Раждане

Раждане с епидурална упойка

Мисълта за болката при раждането е плашеща за много бъдещи майки.

Раждане с епидурална упойка

Именно това е и причината, поради която част от тях избират да им бъде поставена епидурална упойка по време на самото раждане. През последните години тя е все по-често използвана. Но какво представлява всъщност?

Епидуралната упойка е ефективен метод за анестезия, при който упойващият медикамент се влива посредством катетър в епидуралното пространство в гръбначния стълб. Тя е едно добро средство за обезболяване на раждането и би могла да бъде поставена на жените, които имат притеснения от раждането.

Епидуралната упойка се поставя при разкритие между 4 и 6 сантиметра. В случай че бъде поставена по-рано, рискът от това контракциите да спрат, се завсилва. Тогава се налага употребата на синтетичен окситоцин, който засилва контракциите.

Какви рискове крие епидуралната упойка за майката

Макар че по-голямата част от рисковете от упойката се срещат при около 1% от жените, те все пак не бива да бъдат пренебрегвани.

- Поставянето на упойката води до намаляване на маточната активност, а именно това много често е причина за удължаване на раждането в първия и втория период (фазата на разкритието и изгонването на плода). Продължителното раждане може да наложи използването на форцепс или вакуум-екстрактор. Раждането с форцепс, макар и животоспасяващо, не е препоръчително, тъй като може да доведе до редица негативни последствия. Установено е, че родовите травми на деца, родени чрез епидурална упойка, са много по-често срещани, тъй като упойката понякога налага използванетона форцепс.

- Епидуралната упойка понякога става причина за намаляване на кръвното налягане на родилката. Често след раждането се развива хипотония (ниско кръвно налагане), което може да се превърне в перманентно състояние.

- Инжектирането на голямо количество анестезия може да доведе до затруднено дишане и силно главоболие.

- В по-редки случаи е възможно упойката да стане причина за повишаване на телесната температура на жената.

Американският журнал за акушерство и гинекология публикува анализ през 2002 г. относно влиянието на епидуралната упойка върху бременната жена. В анализа се казва, че при поставена епидурална упойка продължителността на първия стадий на раждането се увеличава средно с около 20%, а продължителността на втория – с 50%. Според анализа вероятността бебето да е обърнато в друга позиция нараства значително, ако на майката й е поставена упойка. Анестезията увеличава вероятността температурата на жената да се повиши 5 пъти (15% от жените са имали треска, докато при жените, родили нормално, процентът е 3).

Кога не се препоръчва поставянето на епидурална упойка

В следните случаи не се препоръчва поставяне на епидурална упойка:

  • Проблеми със съсирването на кръвта
  • Алергия към болкоуспокояващи лекарства
  • Наличие на сърдечни заболявания
  • Гръбначно изкривяване.

Какво казват жените, раждали с епидурална упойка

Рисковете от раждането с епидурална упойка не бива да се подценяват. Въпреки това, по-голяма част от майките, споделили мнението си в един от най-големите български форуми за бременност и майчинство, твърдят, че раждането им е било безболезнено и е протекло без усложнения.

А вие бихте ли избрали да родите с епидурална упойка?

 

Автор: Нели Средкова

Консултант: д-р Любомир Дамянов, акушер-гинеколог

 

Сподели: