Раждане

Ребозо в родилната зала

Ребозо е дълъг мексикански шал, традиционно използван от мексиканските жени за различни цели - като част от облеклото, като индикатор за семейното положение, за носене на бебето.

Ребозо в родилната зала

Мексиканските акушерки използват ребозо и за масаж по време на бременността, раждането и следродовия период. 

В България ребозо навлиза в родилната зала заедно с дулите като едно от „оръжията" в техния арсенал за подпомагане на родилката.

Техники на ребозо масаж в родилната зала

Масаж на гърба в изправена позиция

Цел:

Релаксация на долната част на гърба и таза.

Техника:

Родилката застава с леко разтворени крака. Дулата поставя шала така, че да обгръща долната част на гърба и таза или раменете и гърба. Жената се отпуска назад, не с цялата си тежест, но достатъчно, за да може да следва движенията на ребозо. Дулата с леки ритмични движения издърпва последователно единия и другия край на шала. По този начин се получава нежно люлеене, което помага за отпускането на гърба и тазовото дъно, облекчава усещанията по време на контракциите и ускорява процеса на раждане.

Ритъмът на движенията може да е по-бърз или по-бавен в зависимост от предпочитанията на бъдещата майка.

Ребозо се използва от традиционните акушерки като част от техниките за промяна на положението на бебето в утробата.

Масаж на гърба в седнала позиция

Цел:

Релаксация на гърба и торса.

Техника:

Жената е седнала на ръба на стол или върху топка. Отпуска се назад и се оставя на люлеещите движения на шала, който обгръща раменете и гърба. Дулата с леки ритмични движения издърпва последователно единия и другия край на шала, като ръцете й могат да бъдат както успоредни една на друга, така и кръстосани. Амплитудата на движенията зависи от усещанията на родилката.

Масаж на гърба в позиция легнала настрани

Цел:

Релаксация на цялото тяло.

Техника:

Бъдещата майка лежи настрани, шалът обгръща раменете и гърба й. Придържайки долния край на ребозо, дулата издърпва горния му край с леки ритмични движения. Нежното люлеене помага за отпускане на тялото в почивката между контракциите.

Масаж на корема

Цел:

Релаксация на таза и тазовото дъно.

Техника: 

При тази техника жената може да е в изправена позиция с опора на стената, маса или стол в позиция на колене и на ръце, в позиция на колене с опора върху топка.  Шалът се поставя така, че да обхваща целия корем, без да го притиска. С леко ритмично издърпване на шала последователно с двете ръце дулата извършва нежен масаж, който отпуска мускулите на тазовото дъно, облекчава усещанията на родилката, прави повече място и помага на бебето за движенията му по родовия канал.

Традиционният шал ребозо е с дължина 240 см и ширина 70 см. За предпочитане е да е от памучен плат, който леко се разтяга по диагонал. 

 В страните от Централна Америка може да се видят бременни жени, които носят ребозо като колан под корема.

 Масаж на седалището

Цел: Релаксация на таза и тазовото дъно.

Техника: 

Бъдещата майка заема позиция на колене и на ръце или на колене с опора върху топка. Дулата обгръща седалището на жената с шала, като събира с ръце двата му края плътно до тялото на жената. С ритмични движения дулата люлее таза на майката като амплитудата на движенията зависи от предпочитанията на родилката. Техниката се нарича „бонбон" по аналогия със завитите в целофан бонбони.

Ребозо се използва за увисване и поддръжка при заемането на различни пози по време на раждането.

Топ  за бременни - Zobha
Панталон за бременни - Zobha
Постелка - manduka

Център Съвременни родители

 

Сподели: