Раждане

Раждане в чужбина

Как и какво трябва да знаете и какво да очаквате
И най-вече – колко ще струва

Раждане в чужбина

В днешно време, когато стените на Желязната завеса отдавна сякаш са забравени, раждането в чужбина вече не е недостижима мечта. Членството на България в ЕС отвори вратите на родилните отделения в другите страни членки. Но дали нещата са толкова лесни, колкото изглеждат на пръв поглед и дали съответстват на представите на бъдещите родители? Решихме да разсеем някои заблуди и да внесем повече яснота - как се ражда в Европейския съюз.

Да започнем с общите правила, гарантирани и разписани в рамките на ЕС. Има едно решение №195, което е в сила вече 9 години, според което бременността и раждането попадат в обхвата „неотложно необходими медицински грижи" и ще получите медицинска помощ при временен престой в държава - член на ЕС, срещу представяне на валидна европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК - European Health Insurance Card) и документ за самоличност.

За да сте напълно спокойна обаче, добре е да помислите за допълнителна застраховка в случай на раждане. Такава се предлага от почти всички компании и може да покрие разходи от 10 000 до 60 000 евро за всички необходими процедури по раждането и пълното възстановяване.

Пълна информация за начина на издаване на европейска здравноосигурителна карта и правата, които ни дава можете да намерите на http://www.ezok.bg/

Едно общовалидното изискване, което не трябва да забравяте, е, че не можете да останете в дадена европейска държава повече от 90 дни без легална работа с договор. Изключение правят студентите, като в този случай в някои държави има различни привилегии.

Какво ви очаква, ако решите да родите в Люксембург - една от държавите с най-висок стандарт

Всяка жена има право да си избере гинеколог и да реши след консултация с него дали да роди нормално или със секцио, като раждането се поема изцяло от здравната каса и включва престой в двойна стая. Желанието да сте сама се заплаща се допълнително, но ако родилката е застрахована, това може да се покрие от застраховката. По принцип се подкрепя нормалното раждане, ако няма усложняващи обстоятелства. При нормално раждане престоят в родилното отделение е между 3 и 5 дни, а при секцио - 5-7 дни. Изписването се решава от гинеколога и от педиатъра-неонтолог. Условие за това е бебето да започне да наддава. В града Люксембург (500 хиляди души население) има само 2 болници с родилно отделение.

Как изглежда този процес в НОРВЕГИЯ

Разказва Петя Яшонлу

Раждането е безплатно, като месец преди термина получавате писмо от болницата, за да направите посещение в родилното отделение. Там ще ви покажат какви варианти за раждане имате, ще получите подробно информация какво можете да очаквате, а вие съответно ще трябва да изберете как искате да родите. Секциото не може да бъде избрано като възможност, прави се  само по медицински показания.

Ако изберете раждане във вода:

Получавате и акупунктура и масаж, фамилна  стая, в която ще бъдете настанени след раждането заедно с таткото и бебето, и с по-големите деца (ако желаете). Стаите са уютни, далеч не приличат на болнични, а по-скоро на хотелски - с картини по стените, с фотьойли, с персонална баня и тоалетна.  При водното раждане можете да напуснете болницата още на следващия ден, стига с вас и бебето всичко да е наред.

Ако изберете раждане с епидурална упойка:

Отново ще получите акупунктура и масаж. След като родите, бебето ще бъде поето от мединските сестри. Изписването става в зависимост от състоянието на детето и майката - между 3-тия и 5-тия ден. Бащата отново присъства на раждането, но в този случай нямате собствена стая и таткото не може да нощува при вас. За сметка на това имате право на посещения колкото и когато поискате.

Във всички случаи:

В болницата ще ви приемат, когато имате контракции с интервал от 5 минути. Влизате направо със съпруга в индивидуална родилна стая.

Храната се осигурява от болницата, но може да ви бъде доставена и отвън.

Ако имате някакви усложнения при бременността, то тогава лекарите решават къде да ви настанят и как да родите.

Да надникнем и в съседната ни ГЪРЦИЯ

Раждането в държавна болница е напълно безплатно, а в частна клиника струва около 1000 евро. Интересен момент е, че здравната каса ще ви покрие 600 евро за стая с три легла, но в луксозна частна клиника. Майчинството, което е около 350 евро, се плаща до 6-ия месец, след това се получават социални надбавки още 4 месеца между 200-250 евро.

Поглед и към страната, в която се смята, че е най-голямата българска диаспора - ИСПАНИЯ

Разказват Надя Ангелова и Мариана Кирилова

Болницата, в която ще родите, се определя по местоживеене. Женската консултация се води от лекар, различен от този, който ще води раждането. Раждането е безплатно. За секцио по желания трябва да забравите и тук, прави се само ако лекарите преценят, че е необходимо. Епидуралната упойка е безплатна и я получавате при желание от ваша страна. Бащата присъства на раждането и е първият, който поема бебето. Дори изглежда странно, ако не пожелае да е до майката.

В болницата не се носи абсолютно нищо освен пантофи. Всичко необходимо за бебето и майката се осигурява от лечебното заведение. В стаите обикновено са настанени две родилки. От първата секунда бебета са при майките си, без да бъдат отделяни, освен при проблем. Храната е на меню - можеш да избираш между няколко варианта. Престоят в болницата е 3 дни.

Автор: Дими Тодоров

 

Сподели: