Раждане

Рискове при секцио

През месец май Националната здравноосигурителна каса публикува стряскащи данни.

Рискове при секцио

Според тях повече от половината раждания в България (или 50,24%) са били оперативни. За сравнение – през 2021 г. делът им е бил 49,79%. Статистиката е обезпокоителна на фона на препоръката на Световната здравна организация максимум 10-15% от жените да раждат с цезарово сечение. Какви рискове крие секциото? И има ли шанс да родим нормално след него? Попитахме акушерката Олга Дукат.   

Визитка

Олга Дукат е акушерка и ръководител на акушерско звено „Ла Вита Нова“ в болница „Свети Лазар“. Автор на книгата „Раждане с любов“ – любимото четиво на бъдещите майки в България, издадена за първи път през 2017 г. и преиздавана 4 пъти след това. От години работи в подкрепа на естественото раждане, обучава бъдещи родители, повишава информираността по темата, като в същото време активно асистира на раждания. Майка е на 4 деца с личен опит с 2 естествени раждания след 2 цезарови сечения.

Олга, в кои случаи се налага цезарово сечение?

Категорични индикации за цезарово сечение са например плацента превия, когато плацентата покрива изцяло шийката на матката, преждевременно отлепване на плацентата (абрупцио), напречно предлежание на плода, пролапс на пъпната връв, както и специфични медицински състояния при майката.

При усложнения

„Цезарово сечение може да се наложи, когато има налице усложнения в процеса на раждане – падане на тоновете и интраутеринен дистрес синдром, неоптимална позиция на бебето, което не позволява неговото раждане по естествен път, липса на прогрес на раждането в продължителен период от време или пък промяна в медицинските показатели на майката и нейното здравословно състояние в хода на раждането.“

На какви рискове са изложени жените, които имат многократни раждания със секцио?

С всяко следващо цезарово сечение се увеличава вероятността от усложнения както по време на операцията, така и в следоперативния период. Като е особено важно да се вземат предвид тези рискове, ако жената планира да има последващи бременности, защото броят на предишни цезарови сечения може да повлияе на бъдещите възможности за забременяване и раждане. Някои от възможните усложнения са свързани с плацентата – тя може да се имплантира твърде дълбоко в стената на матката (placenta accreta) или плацентата да покрива частично или напълно отвора на шийката на матката (плацента превия). И двете състояния увеличават риска от преждевременно раждане, прекомерно кървене, необходимостта от кръвопреливане и дори от хирургично отстраняване на матката (хистеректомия). Възможни са усложнения, свързани със срастванията след предишна операция, има риск от проблеми покрай разреза (херния), както и увеличен риск от руптура на матката. 

Риск

„При повторни цезарови сечения има и по-висок риск от тромбоемболизъм (кръвни съсиреци, които се разпадат и блокират кръвоносните съдове) или прекомерна загуба на кръв.“

Ако веднъж сме родили със секцио, колко време трябва да мине до следващото раждане?

Повечето международни специалисти препоръчват да са минали поне 1,5-2 години от първото секцио. Разбира се, трябва да се има предвид индивидуалната ситуация, но би било оптимално да се изчака поне година след предишното раждане.

Какви са шансовете за нормално раждане след цезарово сечение?  

Ако няма индикации за повторно цезарово сечение, шансовете за успешно естествено раждане след секцио са около 75-90%. Трябва да се знае, че всеки случай е много индивидуален и зависи от причината за предишното секцио, здравословното състояние на майката и бебето, психическата й нагласа и мотивация, опита и нагласите на хората, които ще се грижат за нея, и др.

Интервю на: Ива Лалова

 

 

Сподели: