Раждане

Разкъсвания по време на нормално раждане

На първо четене звучи плашещо - разкъсвания... но всички знаем, че те могат да се случат по време на раждане.

Разкъсвания по време на нормално раждане

Важното е да не се вслушвате в шокиращи истории - разказани или прочетени, а да се доверите на лекарите. Специално за читателките на „Кенгуру" д-р Валентина Григорова, заместник -директор на Първа АГ болницаСв. София",  разказа какви са тези разкъсвания, кога и защо се случват и че НЯМА повод за паника.  

На маточната шийка

Обикновено се случва, когато тя е по- стегната и има бурна родилна дейност, особено при първо раждане. Разкъсването може да бъде леко, средно и по-тежко, едностранно и двустранно. Това са едни от разкъсванията, които водят до по-обилна кръвозагуба, тъй като шийката е много добре кръвоснабдена. Затова след раждане на първораждащи, даже да няма кървене, хубаво се оглежда с инструменти маточната шийка и ако има разкъсване, дори и малко, то се възстановява. Така се прави профилактика на последваща недостатъчност на маточната шийка - тя се разширява и може следващата бременност да не се износи, да се изпусне, защото маточната шийка не е цяла. Възстановяването (зашиването) на разкъсването предпазва от ектопия - цилиндричният епител на маточната шийка, който покрива канала, излиза навън.

Жените не трябва да се стряскат от тези разъксвания, защото целостта на маточната шийка се възстановява и няма понататъшни усложнения.

На влагалището

Може да се случи, когато влагалището е възпалено, когато има нелекувани колпити, когато бебето е по-едро и съответно главата му е по-голяма. То също се оглежда и ако се налага, се възстановява неговата цялост. Жените не бива да се притесняват от това разкъсване. То не води до по-нататъшен дискомфорт - било то сексуален или какъвто и да е, защото се възстановява от лекаря, който води раждането. Възстановяването е с шев - шие се с резорбируеми конци. В Първа АГ болницаСв. София" работят с материал, който има дълъг срок на резорбируемост (над 60 дена)- т. е. няма начин тези конци да изпуснат и разкъсването да стане каквото е било. Конците не пречат, жената не ги усеща и не се налага да бъдат махани. Целият шевен материал се разгражда от организма.

На перинеума

Когато главичката на бебето е по-голяма и жената е първескиня, може да се разкъса и перинеумът. Това е частта, която се намира между ануса и долната част на влагалището. Перинеумът при различните жени е с различна големина. Предварително лекарите могат да направят леко разрязване, или т.нар. епизиотомия. Става дума за страничен разрез, който се прави, за да се даде ход на главата и да не се получат неконтролируеми разкъсвания. Епизиотомията помага, тя дава път на самото разкъсване, за да може след това анатомично да се възстанови. Лекарите предварително съобщават на пациентката какви са съображенията им да се направи епизиотомия, в случай че тя не е съгласна, й обясняват какво би се случило, ако не се направи. Защото, ако главата е по-голяма и разкъсването стане неконтролируемо, може да стане т. нар. комплектна руптура - едновременно разкъсване на ректума и влагалището. Това вече е усложнено и по-тежко разкъсване, което се профилкатира с тази епизиотомия.

Анестезии при разкъсванията

Разкъсванията се възстановяват с много тънки атравматични игли. Възможно е жената да е родила без упойка по нейно желание или защото има противопоказания за упойка. Но тя не трябва да се опасява, че ще я боли, докато шият разкъсванията. По време на самия шев се прави или локална анестезия, или т. нар. краткотрайна венозна анестезия, при която жените заспиват. Ако е по-голямо разкъсването, се прави спинална анестезия и пациентките могат да са спокойни, че няма да има никаква болка. Тези анестезии важат и за трите гореописани вида разкъсвания по време на нормално раждане.

Възстановителен период

Влагалище много бързо се възстановява, шевът на влагалище не изисква възстановителен период, шевът на епизиотомия изисква около десет дни без резки движения, без да се сяда с цялата тежест върху раната - защото това все пак е рана, независимо дали е изкуствено, или естествено получена. Просто жената трябва да се щади. След шиене на разкъсване при маточната шийка не се усеща болка.

Автор: Мила Попова
Консултант: д-р Валентина Григорова,акушер-гинеколог,
заместник директор на Първа АГ болница „Св. София" 

 

Сподели: