Раждане

Раждането на татковците

Тайнството на раждането отдавна вече не е само привилегия на жените.

Раждането на татковците

Благосклонно пуснахме мъжете в светая светих и така хем задоволихме любопитството им, хем успяхме да извлечем дивиденти. Присъствието на любимия мъж по време на раждане успокоява и вдъхва сили, помага да преодолеем страха и болката, твърдят запознати с материята.

В Европа и Северна Америка присъствието на татковци в родилната зала отдавна е обичайна практика. У нас все още не е масово явление, макар идеята да печели все повече привърженици. Ако твърдо сте решили да присъствате на раждането на вашето дете, поздравления за куража. Имайте предвид обаче, че това не означава да се появите за кратко само на финалната права. Вие трябва да сте до вашата партньорка и да я подкрепяте през целия родов процес: от първите признаци на предстоящото раждане до появата на малкия човек.

Бъдете подготвени

За да сте наистина от полза, трябва да сте наясно с родилния процес на всеки един етап, да знаете какво ви очаква, какво трябва, можете или искате да правите, за да помогнете на жена си, и какво искате да оставите на професионалистите. Например, може да сте готов да срежете пъпната връв, но да не искате да гледате как точно бебето излиза. Много полезни са курсовете за бъдещи родители, които ще ви дадат подробна информация и полезни съвети, освен това ще разберете и как другите бащи планират да се справят със ситуацията. Ходете с партньорката си на консултации, ако имате някакви въпроси, не се притеснявайте да ги зададете на лекуващия лекар.  

Направете с бъдещата мама подробен план за големия ден и го запишете. Така, когато събитието настъпи, ще сте наясно какво точно да правите и нищо няма да пропуснете. Ако лично вие закарате жена си до болницата, разработете няколко маршрута. Проверете колата дали е наред. Подгответе резервни варианти, в случай че възникне нещо непредвидено.

Бъдете търпеливи

Ако мислите, че жена ви ще роди още щом започнат контракциите й, няма да стане. Не че не се случва, но много по-често явление е раждането да продължи часове наред. В болницата може да не ви приемат, ако контракциите не са редовни  и на интервали от около пет минути. Въоръжете се с търпение и правете това, което партньорката ви намира за успокояващо в този момент.

Проявете разбиране

Вероятно вие добре познавате партньорката си и знаете как тя реагира при различни ситуации. Обаче едва ли имате представа как точно ще се държи при силни болки, появяващи се периодично в продължение на часове. Всъщност дори самата жена не знае, ако не е раждала до момента. Така че подгответе се да видите нежната си половинка и в друга, неочаквана светлина, като напълно възможно е гледката да не ви хареса. Но помислете си, вие как ще изглеждате в подобна ситуация. Едва ли ще сте пример за подражание. По време на раждането тя може да стане раздразнителна, капризна, груба - не го приемайте лично. Когато те боли, не те интересува как точно се държиш с другите и дали не нараняваш чувствата им.

Бъдете неин терапевт

Време е да покажете какво сте научили от книгите, нета и курсовете за родители. При това трябва да сте гъвкави, ако една техника се окаже безполезна да я замените с друга. Бъдещата мама може с удоволствие и благодарност да приеме масажа в началото на болките например, а преди раждането да не може да понася да я докосвате и да ви го каже по доста прям начин! Важното е да не приемате поведението й като отхвърляне на вас самия. 

Това е едно от онези събития, при които най-важно е самото присъствие. Дори ако искате, или се налага, да не правите почти нищо и да оставите всичко на лекарите, самото присъствие има значение. И както и да се чувствате в момента, постарайте се да вдъхвате увереност и да я насърчавате. Бъдете на разположение, за да удовлетворявате желанията й. Колкото и да е мил и любезен персоналът, не може да очаквате, че ще се върти само около бъдещата мама, той има и много друга работа. Обикновено акушерката и лекарят я посещават само, за да видят как върви процесът или за процедури, след което я оставят. Докато чака пълното разкритие, при засилващи и чести болки, жената има нужда от подкрепа, от ласкаво и утешително отношение.

Бъдете неин адвокат

Грижете се за бъдещата мама и защитавайте интересите й. Вие сте посредникът между нея и лекарския екип. Ако тя не е в състояние да изрази притесненията и желанията си, ще трябва вие да го направите. Бъдете готови да се намесите, ако ситуацията го изисква. Може да се наложи да поискате всичко - да бъде събуден някой лекар, да бъде повикан анестезиолог, да се направи нещо, за да се облекчи състоянието й. Дори може да се наложи да вдигнете тревога, ако забележите нещо нередно. Питайте за всичко, което не ви е ясно и ви притеснява.

Ако партньорката ви планира да кърми, настоявайте да й се даде възможност да го направи веднага след раждането и с нея да има някой, който да й помогне, ако тя се затруднява.

Помислете за себе си 

Вярно е, че бъдещата мама е звездата на шоуто и всичко се върти около нея, но ако искате да сте полезен и да издържите до край, помислете и за себе си. За вас раждането също е изтощително. Вземете си някои неща: резервна тениска или риза, удобни обувки, закуска. Докато на любимата й правят поредните процедури, не стойте на главата на лекаря, само ще пречите. По-добре излезте и се разходете, пийнете нещо освежително, поговорете с приятели и близки по телефона и споделете с тях, ако нещо ви притеснява, така ще се разтоварите.

Бъдете честни

Ако усетите, че ви е трудно и не издържате, бъдете честен - признайте си и оставете дамата си на професионалистите. И за двама ви така ще бъде по-добре. Тя със сигурност ще усети, че сте напрегнат, нервен и уплашен. Присъствието ви повече ще я натовари, отколкото успокои. И тогава може да се стигне до абсурдната ситуация: вместо вие нея да утешавате, тя вас да започне. И дори да не успеете да издържите до края и да се откажете в един момент, важното е, че сте били до партньорката си, независимо колко време.

Как да помогнете на бъдещата мама по време на раждане?

Началото. Поява на първи признаци.

Спокойно, имате доста време до раждането. Обикновено тази фаза продължава около 14 часа, макар че при второ и следващо бебе е по-кратка. За първескините раждането е по-скоро дълго пътуване, отколкото кратко събитие.

  • Изтичане на околоплодната вода. Трябва незабавно да тръгнете към болницата. По възможност бременната трябва да пътува легнала или полулегнала.
  • Контракции. В края на  бременността повечето жени получават Бракстън-Хикс контракции или т.н. "фалшиво раждане". Това са нередовни контракции, които не са болезнени и, макар да са подготовка, все още не вещаят предстоящо раждане. Следете честотата на контракциите и тяхната продължителност и така ще разберете дали е настъпил моментът. Засечете какъв е интервалът от време между началото на едната контракция и началото на другата. Ако е през 5 минути и трае 1 минута, време е да тръгвате за болницата.

През първите няколко часа на раждането, вашата работа е преди всичко да пренасочвате вниманието на любимата жена. Правете нещо, вместо да стоите в очакване на следващата контракция. Масажирате й гърба или краката. Гледайте телевизия или слушайте любимата си музика.

Активна фаза

Сега вече трябва да й помогнете да се съсредоточи и да не й позволявате да се  паникьосва. Тук помагат упражненията за дишане и техниките за отпускане. За да се получи по-бързо разкритие, можете да се разхождате с нея. Тази фаза обикновено продължава около 6 часа. Контракциите са интезивни, стават все по-силни и по-чести (между 3 и 5 минути). Ако партньорката ви поиска обезболяващи или епидурална упойка, сега е времето да говорите с лекаря.

Раждане

Финалната фаза продължава около половин час. Разкритието е почти пълно, контракциите са много силни. Средно на 1 минута контракции 2 минути почивка. В този момент жена ви се нуждае от вашата подкрепа, така че запазете самообладание. По време на самото раждане не е нужно да наблюдавате в детайли как се появява бебето, можете да застанете до главата на майката, да й държите  ръката, дишайте заедно с нея при напъните, повтаряйте командите на акушерката.

Най-вълнуващият миг

Няма спор, това е велик момент, който ще помните цял живот. Предварително трябва да сте решили дали искате да запишете самото раждане и да прережете пъпната връв (предупредете лекаря или акушерката за това ваше желание).

Имайте едно наум, че случващото се може да не е такова, каквото сте си го представяли. Дори и да сте гледали филми с раждания, на живо ситуацията е съвсем различна. И това може доста да ви шокира. Ако сте очаквали, че ще се роди едно сладко пухкаво бебе, определено ще останете разочарован от малкия грозник - с несъразмерно голяма глава и кожа, покрита с белезникав мазен слой.

Неочаквано

След като започне раждането е възможно да възникнат усложнения и да се наложат  медицински интервенции. Вероятно ще ви накарат да напуснете залата, но не се паникьосвайте, жена ви е в добри ръце.

Има ли полза от  мъжа в родилната зала?

Според проучване на канадски университет, присъствието на бащата при раждането не само не помага, ами дори влошава нещата. Анализирани били 13 000 раждания, за да се установи честотата и причината за усложненията. Оказало се, че в присъствието на бъдещия татко при 55% от жените, раждащи по естествен път, се е наложило да се използва форцепс или вакуум-екстрактор или пък да се направи цезарово сечение. Според медиците нервността и напрегнатостта на мъжа често се предават на раждащата и това води до забавяне на родилния процес. Най-рядко усложнения са наблюдавани, когато родилката е придружена от близка и вече раждала жена.


Автор: Татяна Вълчанова

 

Сподели: