Раждане

Раждане според характера

Всяка жена се отправя към раждането с немалък «багаж», в който са не само нейният жизнен опит, черти на характера, здравословно състояние, но и особености на вътрешния й свят.

Раждане според характера

Всички тези характеристики оказват влияние върху стечението на раждането.  

Според лекарите нормалното стечение на раждането не е следствие от психологически фактори, а от физическото здраве на жената. Но все пак психиката оказва влияние. Така например една чувствителна жена по време на раждането може да прояви забележителна сила и търпение. А друга, която е много силен и волеви човек в очите на околните, може безропотно да се отдаде на волята на лекаря и да се самоотстрани от най-важното събитие в своя живот. Но въпреки разнообразието от житейски ситуации, все пак може да се разграничат няколко типа поведение на жената по време на раждане.

Мъченицата

Тя е уверена в това, че бременността разваля фигурата й, раждането е ужасно изпитание, кърменето е отживелица и че майчинството въобще е тежка работа. Най-голямото желание на Мъченицата е да й поставят силно обезболяващо и да й се предостави възможност добре да отдъхне след преживените страдания, по възможност отделно от детето. Ако на раждането присъства таткото, то е само за това той да види колко тежко се дава живот. Ако разпознавате в себе си чертите на Мъченицата, си спомнете, че раждането е интуитивен процес, в който на майката принадлежи главната роля. Само вие можете правилно да се ориентирате в него, да почувствате и разберете импулсите, които идват от детето. Ако се боите от негативните преживявания по време на раждането и се стремите да се избавите от тях с помощта на медикаментозно обезболяване, то едновременно с това се абстрахирате и от своето дете, на което са му необходими вашето съпреживяване и поддръжка.

Отличничката

Тя е свикнала да прави всичко за шест плюс. Като прилежна ученичка ходи на курс за бременни, правилно се храни, води здравословен начин на живот, прави гимнастика, постоянно говори на бъдещото си дете, има творчески подход към живота. Отличничката рисува, шие и танцува. Увлича се по всички необичайни подходи към бременността и раждането, но обръща внимание само на външните им страни. Тя гледа с оптимизъм на важното събитие, смятайки го за голям празник, но вътрешно не е готова за сериозната и трудна работа, която предстои.

Ако разпознавате някои черти на Отличничката в себе си, важно е да помните нейните типични грешки. Може да впрегнете всички сили в началото на раждането, да дишате и да се движите, но правите ли това поради потребност, или защото така сте учили на курса? За Отличничката най-важно е какво впечатление ще остави в околните и се бои да не се представи зле. Желателно е в такъв случай да си изградите реална представа за раждането, да се освободите от илюзиите, да се концентрирате върху това, че стоите пред сериозно изпитание, за което трябва де се подготвите освен морално и физически, но и да се научите да действате спрямо вътрешните си импулси.

Страхливката

Тя  живее в постоянна тревога за себе си и детето, съмнявайки се в благополучния изход на раждането. Такава майка е мнителна, виждаща в себе си признаци на болестни състояния, а у детето - аномалии в развитието. От информацията, която получава, Страхливката избира само негативната. Родилното отделение и лекаря избира според специализацията по проблеми, които смята, че могат да възникнат. Ако на вас са ви присъщи някои от описаните черти, е много важно да помните, че силното чувство на страх усложнява бременността и действа отрицателно на раждането. Доказано е, че негативните емоции усилват родовите болки и предизвикват напрежение в мускулите. Получава се затворен кръг: страхът предизвиква напрежение в мускулите, напрежението предизвиква родови болки, болките предизвикват страх. Най-доброто обезболяване за майката е отпуснатото състояние на душата и тялото.

Силната жена

Тя си мисли, че всичко на света трябва и може да направи сама, защото не разчита на никого. Много отговорен човек е, уверен в собствените сили. Майчинството въобще и раждането в частност възприема като сложна и важна работа и се готви сериозно за нея. Но основният проблем при Силната жена е, че не може да се отпуска. А именно това умение е едно от най-важните за доброто стечение на раждането. Ако вие сте Силна жена, е важно да се запознаете с изкуството на релаксацията. Тогава и в най-важния момент съзнанието и тялото по-лесно ще могат да влязат в нужното състояние. Научете се да релаксирате още преди раждането с помощта на книги или курс.

втор: Силвия Чалъкова

 

Сподели: