Вкусно и полезно

Рецепти за пикник

Салата с киноа и френска леща
Сандвичи с омлет
Свинско руло с яйца и розмарин
Мъфини с плодове и бял шоколад

Рецепти за пикник

Салата с киноа и френска леща

за 4-6 порции

140 г киноа

140 г френска леща

200 г чери домати

4-5 тънки стръка пресен лук

60 мл сок лимон, прясно изстискан

3-4 сл зехтин екстра върджин

морска сол

черен пипер, прясно фино смлян 

4 стръка магданоз

100 г бяло сирене

Лещата се сварява за 25 минути в обилно количество вода. Зърната киноа се варят отделно за 10 минути. Отцеждат се добре и се смесват в голяма купа, като се подправят със сол, черен пипер, сока от лимон и половината зехтин. Охлаждат се за кратко. Преди сервиране се добавят нарязаните на половини и четвъртини домати, лука на тънки колела и магданозът. Добавя се останалият зехтин и при нужда от подправките. По желание се гарнира с натрошеното сирене.

Сандвичи  с омлет

за 6 порции

6 бр. малки багети
6 яйца
6 бр. резени  шунка
1 краставица
100 г крем сирене

копър

черен пипер

Крем сиренето се разбърква и подправя с копър. Хлебчетата се разрязват отстрани и се намазват с подправеното  сирене. Загрява се масло и с по две от яйцата се правят три омлета. Във всеки омлет се нареждат по два резена шунка и ленти краставица. Завиват се на руло и се разрязват диагонално по средата. С получените парчета се гарнират багетите .    

 

Свинско руло с яйца и розмарин

800 г  свинско контрафиле
3 твърдо сварени яйца
2 филии престоял хляб за тост без корите
 80 мл прясно мляко
1 яйце

сол, черен пипер, индийско орехче

1 морков

1 стрък целина

2-3 стръка пресен лук

2 стръка розмарин

2 с.л. масло

400 мл зеленчуков бульон

Месото се разрязва и оформя за навиване, подправя се със сол и черен пипер. Филиите хляб се накисват в млякото. Намачкват се и се добавя яйцето, сол, черен пипер, индийско орехче и 1 ч.л. ситно нарязан розмарин. Получената смес се разпределя върху месото.

 

Мъфини с плодове и бял шоколад

за 9-12 порции

300 г бяло брашно 
130 г захар
1 00 г бял шоколад
80 г орехи
1 ч.л.  сода бикарбонат
1 ч.л. бакпулвер
1 щипка сол

1 яйце
200 мл айрян
120 мл орехово олио

130 г  малини или нарязани череши

Брашното се пресява заедно с бакпулвера, содата и солта. Прибавят се захарта,  орехите, ситно нарязаният бял шоколад и плодовете. Яйцето се разбива леко. Прибавят се млякото и олиото. Получената смес се прибавя към брашното, като се разбърква с ръчна тел. Тестото се разпределя в предварително подготвени форми за мъфини. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, около 20 минути или докато пробна клечка излиза суха от сместа.

Автор и фотограф: Димитрина Бунова

 

 

Сподели: