Lifestyle

Режимът на детето

До неотдавна волностите по отношение на детския режим се считаха за недопустими.

Режимът на детето

До неотдавна волностите по отношение на детския режим се считаха за недопустими. Днес все повече се говори за това, че мъникът може и трябва сам да определя времето си за сън и хранене. А задачата на възрастните се състои в това да не нарушават неговия естествен биологичен часовник, който определя подходящия режим.

Един за всички?

Това, че режимът е полезен за децата, е безспорен факт. Организирането на определен режим за деня - редуването на периоди на сън, кърмене и бодърстване - помага на мъника бързо да се адаптира към извънутробния живот, формирайки правилни условно-рефлекторни връзки, способстващи развитието на умствените способности на детето. Усещайки известно постоянство в своя живот, мъничето се чувства по-защитено. Накрая, режимът го организира и дисциплинира, а за родителите се появява реалната възможност да свършат всичко навреме.

Но универсална, единна концепция за дневния режим не съществува - поне дотогава, докато детето не започне да посещава детска градина или училище. Иде реч, че най-добре за вашето дете, а също и за цялото  семейство, е режимът плавно да се променя според възрастния и детето. Тоест вие можете да установите свой график за кърмене, разходка, игри, труд и сън - главно, за да се случва ежедневно, примерно в едно и също време, и за да получава малчуганът всичко, което му е необходимо.  Ето защо въпросът се свежда, може би, до това: какви потребности има детето на определената възраст и какъв режим на деня ще бъде оптимален за него?

Ползата от разходката е очевидна. Колкото повече детето бъде разхождано на чист въздух, толкова по-добре.

На час по лъжичка!

Ако вие кърмите бебето „на поискване", то самото ще установи режима. Нека не ви безпокои, че яде много често или, напротив, винаги „проспива" поредното кърмене. Ако, разбира се, при такъв режим детето се чувства добре и наддава на тегло. Обикновено до 3-ия месец количеството кърмения в денонощие се състои от 6-7 пъти (при достатъчна лактация в мама), след 6-ия месец - 5-6 пъти в денонощие, след 9-ия - 4-5. Децата, които са на смесено хранене, получават в началото кърмене с майчино мляко и чак след това се дохранват с мляко за кърмачета. Тези деца, които са на мляко за кърмачета, е много важно да не се прехранват. Съществува специална формула за расчет на количеството мляко в зависимост от теглото на детето. При нормално физическо развитие мъникът във възрастта до 2 месеца трябва да получава в денонощието храна в количество 1/5 от масата на собственото тегло (тоест 700-750 мл), от 2-а до 4-ри месеца - 1/6 (750-800 мл), след 6-ия месец - 1/8 - 1/9 от масата на тялото, но не повече от 1 л.

Сега и по-нататък е много важно да се погрижите за това, за да не възникне у детето проблем с апетита. Сам по себе си правилен дневен режим има, когато детето яде в едно и също време и ежедневно се разхожда - това способства да се поддържа апетитът на нужното ниво. Обаче често е недостатъчно. Необходимо е да следите дали между основните приеми на храна детето не „похапва" още това-онова. В промеждутъка той може да пие несладка вода и да яде плодове.

Сладкият сън

Новороденият мъник спи примерно 19-20 часа в денонощието. Към третия месец това време се съкращава до 17-18 часа, към половин година - до 15, а към година - до 13-14 часа. Разпределението на тези часове може да бъде по-различно: при „свободно" кърмене детето може да игнорира продължителния нощен сън и да си отспива през деня, а „режимните" деца трябва да спят по цяла нощ и определено количество часове на ден. Често  този график се диктува от самите деца, и вашата задача се състои в това да уловите закономерността и да й се подчините.

Как определяте колко време трябва да спи мъникът и кога следва да го слагате да спи?

Детето е като разтворена книга: ако си трие очите, ако започва да капризничи в едно и също време, повече от всичко то желае да спи. За да облекчите неговото заспиване, старайте се у дома да създадете определена атмосфера: приглушете светлината, запейте приспивна песен и т. н. В никакъв случай не се дразнете, ако заспиването се проточи.

За детето втората година от живота се установяват два режима: до годинка и пет детето спи два пъти, а след тази възраст - един път. От година и половина до три години дневният режим като цяло не се променя, но продължителността на дневния сън на детето през втората година трябва да бъде повече в сравнение с този през третата. Ако по-рано се измени режимът, трябва да се консултирате с доктор.

Съставете свой собствен семеен график: ако детето си ляга късно, просто тогава ще става по-късно и ще си ляга по-късно.

Хигиена, и не само

Казват, че хигиенните и оздравителните процедури отнемат съвсем немного време. Наистина, ако ежедневно къпете детето, правите му масаж или се занимавате с неговата гимнастика, в общи линии ще се съберете в два часа. И това време трябва да разпределите правилно. Нито масаж, нито къпане трябва да провеждате веднага след приема на храна, а така също и непосредствено преди това. Не е задължително да правите масажа в първата половина на деня, а водните процедури да оставите за вечерта - това е подходящо за много деца, но не за всички. Отпускащият масаж може да се прави и преди сън, а къпането преместете в дневен час, ако ваната възбужда детето. Важното е да се случва всичко регулярно, примерно в едно и също време.

Свежият въздух

Ползата от разходката трудно може да се оцени. Колкото повече време детето бъде разхождано на въздух, толкова по-добре. При подходящото време, разбира се. Обаче и този въпрос има своите нюанси. Педиатрите съветват, продължителността на първите разходки, независимо от сезона, да не превишава 15-20 минути. Времетраенето на разходката на мъника на свеж въздух се увеличава постепенно, следващия ден прибавяте 10-15 минути. По този начин, към края на седмицата продължителността на разходката може да доведете до 1 -1, 5 часа. Лятото, ако позволява годината и ако вие с детето се чувствате добре, може да се разхождате, колкото ви се иска дълго време. А през зимата на мъника ще му бъде достатъчно 1, 5 - 2, 5 часа на свеж въздух. Помнете, че зимният студен въздух помага за продължителния сън на детето, затова може и да проветрявате добре детската стая преди сън.

Планирайки дневния режим, много родители забравят за това, че на детето не му е достатъчно само да яде, да спи и да се разхожда. На него му е необходимо да се развива и емоционално, и интелектуално. Ако действително сте решили да спазвате дневен режим, не забравяйте да вместите в разписанието игри и специални занятия.  

Автор: Силвия Чалъкова

 

 

Сподели: