Lifestyle

Режим „Щастливо бебе“

Като нова майка сте замаяна от еуфория и нямате търпение да видите как бебчето расте пред очите ви.

Режим „Щастливо бебе“

Покрай радостта от всяка усмивка на мъничето, в съзнанието ви танцуват милиони въпроси. Как ще разбера дали е гладно? А кога е времето за сън? Всеки ден ли да го къпя? За да туширате безкрайния списък с питания, организирайте заниманията си с детето в график, документирал перфектния режим за щастливи бебета и мами. 

Когато доведете дребосъчето у дома, настъпва хаос: дните стават нощи, нощите – дни. Струва ви се, че сте кърмили стотици пъти, а детенцето е все гладно. Не се страхувайте от лудешкия ритъм на сегашното си ежедневие. Бебетата следват своя ритъм, а битът им е предсказуем. Създавайки рутина в грижите за мъничето, и вашият, и неговият свят ще бъдат подредени и отворени за приключения.

Време е за сън

Може да ви се струва глупаво да говорите за режим на лягане, когато мъникът спи 16 часа в денонощието и се събужда на всеки два часа, за да го кърмите. Все пак, опитайте да сложите определени граници. През деня прекарвайте много време в разходки, общуване, игри. Щом вече е нощ и детенцето се е събудило, нахранете го, шепнете му тихичко и угасете лампите. Така то ще знае, че денем щуреете, а нощем почивате.

Започнете ритуала с приспиването около 19 часа. Изкъпете бебчето, облечете му пижамката, пейте му песни, четете му приказки, правете му масаж. Тази програма ще го накара да се отпусне и да отлети към страната на сънищата. Важно е да правите изброеното всяка вечер по едно и също време, за да знае малкото човече, че му предстоят сладки сънища.

Вана за двама

Хигиената е следващият елемент от графика ви. Вашето съкровище е готово за къпане във ваната, когато пъпчето му падне. Всичко около чистотата на дребосъка се свежда до подготовката. Преди да се погрижите за деликатната кожа на сладурчето, си набавете следното: мека хавлиена кърпа, бебешки сапун, шампоан, лосион за тяло, крем против подсичане, пелени. Не забравяйте да проверите температурата на водата, когато настанявате детето при гуменото пате. Постарайте се минутите в банята да са не само уханни, но и забавни. По този начин бебчето ще се наслаждава на ароматната пяна и ще чака нетърпеливо отново да се пръскате с вода.

Да хапнем заедно

След като сте минали етапа на кърменето, воден от нуждите на мъничето и количеството кърма на мама, е ред да приветствате на трапезата най-малкия член на фамилията. Храненето на цялото семейство е значим ритуал, заемащ видно място в графика на детето. Включете малчугана в семейната вкусна среща още от първите моменти на захранването. Поставете столчето му за хранене до общата маса, за да се чувства приобщено към мама и татко. Със сигурност детето ще следи с интерес случващото се до него, а и ще провокирате желанието му да опитва различни храни.

Докато хапвате всички заедно, изключете телевизора и говорете за деня си. Една от най-важните причини за споделената вечеря е ползата й за детенцето. Така малкото човече развива здравословни хранителни навици, както и езикови и социални умения. Освен това, според проучвания, хлапетата, които се хранят със своите семейства, обикновено се справят по-добре в училище и по-рядко изпадат в депресия.  

Мама търси талант

Освен от сън, свежест и храна, малчуганът се нуждае от разходки и игри. Добавете ги на видно място в графика, за да осигурите на мъника не само физическо, но и умствено развитие. Хубавото на тези мигове е, че ви показват какви са предпочитанията му. Макар и невръстно, детето има своите таланти и от вас зависи да ги откриете и усъвършенствате.

Малчуганът самичък ще ви насочи в установяването на подходящия за него режим. Наблюдавайки го, ще се научите да познавате моментите преди да огладнее твърде много, или да се умори. Не настоявайте наследникът ви да спазва стриктно графика. Той е живо същество и е нормално да променя вкусовете и настроенията си. От значение е вие да сте спокойни и да се адаптирате към темперамента му.     

 

Автор: Ива Лалова

 

Сподели: