Родителска практика

Раждането на една книга

Гледали ли сте скоро „филм за филма"? Такъв, който показва историята на създаването и заснемането на филма, интервюта с режисьора, сценаристите, актьорите? Лично аз доскоро ги подминавах на DVD-та, които взимаме вкъщи. До преди месец, когато гледах филм

Раждането на една книга

Гледали ли сте скоро „филм за филма"? Такъв, който показва историята на създаването и заснемането на филма, интервюта с режисьора, сценаристите, актьорите? Лично аз доскоро ги подминавах на DVD-та, които взимаме вкъщи. До преди месец, когато гледах филм за „мейкинга" на „Последна целувка". Страхотно! Попадаш в кухнята на филма, усещаш истинската история, разбираш колко много труд, талант и професионализъм са вложени в това, което за теб е развлечение и наслада.

Тогава си помислих, че би било любопитно да има „книга за книгата", за историята на създаването й, за живота и събитията около автора й по времето, когато е била написана. И реших да направя скромен опит с тази статия за няколко книги, писани от български автори. Книги за родители. Историите на тяхното „раждане" ми разказа издателката им. Ето какво стои зад всяка корица:

Лятото на 2001 г.  Олга Георгиева

 Идеята: Един слънчев следобед Олга разглежда заглавията в Амазон. Изведнъж попада на детска книжка „Макс тръгва на градина". Книжката е илюстрована и разказва за първите дни на мишока Макс в детското заведение. Бууум! Точно вчера Ани я питаше къде да запише Иван на градина и от колко години да тръгне. Откакто завърши предучилищна педагогика и логопедия, всичките й приятелки търсеха съвети за детската градина и за своите дребосъци. И майките бяха не по-малко объркани и притеснени от мишока Макс. Олга започва да пише книга, която да подари на всичките си приятелки, за да им е полезна.

Осъществяването: Споделя идеята със сестра си, графичен дизайнер. Сестра й предлага да издадат и разпространят сами книжката. Но... още нямат ни най-малка представа колко трудно е книгоиздаването... Намират една малка принцеса за модел на корицата, която се оказва будно и палаво дете, след което фотографът тича два дни, за да се получат добри кадри. Налага се 5 пъти да правят поправки по предпечата. Печатницата е извън София и пътуват в най-силния дъжд, за да присъстват на печата. „Моето дете отива на детска градина" излиза на бял свят през пролетта на 2002 г. Олга се наема сама с разпространението на новата книга, което се оказва още по-труден процес. Първите разпространители, при които отива, не пожелават да вземат „някаква си смешна българска книжка от непознат автор". Следващите проронват скептично „Добре, хайде остави пет екземпляра...". И така, докато на книжната борса не се запознава с Таня Борисова, която първа подкрепя сърдечно българската книга за родители.

 Есента на 2002 г. Олга Георгиева

 Идеята: На пясъчника на италианския лицей, докато играе заедно с децата, Олга получава по телефона първата по-голяма поръчка от книжната борса за книгата „Моето дете отива на детска градина". Оказва се, че книжката се харесва и на учители, и на родители. Олга е окуражена и решава да напише втора книга по актуална тема: първите финансови уроци, които децата получават. Книга за първите покупки, първите джобни пари, първите спестявания. В училищния автобус разисква темата с децата, в свободното време взима интервюта от родители, финансисти, психолози.

Осъществяването: Едва сега сестра й споделя: „Направих дизайна на първата корица с идеята това да стане поредица. Така че вече имам концепция ....". В деня, в който книгата излиза от печат, Олга получава SMS от своя приятелка: „Днес се роди моят трети син, Алекс, 3150 гр. Целуваме те". Олга й пише: „Честито! Днес се роди и моята втора книга". Тя е дело на цял екип от млади български творци - художник, фотограф, дизайнер, редактор. И този път не минава без сътресения: в печатницата е станала грешка и се налага книгата да се препечатва.

Пролетта на 2003 г. Диана Радева

Идеята: Въпреки огромните трудности при създаването и разпространението на книгите, идеята за поредицата не дава мира на Олга. Сега работи като логопед в частна детска градина. Темата на следващото заглавие идва сама. Решава да повери новата книга на Диана, колежка с дългогодишна практика. Една неделя, от 9 часа сутринта до 8 часа вечерта двете заедно измислят 101 въпроса за детския говор. През следващите месеци Диана трябва да им отговори.  

Осъществяването: Книгата излиза от печат след близо година. Вече е създадена ИК „ТАРА" и нейната мрежа от книгоразпространители, но работата продължава да е все така трудна. Книгата, обаче започва да се търси от родители, студенти по логопедия, детски учители. Диана признава: „Написването на тази книга беше третото важно нещо в живота ми след раждането на двамата ми сина."

Пролетта на 2004 г. Весна Ризова

Идеята: Олга получава e-mail от Весна: „Здравейте! Много ми харесват вашите книги. Аз съм социален психолог, от 3 години водя рубрика за семейството в един всекидневник. Имам интересни материали за възпитанието на децата в предучилищна възраст, които мисля да събера в една книжка. Много бих искала да се присъединя към вашата поредица. Ако проявявате интерес, моля, обадете ми се". Двете се срещат на кафе пред Народния театър. Олга харесва статиите на Весна и се залавят за събирането им в полза на разрешаване на загадката: каква е тайната на щастливото детство?

Осъществяването:  По време на работата върху книгата и нейното отпечатване Олга е бременна с първото си дете. Печатарите не й позволяват да стои дълго при машините, носят й айран. По това време излиза от печат и второто издание на „Моето дете отива на детска градина". „Тайната на щастливото детство" излиза от печат през октомври и става първата книга в България със собствен интерактивен сайт: www.tara-publishing.com/book.

Пролетта на 2005. Лилия Попова

Идеята: Докато ходи на женска консултация, Олга се запознава с учудващо голям брой майки, бременни с близнаци. Свързва се със своята приятелка от детските години Лили, майка на близнаци. По това време Лили, репортер и редактор с дългогодишна практика в ежедневници,  е кореспондент от Афганистан. Олга предлага на Лили да напише книга за отглеждането и възпитанието на близнаците във възрастта от 3 до 7 години. Лили живее в азиатската държава със семейството си близо 3 години /2002 - 2005г./. В този период отглежда близнаците си почти сама, което й дава възможност отблизо да наблюдава развитието им и понякога отчаяно да търси нови начини за възпитанието и „омиротворяването" им. Идеята за книгата й допада и тя се заема да сподели своя опит.

Осъществяването: Финалният текст на книгата идва от Афганистан малко преди Лили да се завърне в България с цялото си семейство. Дизайнът на корицата пристига от  Италия, където по това време сестрата на Олга защитава магистратура по графичен дизайн. Илюстрациите също пристигат онлайн -  от Пловдив, откъдето работи талантливата млада художничка Елица Сърбинова. Първата книга от български автор за отглеждането и възпитанието на близнаците излиза на 30 ноември 2005 г.

Есента на 2005. Александър Хаджигеоргиев, Албена Раленкова

Идеята: Олга споделя идеята си - българска книга за българските бащи - със свой приятел, писателят Йордан Ефтимов. Той се заема да напише книгата и да разкаже своя опит като баща. В продължение на една година я уверява, че пише и че до седмица ще изпрати готов текст от книгата. Това, обаче така и не се случва. Йордан се отказва от проекта и той остава нереализиран дълго време. По-късно, в разговор на Олга с нейна приятелка Албена, автор и редактор на статии за родители, се ражда нова идея - книга-интервю.

Осъществяването: Албена привлича към екипа психолога Александър Хаджигеоргиев. За няколко месеца съставят книгата-интервю, канят 7 различни бащи и им задават едни и същи въпроси, някои от тях интимни, други провокативни. Като например: „Какво мислиш за присъствието на бащите по време на раждането?", „Какво почувства, когато за пръв път гушна бебето?", „Как се промени сексуалният ви живот след раждането на бебето?", „По колко време дневно прекарваш с детето/децата си?". Книгата излиза от печат през пролетта на 2007 г. По данни на разпространителите се купува най-много от майки - дали за подарък на татковците, дали за да надникнат в тайните кътчета на мъжката душа ...

Е, какво ще кажете? Няма нищо общо с четенето на самите книги, нали?

Помолих Олга да издаде още една тайна. Тази година ИК „ТАРА", първото специализирано издателство за родители, стана на 5 години. Какво предстои?

Нова италианска поредица от книги за родители!

Лично аз ще я очаквам с нетърпение.

 

Юлия Христова

 

 

Сподели: