Родителска практика

Родители, работещи в чужбина

Само преди няколко десетилетия, кариерата в чужбина беше рядкост. Това беше възможност, която се даваше на малко, подбрани хора, имащи редкия шанс да "видят малко свят", онзи свят, за който само бяхме чували и за всички останали си оставаше скрит зад н

Родители, работещи в чужбина

Само преди няколко десетилетия, кариерата в чужбина беше рядкост. Това беше възможност, която се даваше на малко, подбрани хора,  имащи редкия шанс да "видят малко свят", онзи свят, за който само бяхме чували и за всички останали си оставаше скрит зад непреодолими бариери.

Днес, с отпадането на ограниченията, все повече българи избират да живеят и работят по света. Но ако за младия и свободен от ангажименти човек мотивацията е възможността да пътува, среща нови хора, учи и се развива, то за родителите изборът е диктуван най-вече от "хляба", в буквалния смисъл на думата. Да имаш дете в днешно време се оказва скъпо удоволствие и означава не само грижи, любов и подкрепа, но и много разходи, без които животът е невъзможен.

Това е тежък избор, в много случаи водещ до разпадане на семейството и раздяла за неопределен период с детето, тъй като рядко могат да заминат едновременно всички. Родителят отива да се бори за по-добро бъдеще на детето с ясното съзнание, че жертва времето си с него, пропуска важни моменти от израстването му и това никога няма да бъде наваксано по-късно, за което малкият човек може и да не го разбере, и да не му прости никога.

Разликата във възрастта на детето, чиито родители се канят да заминат в чужбина, налага разлика и в подхода и съветите, които ще му дадат преди тръгване. Трудностите да оставите само по-малко или по-голямо дете също са различни.

Как да му обясните

Ако детето ви е още малко и това е първата по-сериозна раздяла, тя ще бъде много тежка и за него, и за вас. То все още е недостатъчно самостоятелно и прекалено много се нуждае от вас за всичко. Ако е свикнало да ви вижда всеки ден и прекарва много време с вас, то трябва да бъде внимателно подготвяно дълго време преди заминаването, че ще настъпи промяна, за да се намали колкото е възможно стресът от нея, когато тя настъпи. Оставено на грижите на някой близък човек, вероятно то бързо ще се успокои и болката му от раздялата ще намалее, но трябва да е наясно, че родителите му не го изоставят завинаги и ще се връщат възможно най-често.

Материалните причини за заминаването не трябва да му бъдат грубо налагани, за да не усеща чувство за вина, че то е причината вие да търсите по-добри доходи, нито да бъде "подкупвано" с подаръци, за да е послушно, докато вас ви няма. Колкото и малко да е, то вече усеща, когато има някакъв проблем и е погрешно да се подхожда с недостатъчна деликатност към и без това крехката му психика. А наградите не би трябвало да се превръщат в стимул да прави, каквото вие пожелаете, защото, колкото и лесен начин за постигането на целите ви да са те, ще имат обратния ефект. Още отсега то трябва да знае, че по-доброто материално положение не означава единствено задоволяване на всичките му капризи, а трябва да се съобразява и с нуждите на останалите си роднини.

Едно красиво пътуване

Можете да представите пътуването като пътешествие или разходка, или пък вид училище, което мама и татко трябва да изкарат, за да придобият някакви нови знания. Тях може да ги оцветите пред него с разкази и снимки от страната, в която отивате да живеете, за да получи детето не само впечатление къде се намирате, но и да се запознае с нови държави и интересни места, които е още малко да посети. Модерните средства за комуникация ще помогнат чрез редовни виртуални "срещи" да се чувствате винаги заедно. Колкото и трудна да е понякога тази комуникация (часова разлика, преумора, ангажименти), е много важно тя да бъде редовна и да се води с желание и от двете страни. Разказвайте му за всичко, което преживявате и научавате и го разпитвайте за неговото ежедневие, стимулирайте го да споделя всичко, което смята за важно. Така малкото ще се успокои, че не сте толкова далече от него, чувствате се добре и ще събуди у него интерес към света, който не познава.

Добрите последствия

След първоначалния шок от загубите и рисковете от едно такова решение, обаче, не може да не дойде и съзнанието, че такава промяна може да доведе и до положителни резултати, каквито не бихте могли да постигнете, ако непрекъснато сте до малкия, пазите го от всяка опасност и го съветвате за всичко. Угризенията, че заради материални облаги сте станали лоши родители, ще отстъпят пред успокоението, че със свободата, която давате толкова рано на подрастващите, им правите неочаквана услуга, а те само ще ви бъдат благодарни след време за доверието и отношението не към безпомощно бебе, а като към равен на вас.

На пръв поглед стряскаща, тази отговорност ще му даде и някакво самочувствие и гордост на голям човек, които също са нужни за успех в живота.

Той ще научи много бързо, че всичко, което е смятал за даденост, си има много висока цена и не пада от небето, а трябва да се изкара и заслужи. Мисълта, че мама и татко са принудени да направят толкова много за него, ще го нучи да уважава повече усилията им и да се съобразява с тях. Той никога вече няма да бъде от онези прекалено разглезени деца, които вечно и за всичко разчитат на вас, защото така им е по-лесно и не искат да направят нищо сами, защото смятат, че сте вечни. Дори напротив, сам ще поиска да изкарва отрано пари, вместо лекомислено да пръска вашите и да ви помага той, вместо да чака вашата помощ за всичко.

Всички изкушения и опасности по пътя му ще го принудят да бъде внимателен, предпазлив и устойчив за странни познанства, предложения и съмнителни подаръци, ще преценява на кого да се довери, кога да каже "не" и кои забавления са допустими.

     Така, въпреки километрите, които ви делят, ще бъдете спокойни, че и без вас младежът ще се справи успешно с липсата на любящия, напътстващ го родител и ще учи заедно с уроците в училище и тези от живота дори по-добре, отколкото ако бяхте до него.

 

Автор: Вера Хинчева

 

 

Сподели: