Здраве

РИТАНКИ НА ПРОСТОРА

Всяка майка полага грижи да помогне на новороденото си дете в процеса на адаптация към външния свят.

РИТАНКИ НА ПРОСТОРА

 

Всяка майка полага грижи да помогне на новороденото си дете в процеса на адаптация към външния свят. Наред с храненето, преповиването и успокоителния контакт едно от най-важните неща е хигиената на пеленачето.

 

Бебешката кожа е деликатна и чувствителна. След девет месеца във водна среда сега тя е в допир с бодита, ританки, пелени и завивки. На какво да обърнем внимание и има ли митове сред правилата за пране  на бебешките дрешки?

 

Как да съхраняваме мръсните дрешки, докато ни остане време да ги изперем

В ритъма  на ежедневието, определян от храненето и съня на бебето, време за пране остава не повече от веднъж на ден. Но е добре да бъде всеки ден. Често се налага пеленачето да бъде преобличано по няколко пъти - повърната кърма/мляко, напикана пелена или просто чисти дрешки след баня, купчината с мръсни дрешки сякаш сама расте. През първата година е добре да отделяте дрешките на бебето от вашите. Тъй като обикновено са мокри, не ги съхранявайте в найлон или в затворен кош, за да избегнете риска от развитие на мухъл.

 

Прахът за пране

Независимо колко качествени са материалите, от които са изработени дрешките, има голямо значение с какви препарати ще бъдат третирани. Изполвайте предназначени за деца бебешки препарати за пране, особено през първата година. Изборът на пазара е голям. Ето на какво да обърнете внимание.

Течните препарати се разтварят по-добре от прахообразните, от които понякога остават частици в гънките на дрешките.

Фосфатите, макар и относително недразнещи и нетоксични, създават дисбаланс в екосистемите и допринасят за абнормалния растеж на фитопланктона.

Оптическите избелители не са биоразградими и са токсични. Също така могат да предизвикат алергични реакции при контакт с кожата.

Употребата на оптически избелители не води до подобряване на почистващото действие на перилните препарати. Те са така нареченото свойство на препаратите да „правят бялото по-бяло" и да „възвръщат цветовете". Те поглъщат ултравиолета и отразяват в синята част на спектъра, като така създават оптическа измама, че цветовете са по-ярки.

Синтетичните повърхостно активни вещества (ПАВ) се произвеждат на базата на петролни продукти. Повечето от тях не се разграждат и остават в почвата и водите. Някои могат да доведат до хормонални нарушения и други заболявания при животните и вероятно при хората.  Изберете препарат, в който ПАВ са произведени от растителни масла и са био разградими. В тях не са използвани и летливи синтетични разтворители, които лесно се абсорбират от тялото чрез белите дробове, където могат да предизвикат токсични ефекти върху нервната система, черния дроб, кръвоносната система и бъбреците. Излагането на тяхното действие може да доведе до негативни реакции на организма дори и за много кратко време.

Изкуствените аромати са вторият най-силен алерген след никела. Те бързо се изпаряват във въздуха и попадат в тялото през белите дробове. Има стотици изкуствени аромати, способни да причинят от кожни раздразнения и алергии до астма и хронични главоболия. Те нямат отношение към изпирането на тъканите и към чистотата. Изберете перилен препарат без изкуствени аромати, а ако все пак намирате за нужно, можете да добавите няколко капки етерично масло.

Ензимите се използват за разграждане на мазнините. Когато останат върху тъканите, те също така разграждат и външния мастен слой на кожата, като причиняват множество микропробиви. Това прави бебето по-податливо на кожни раздразнения.

 

Омекотителите

Макар и с етикет sensitive (чувствителен), бебешките омекотители служат единствено да направят прането по-меко, лесно за гладене и приятно миришещо, а си остават синтетично произведен продукт. Изполването на сушилня, гладенето с пара и естественият аромат на вашето бебе заместват отлично тази им функция.

 

На каква темепература да перем

Все още неукрепналата имунна система на бебето го прави чувствително към бактерии и вируси. Прането при 30° на водата създава среда, благоприятна за стафилококовите бактерии. При температура от 60° броят на оцелелите бактерии намалява между 10 и 100 пъти. Изполвайте поне в началото възможно най-високата темепература за пране и най-дългата програма на пералната машина, съобразявайки се, разбира се, с указанията от етикета на дрешките. Някои модели перални машини имат програми, преднаначени за пране на детски дрешки. Ако нямате такава и използвате прахообразен препарат, пуснете допълнително изплакване след края на цикъла.

Избягвайте дрешки, чиито производители препоръчват да се перат при ниски температури. Това обикновено е маркер, че материите са изкуствени или оцветени с некачествени бои.

 

Къде и как да ги сушим

Най-важното е да не прибирате в шкафа недостатъчно сухи бебешки дрешки. Влагата е благоприятна за развитието на бактерии. Най-удобният вариант е изполването на сушилня. Тя не само ще гарантира пълно изсъхване, но и ще ви спести и простирането на миниатюрните чорапчета, лигавничета и шапчици. Ако все пак не разполагате с такава, избягвайте простирането на тераса, близка до улица с голямо движение, тъй като дрешките ще се напрашат и вмиришат.

 

Да гладя ли изпраните дрешки

Гладенето на бебешки дрешки убива акарите. Използвайте пара, но след това отново изчакайте да изсъхнат напълно, преди да ги приберете. Използването на сушилня замества гладенето.

 

Специалистите съветват около края на първата година (или малко по-късно, ако детето е предразположено към алергии) постепенно да намалите стриктното отделяне на бебешкото пране от вашето, както и прекомерната специална грижа за него. В противен случай рискувате да изнежите детския организъм и да попречите на развитието на имунната система, предразполагайки го към кожни и вирусни заболявания.

 

Хитрини

Използвайте мрежичка за деликатно пране, в която да слагате чорапчетата, терличките и другите дребни бебешки аксесоари. Така не само ще ги вадите по-лесно от пералнята, но и ще избегнете риска от попадането им във филтрите и маркучите на машината.


Автор: Смиляна Димитрова

 

 

Сподели: