има училище за майки и там се говори точно за това, как протича едно раждане. Когато една жена е запозната с акта на раждане, когато подхожда позитивно, когато е видяла родилната зала, когато е видяла раждане, когато е запозната с това какво й предстои да се случи, как да диша, как да се държи и когато е с позитивна нагласа, обикновено нещата протичат гладко, безболезнено и без усложнения. Защото очите на страха са големи, неизвестното плаши.

Автор: Биляна Цветкова

 

 

Сподели: