Рецепти за пикник
Салата с киноа и френска леща
Сандвичи с омлет
Свинско руло с яйца и розмарин
Мъфини с плодове и бял шоколад

Салата с киноа и френска леща
за 4-6 порции
140 г киноа
140 г френска леща
200 г чери домати
4-5 тънки стръка пресен лук
60 мл сок лимон, прясно изстискан
3-4 сл зехтин екстра върджин
морска сол
черен пипер, прясно фино смлян
4 стръка магданоз
100 г бяло сирене
Лещата се сварява за 25 минути в обилно количество вода. Зърната киноа се варят отделно за 10 минути. Отцеждат се добре и се смесват в голяма купа, като се подправят със сол, черен пипер, сока от лимон и половината зехтин. Охлаждат се за кратко. Преди сервиране се добавят нарязаните на половини и четвъртини домати, лука на тънки колела и магданозът. Добавя се останалият зехтин и при нужда от подправките. По желание се гарнира с натрошеното сирене.
Сандвичи с омлет
за 6 порции
6 бр. малки багети
6 яйца
6 бр. резени шунка
1 краставица
100 г крем сирене
копър
черен пипер
Крем сиренето се разбърква и подправя с копър. Хлебчетата се разрязват отстрани и се намазват с подправеното сирене. Загрява се масло и с по две от яйцата се правят три омлета. Във всеки омлет се нареждат по два резена шунка и ленти краставица. Завиват се на руло и се разрязват диагонално по средата. С получените парчета се гарнират багетите .
Свинско руло с яйца и розмарин
800 г свинско контрафиле
3 твърдо сварени яйца
2 филии престоял хляб за тост без корите
80 мл прясно мляко
1 яйце
сол, черен пипер, индийско орехче
1 морков
1 стрък целина
2-3 стръка пресен лук
2 стръка розмарин
2 с.л. масло
400 мл зеленчуков бульон
Месото се разрязва и оформя за навиване, подправя се със сол и черен пипер. Филиите хляб се накисват в млякото. Намачкват се и се добавя яйцето, сол, черен пипер, индийско орехче и 1 ч.л. ситно нарязан розмарин. Получената смес се разпределя върху месото.
Мъфини с плодове и бял шоколад
за 9-12 порции
300 г бяло брашно
130 г захар
1 00 г бял шоколад
80 г орехи
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол
1 яйце
200 мл айрян
120 мл орехово олио
130 г малини или нарязани череши
Брашното се пресява заедно с бакпулвера, содата и солта. Прибавят се захарта, орехите, ситно нарязаният бял шоколад и плодовете. Яйцето се разбива леко. Прибавят се млякото и олиото. Получената смес се прибавя към брашното, като се разбърква с ръчна тел. Тестото се разпределя в предварително подготвени форми за мъфини. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 20 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа.
Автор и фотограф: Димитрина Бунова
Сподели: