Раждане

Родилният туризъм

Немалко бременни жени избират да родят децата си в друг град и дори държава.

Родилният туризъм

От какво е провокирано това и какво трябва да знаем – попитахме Олга Дукат (акушерка, инструктор за подготовка за раждането, консултант по кърмене и ръководител на акушерско звено „Ла Вита Нова“ в болница „Свети Лазар“) и Траяна Михайлова (дула в „Ла Вита Нова“).

Дами, какво стои зад термина „родилен туризъм“?

Да пътуваш, за да родиш бебето си в друг град или дори в друга държава –  това е феноменът, известен като „родилен туризъм“. Всъщност изобщо не е необичайно жените да пътуват извън града или страната за раждането си.

Какво налага бъдещите майки да предпочетат да родят децата си в градове, различни от този, в който живеят?

За някои жени това дава възможност за по-безопасно раждане под грижите на медицински професионалисти от по-добре оборудвани болници. Други го виждат като шанс да осигурят чуждо гражданство за децата си, тъй като има държави, които предлагат гражданство по право на рождение. Трети избират да пътуват в търсене на шанс за максимално естествено раждане и позитивно преживяване, както е в случая с нашата акушерска практика.

Родилният туризъм в България в своя голям процент е обвързан с липсата на медицински специалисти и медицинска апаратура в съответното населено място. Масово жени, които живеят в малки населени места – села и по-малки градове, предприемат пътувания към близкия областен град, за да осъществат раждането си на място, където все пак има необходимата медицинска база. Така се гарантира, че при усложнение с майката и бебето може да се реагира навреме.

Без добрите практики

„За съжаление дори в големите многопрофилни болници, към които има родилни отделения, отсъстват добрите практики в сферата на майчиното здраве, които за Западна Европа са абсолютна норма – например осъществяването на първи контакт между майката и бебето, възможност за присъствие на придружител и избор на поза по време на раждане, раждане във вода, естествено раждане след секцио и др.“

И именно това налага една нова вълна на родилен туризъм – всички онези семейства, които искат да преживеят раждането като едно позитивно събитие, да бъдат заедно в този процес и бебето да не бъде отделяно от майката, търсят алтернативни начини.

Как бременните жени да решат на коя болница да се доверят, особено когато е в друго населено място?

Критериите за избор на място за раждане за всяко семейство са различни. За някои това ще бъде медицинското оборудване, за други – подходът и отношението на медицинския екип, за трети – материалната база, за четвърти – възможността семейството да не бъде разделяно и т.н. Двойките трябва да решат кое е приоритетно, защото всяко място има както плюсове, така и минуси. Накрая решението се взима във основа на тези критерии, отзиви на познати, проучване в интернет и посещение на съответната болница на място.

Опишете ни стъпките за раждане в друг град – кога тръгва родилката, какво си носи, какво е нужно да знаят близките?

Спрямо индивидуалната ситуация ще се прецени най-добрият вариант за семейството. В някои случаи пътуването може да се случи и в самия ден, в който жената започне да чувства регулярни контракции. А в други – да се настани в града, в който ще ражда, няколко дни или седмици преди термина. Носи се обичайния багаж за родилно отделение плюс този за времето престой в друг град.

Майки от кои градове избират акушерската практика „Ла Вита Нова“? И различни ли са тези раждания, в сравнение с дамите, които живеят в София?

Нашата акушерска практика „Ла Вита Нова” е алтернатива за жените, които искат да родят максимално естествено без излишни медицински интервенции. Ние предлагаме на семействата да преживеят раждането по желания за тях начин, осигуряваме така нужното безопасно пространство, в което майката може да се отдаде на процеса на раждане, без да се тревожи колко време ще отнеме. Пространство, в което са добре дошли партньорът й, придружителите й... В което може да бъде себе си и едновременно с това да получи нужната квалифицирана медицинска помощ и подкрепа.

Мотивирани и подготвени

„Само за последните месеци сме подкрепили семейства от над 15 различни краища на България, включително и няколко, които живеят и работят извън страната. Някои от градовете са: Пловдив, Велико Търново, Стара Загора, Варна, Бургас, Габрово, Ловеч, Смолян, Пазарджик и много други. За нас всяко раждане е уникално и различно и не го обвързваме толкова много с това откъде идва семейството. Но определено забелязваме, че майките, които пътуват от други градове, са изключително мотивирани и подготвени.“

Кога раждането е позитивно преживяване? 

Когато майката и бебето са в центъра на грижите и когато се намери оптималният баланс между безопасността и необходимото време за изчакване, медицинските фактори и желанията на жената.

Интервю на: Ива Лалова

 

Сподели: