Раждане

Раждане в чужбина

Не сте удовлетворени от медицинското обслужване в България, имате възможност да избирате, замисляте се, не е ли по-добре да се ражда зад граница...

Раждане в чужбина

И така, ако бъдещата майка е решила да ражда зад граница, нека се „поразровим" в темата по-надълбоко. Как се организира такова „пътешествие"? Къде се крият трудностите и на какво трябва да обърнете внимание?

АЛТЕРНАТИВЕН ВАРИАНТ

Организирането на заминаването трябва да започне много преди раждането, най-добре в средата на бременността. Първо, ви предстои да изберете подходящата страна, клиниката, авиокомпанията, услугите, от които искате да се възползвате. Изборът на държавата зависи от много фактори.

Качество на медицинското обслужване

Професионализмът на лекарите и нивото на оборудването в клиниката с медицинска техника са много високи в европейските страни. За най-добри се смятат медицинските центрове в Швейцария и Франция. Добро качество на медицинско обслужване предлагат в Германия, Австрия, Израел, Англия, Испания, Финландия, Кипър. Можете да заминете да раждате и в Тунис, тъй като лекарите там са се обучавали в учебните заведения във Франция и са преминали практиката си във френски болници, а цените са доста по-ниски от тези в европейските държави.

Важно 

Ако детето се роди зад граница получава ли гражданство от съответната държава? Важен въпрос, на който отговорът зависи от законодателстовото в различните страни. В общия случай бебето получава двойно гражданство.
Майката трябва да легализира (с апостил) акта за раждане от чужбина, превежда го в България и в общината, по постоянен адрес. Записва детето, на което издават акт за раждане и получава ЕГН.
 

Aдвокат Гергана Върбанова, гр. Варна
тел.: 0897 872 010

Разстоянието

Това е доста важен фактор, като се има предвид че ще ви се наложи да пътувате до избраната страна през последните месеци на бременността, когато пътуването за вас може да бъде тежко. Възможните варианти на транспорт са самолет, влак, автомобил. Ако до някои държави може да се пътува с влак или кола, то до Израел или Кипър с наземен транспорт не можете да се доберете. Това задължително трябва да се отчита при избора на държава за раждане.

Що се отнася до въздушния транспорт, то тук има свои особености. Първо, полетите са свързани с резки понижавания на кръвното, които могат да провокират усложнения или да доведат до преждевременно раждане. Второ, авиокомпаниите сами се „застраховат" от раждания в самолета и затова разрешават на бременните да летят до определен срок. Всяка компания поставя свои критерии и срокове, но след 36-та седмица от бременността обикновено нито една няма да ви качи. Затова е най-добре да летите до страната, която сте избрали, преди 36-та седмица или да се възползвате от наземен транспорт.

Промяна на климата

Ако трудно понасяте промените на климата, то е хубаво да не се отправяте да раждате в Израел, Тунис, Сингапур или други горещи страни. Най-добре е да се спрете на държави, в които климатът е сходен с нашия.

 Езикова бариера

Ако не говорите добре езика на държавата, в която отивате и искате по време на раждането да говорите само на български, ще ви се наложи да ползвате услугите на преводач. Ако говорите добре английски, няма да имате проблеми при общуването с лекарите.

ЗА ВАШЕ СВЕДЕНИЕ

Приблизителни цени в някои чуждестранни клиники

 Израел, Хайфа

Rambam Healt Care Campus: естествено раждане  - 5950 долара

цезарово - 11500 долара

 Германия, Дюселдорф

St. Antonius Hospital: естествено раждане - 4500 евро

цезарово - 7000 евро

  Австрия, Виена

Privet klinik Dóbling: естествено раждане - 6950 евро

цезарово - 6950 евро

Разходи

Най-високите цени за раждане и медицински услуги се предлагат в Швейцария. По-евтините варианти са Израел и Тунис.

Отчитайте факта, че освен разход за раждането и престоя в болницата имате и такива за пътя, пребиваването в отдел в клиниката преди раждането или някъде близо до нея, както и няколко дни след раждането.

Пригответе се и за това, че ако по време на раждането се появят някакви усложнения, може да ви се наложи да доплатите. Например, ако по време на естествено раждане лекарите преценят, че се налага операция, а цезаровото сечение винаги струва по-скъпо.

ДОБРАТА КЛИНИКА

При избора на клиника трябва да се осведомите в какво направление специализира, какви правила има, да съгласувате информацията за клиниката с вашите собствени представи за раждането. По правило, във всички клиники в чужбина, в които се извършват раждания, е разрешено присъствието на мъжа или други роднини по време на раждане, също така има семейни помещения, в които след голямото събитие да се видят близките. Популярно е използването на епидуралната анестезия (естествено при отсъствието на лекарски противопоказания). В някои клиники, например в Германия, като обезболяване се използва акупунктура, хомеопатия, ароматерапия по време на раждане. Навсякъде лекарите изследват новороденото, обучават майката как да полага грижи, как да кърми.

Времето, което прекарвате в болницата след раждането се различава. Така например в Израел и Англия е прието да изписват две денонощия след раждане по естествен път и пет денонощия при цезарово. В Германия и Австрия в болницата обикновено държат 4-5 денонощия при естествено и 7 денонощия след секцио.

Ако сте си харесали някоя клиника, трябва да разберете в кой месец от бременността е желателно да сте там. Защото германците са приели, че бъдещата майка трябва да пристигне за по-сигурно месец преди термина, а при рискова бременност - месец и половина преди събитието. Французите изискват жената да отиде два месеца преди раждането, а израелците -  в 35-36-та седмица от бременността.

ПРИГОТВЯНЕ ЗА ПЪТУВАНЕТО

След като сте избрали страната и клиниката, трябва да изготвите „медицинското си досие". Подгответе всички резултати от изследвания, справки, които сте получили по време на бременността, вземете бележка от женската консултация. Тези медицински документи трябва да се преведат на езика на страната, в която отивате. Има изобилие от фирми, които се занимават с преводи и легализация. Документите се пращат в клиниката, която сте избрали, за да могат лекарите предварително да оценят здравословното ви състояние, да изберат оптималния начин за родоразрешение и да ви предупредят в кой месец от бременността трябва да отидете, за да ви направят изследвания на място.

Автор: Биляна Цветкова

 

Сподели: