Бременност

Ритни ме, бебчо!

Това няма как да се опише, то трябва да се почувства. Един от най-вълнуващите моменти в живота на всяка бъдеща майка е усещането на движенията на нейното бебе.

Ритни ме, бебчо!

Тогава като че ли бременността добива реални измерения, а представата за малкото чудо става по-истинска от всичко до този момент.

Най-често движенията на бебето започват да се усещат около 20-а седмица на бременността (обикновено при нераждали жени е тогава, а при раждали – 18 г.с.) Разбира се, това може да се случи и по-рано, някъде към 16-18-а седмица. Според експертите, по-слабите жени усещат по-рано бебешките движения. 

Вълнички и мехурчета

Преди силните ритници с крачета и бутането с юмручета, бъдещите майки описват усещането като гъделичкане, леки вълни и въздушни мехурчета, боцкане.

Ако след 21-ва седмица не усещате движенията на бебето, можете да се консултирате с наблюдаващия бременността ви акушер-гинеколог. Той ще направи необходимите изследвания, за да се увери, че всичко се развива по план.

Какво да следим и за какво да внимаваме

Ако сте с наднормено тегло, можете да почувствате движенията на бебето малко по-късно от жените, които са слаби. Това се отнася и когато плацентата се намира на предната стена на матката – тя създава нещо подобно на възглавница, която абсорбира движенията на детето и те се усещат малко по-късно от обикновено.

Движенията на бебето не трябва да причиняват болка. Разбира се, в по-напреднала бременност може да има дискомфорт или лек натиск в областта на ребрата, но това е напълно нормално.

Ако бременността е проблемна, имате диабет, високо кръвно налягане или някакъв друг здравословен проблем, трябва да подходите с повишено внимание към бебешките движения. Най-вероятно вашият лекар ще ви посъветва да си водите дневник и да броите по колко движения прави бебето за определено време.

Незабавна консултация с лекар се налага, в случай че движенията на детето отслабват, или обратното – то се движи много бурно. Това може да означава, че има проблем и бебето страда.

Трудно е да се каже точно колко често трябва да усещате движенията на бебето. Обикновено бъдещите майки споделят, че това се случва няколко десетки пъти на ден. Трябва обаче да се има предвид, че всяко дете има свой собствен ритъм – някое е по-спокойно, докато друго – по-активно. Не бива да забравяте, че мъничето също има нужда от сън, нищо че се намира в корема ви.

Повишените движения на бебето в утробата също са повлияни от високите нива на кръвната захар, от ободрителни напитки – кафе, кола, и от емоциите, които майката преживява. Така че, ако сте щастлива, тъжна или ядосана – ​​детето със сигурност ще усети това и ще ви го покаже!

Да преброим, за да сме спокойни

  • През третия триместър, от 28 г.с., бройте движенията всеки ден, за предпочитане по едно и също време.
  • Изберете време, когато бебето е активно – например след хранене, или когато си почивате вечер.
  • Уверете се, че детето е будно – можете да изпиете чаша студена вода и леко да го побутнете, за да получите ответна реакция.
  • Седнете с повдигнати крака, или легнете настрани. Бройте всяко движение – ритник, побутване, хълцане, обръщане, докато преброите десет движения.
  • Ако не усетите движение за период от два часа, не изпадайте в паника, а се опитайте да събудите бебето си, като изпиете отново чаша студена вода, побутнете корема си, или се разходите. След това повторете броенето. Ако отново няма 10 движения в рамките на два часа, потърсете лекар.

Автор: Нели Христова
Консултант: д-р Томи Попмарков, началник на Диагностично-консултативен блок в Първа САГБАЛ „Света София“

 

Сподели: