Тя и Той

Разкрийте красотата на кожата си!

Повечето от нас се придържат от години към една и съща рутинна грижа за лицето си в няколко стъпки – почистване, овлажняване/подхранване и евентуално – слънцезащитен крем (ако се сетим).

Разкрийте красотата на кожата си!

Повечето от нас се придържат от години към една и съща рутинна грижа за лицето си в няколко стъпки - почистване, овлажняване/подхранване и евентуално - слънцезащитен крем (ако се сетим). А, да - и от време на време лепваме набързо по някоя домашна маска за засилване на убеждението, че наистина ПРАВИМ нещо за кожата си. Дали обаче не пропускаме изключително важна част от грижите за тази толкова видима и поради това - важна част от нас?! Ако вече сте се досетили, че става въпрос за ексфолиацията, изминали сте половината път - едва ли имате нужда да бъдете убеждавани за това колко важна е тя. 

Ето аргументи за останалите:

Гладка и нежна като коприна

За да имате наистина сияйната, съвършена кожа на лицето, за която със сигурност мечтаете, няма да минете без редовното използване на ексфолиращ продукт. Благодарение на него кожата става по-гладка и свежа, с по-малко видими пори, бръчки и пигментни петна. Използваният впоследствие овлажняващ крем попива много по-бързо и ефективно, а гримът стои по-естествено и нежно, като се задържа за по-дълго време. И още нещо много важно - т. нар. ексфолиращи или пилинг продукти са незаменим помощник в борбата срещу акнето, което на свой ред често е свързано с прекомерно омазняване на кожата, натрупване на мъртви клетки и нечисти, запушени пори.

В (не)равна битка с пигментацията

В края на лятото е нормално да имате пигментни петна и загрубели участъци по кожата, дори и да сте използвали редовно висок слънцезащитен фактор и овлажняващи продукти. Горещият въздух и морският вятър сами по себе си могат да нанесат немалко вреди, а в комбинация с жарките слънчеви лъчи стават истински неприятели на лицето. И така - хиперпигментацията отново ще преборите най-добре с ексфолиант, особено ако в състава му е включен малък процент глюколова киселина за още по-силен излющващ ефект. Тя спомага и за свиване на разширените, отново заради жегите и слънцето, пори.  

Кожа, по-млада от вас самите

Според водещи специалисти дерматолози излющването на най-горния кожен слой подпомага естествената регенерация на епидермиса, което е от решаващо значение за здравия му вид и състояние. Ако мъртвите клетки стоят дълго време натрупани по повърхността на епидермиса, младите клетки отдолу не могат да се развиват и нарастват равномерно. Резултатът - нездрав тен, повяхнала и отпусната кожа и по-ясно изразени бръчици. Премахването на този мъртъв слой буквално „възражда" лицето за нов живот. Последните проучвания в областта на дерматологиятa доказват също така, че редовното ексфолиране на повърхностния кожен слой стимулира производството на колаген и по този начин подобрява нейната плътност и еластичност.

Ексфолиация - за всеки

Процедурата се отразява добре на всеки тип кожа, но е особено препоръчителна за дамите над 30 години, за пушачките и за тези, прекарващи дълго време на открито или в замърсена среда. Изобилието от този тип козметични средства е толкова голямо, че е нормално да се чувствате леко объркани, когато решите да направите своя избор. Имайте предвид, че колкото по-нежна е структурата на един продукт, толкова по-често може да се употребява той. Някои дори са изрично указани за ежедневна грижа. Бъдете предпазливи обаче, ако имате чувствителна и алергична кожа, за вас е препоръчително първо да тествате продукта само върху малък участък от кожата си.

 

Автор: Весела Захариева

 

 

Сподели: