Здраве

Родителите срещу затлъстяването

Причините, които водят до затлъстяване, са комплексни и мултифакторни, което увеличава възможните решения на проблема. Основна роля играят растежът и развитието още в ранните периоди на живота, храненето и физическата активност, поведението, убежденията н

Родителите срещу затлъстяването

В миналия брой ви разказахме за причините за затлъстяването в ранна детска възраст и индикаторите, по които можем да съдим, че детето ни страда от този проблем. В борбата с него съществена роля оказва СЕМЕЙСТВОТО и личния пример, който дават родителите.

Причините, които водят до затлъстяване, са комплексни и мултифакторни, което увеличава възможните решения на проблема. Основна роля играят растежът и развитието още в ранните периоди на живота, храненето и физическата активност, поведението, убежденията на хората, социално - икономическото развитие и др.

Светът на детето е заобиколен от възрастните. Затлъстяването е индикатор за проблем, пренесен в детския свят. Вече се натрупват доказателства за ролята на заобикалящата среда за появата и прогресирането на наднорменото тегло още в ранна детска възраст. За изработването на ефективна стратегия за профилактика е необходимо да се решават две групи задачи:

- оптимизация на хранителния модел;

- увеличение на физическата активност;

Изборът на здравословен начин на живот открива най-големи възможности за промяна на поведението, което да има устойчив характер и дългосрочна ефективност. Здравословният начин на живот се осъществява с помощта на цялото семейство. Той включва стил на живот, как прекарвате времето, как се храните и т. н. Вашият пример има водеща роля в помощта за вашето дете! Необходими са усилията на цялото семейство!

Семейната среда е ключов елемент не само в стратегията за борба със затлъстяването, но и за осигуряване здравето на децата. Промените в поведението не трябва да касаят само индивида, а обществото като цяло и семейството. Това е комплексен процес, преминаващ през образование, здравна информация, здравна култура и др. Достигането на промяна е трудно, отнема време и изисква много усилия.

- Навиците са поведение, което се повтаря, често напълно автоматично и понякога трудно се поддава на контрол. Промяната в манталитета и мисленето са малко вероятни, когато навиците вече са оформени. Хората страдат от „виждане в тунел" или намалена мотивация да възприемат нова информация, особено ако противоречи на тяхното обичайно поведение.

 - Убежденията влияят съществено върху поведението. Убеждението е вътрешна нагласа, когато човек приема нещо за вярно и истинно, не се съмнява в неговата достоверност и е готов да го защитава и аргументира.

Затлъстяването не е проблем само на детето и в разрешаването му трябва да се включи цялото семейство. Често друг член от семейството страда от наднормено тегло. С негова подкрепа и помощ е възможно да се планират реалистични цели за детето. Успешно решеният проблем създава позитивна нагласа и подкрепя детето да не се отказва още в началото.

Храненето трябва да се споделя с членовете на цялото семейство в приятна атмосфера, като вниманието е фокусирано изцяло върху храната. Необходимо е да се поддържа твърда позиция относно хранене без всякакво друго занимание, особено гледане на телевизия и др.

В забързаното ежедневие все повече семейства отделят недостатъчно време за хранене. Децата ядат бързо и често поглъщат храната без да дъвчат. Така се поема по-голям обем храна. Навикът да вечеряме заедно е стъпка в посока към здравословното хранене. По-бавното консумиране с наслада е процес, при който се дава възможност на главния мозък да съобщи на стомаха, че е пълен. Семействата, които не се хранят заедно, консумират повече пържени храни и газирани напитки и по-малко плодове и зеленчуци от тези, които споделят храната.

- Необходими са поне 20 минути мозъкът ви да каже,че сте сити. Ако изядете всичко за 5-6 минути, той няма време да сигнализира, че вече сте поели достатъчно, а резултатът е повече калории.

Примерът е по-силно въздействащ от поученията на родителите. „Децата  правят това, което и вие, а не това, което казвате". Спирайте да ядете, когато сте сити и отказвайте допълнителна порция, когато вече не сте гладни. Помогнете на детето да разпознава сигналите за ситост и глад (да яде, докато се засити, а не докато се задоволи желанието му)!

Нахранете детето, когато е гладно. Нужно е да се научи само да се ограничава. Ако не позволим на гладното дете да яде, то ще преяжда, когато му се отдаде такава възможност. Трябва да се следи да не развие т. нар. „страх  от  глада".

Ако вие, като родители, се храните здравословно и формирате правилни семейни навици в ежедневието, ще можете да моделирате начина на живот за вашите деца, който ще стане за тях втора природа.

Не бъркайте здравословното с диетично хранене! В здравословния модел се препоръчват зърнените храни, зеленчуците и плодовете. Млякото при децата продължава да бъде оптимален източник на протеини, калории и калций. Разнообразието от останалите продукти в подходящо съотношение осигурява оптимален прием на хранителни вещества, витамини, минерали и микроелементи. Среднодневното количество и калоричност на храната трябва да отговаря на възрастовите потребности. При това да се придържа към нормален обем на всяко хранене, за сметка на увеличен обем салати. За предпочитане при кулинарната обработка на храната използвайте печене, задушаване и варене, вместо пържене. Трябва строго да се спазва режима на хранене и разпределението на храната през деня: закуска - 25 %, обяд - 35 %, следобедна закуска - 15 % и вечеря - 25 %.

Внимателно четете етикетите на пакетираната храна! Постепенно приучавайте децата към култура на потребителя, търсене на информация относно храненето. Препоръчителни са тези с ниска енергийна плътност, повече сложни захари, с ниско съдържание на прости захари, хранителни влакнини, микронутриенти и биоактивни компоненти. Това подпомага избора на здравословен продукт.

Когато пазарувате, вземете детето със себе си! Супермаркетът представлява своеобразна учебна лаборатория, в която можете да го научите да търси  информация за храненето и за това как да избира полезна и здравословна храна. Ако му позволите само да избира продуктите, то с повече удоволствие ще консумира храната, приготвена с тях.

Поддържайте запаси само от здравословни храни в дома. Опитвайте се да разберете какво яде вашето дете, докато отсъствате. Строго забранявайте снаксове, царевични пръчици, чипс и др. Тези храни са високоенергийни, с много захар, мазнини и/или сол, с ниско водно съдържание, което предполага прием на допълнителни напитки, често също подсладени. Тази храна - т. нар. „junk food" трудно засища, дори обратно - стимулира по-голяма консумация.

Набележете  си краткосрочни цели - промени в диетата и физическата активност в седмична програма. Например: повече разходки и намаляване на времето, прекарано в гледане на телевизия. Уверете се, че целите са реалистични - гимнастика един час дневно е неизпълнимо за дете с високостепенно затлъстяване, особено ако не се е занимавало с физически упражнения.

Насърчавайте детето да води дневник, в който да отразява промените и заедно ги проследявайте стъпка по стъпка. Ежеседмично контролирайте теглото, отразявайте резултатите и най-добре ги онагледявайте графично.

Много нездравословни навици са за улеснение и водят до намаляване на физическото натоварване. Така много от децата не „ходят" на училище. Техните родители ги возят от съображения за по-голяма безопасност или отдалеченост на училището от дома. Често като причина се изтъква желанието да се осигури удобство на детето.

Ограничаването на пасивността въздейства по-ефективно на теглото в дългосрочен план, отколкото изключително интензивните аеробни упражнения. Най-лесно е да се промени физическата култура на цялото семейство. Дайте личен пример за „активен транспорт" - предпочитайте ходенето пеш или с велосипед до работа и училище, изкачвайте се по стълби, вместо да ползвате асансьор, паркирайте колата далеч от дома. Убеждавайте детето, че е по-добре да извърви разстоянието до дома на свой приятел, отколкото да моли да го откарате с кола.

Включвайте детето в ежедневната домакинска работа - да изхвърля отпадъците, да почиства, да коси тревата и др. Помолете го всеки ден да извежда на разходка кучето.

Карайте бебето да се движи! Докато са будни, повечето бебета са непрекъснато в движение, така че не е нужно да организирате специална фитнес програма. Но някои по-спокойни бебета се задоволяват предимно с наблюдение на околния свят. Те предпочитат да лежат и съзерцават, вместо да се движат и пълзят. Колкото бебето е по-пухкаво, толкова по-малко обича физическите занимания, което води до затворен кръг на недостатъчна активност и затлъстяване. Уредът "активна гимнастика" стимулира двигателната му активност още в кърмаческа възраст. Играйте с бебето на пода или пуснете музика и танцувайте с детето.

Насърчавайте го да играе при хубаво време навън. По-големите деца насочете към подходящи спортни занимания, популярни сред младите поколения - ски, сноуборд, катерене, скейтборд (в специални скейтпаркове). Разбира се, защо не йога, пилатес, танци и т. н. ? При танцуването се изгарят повече от 300 калории на час!

Включете в дневния режим на детето утринна гимнастика. Не очаквайте тя да му хареса, ако се налага да я прави само - това е еднообразно и скучно. Но с мама или татко е съвсем друго нещо. Даже ако имате няколко деца, примерът на родителите е необходим. Затова правете гимнастика в продължение на 10 - 15 минути, но достатъчно интензивна - която води до учестяване на пулса с 80 - 100 % сравнено при покой. Ще бъде полезна за цялото семейство, особено за родителите.

Ограничете времето за медии и освободете време за повече активни занимания. Времето пред телевизора и компютъра трябва да се ограничава до 1 - 2 часа дневно. Децата под 8 години гледат телевизия или играят на видеоигри средно около 2,5 часа дневно. При по-големите това време се увеличава до 4,5 часа. Децата, които прекарват пред монитора повече от 4 часа дневно, са с по-висок риск от наднормено тегло, в сравнение с децата, които гледат 2 часа или по-малко. В този резултат няма нищо чудно. Това пасивно занимание е съпроводено често с хапване на снаксове или някакви сладки и бонбони. В отговор на сладкото, организмът отделя ендорфини, подобряващи настроението.

В резултат детето продължава да се храни, дори след като се е заситило, заради чувството на комфорт. Получава се ефектът на „сладкия наркотик".

Осигурете му достатъчно сън! Децата на 30 месеца, които спят по-малко от 10,5 часа в денонощието, имат по-висок риск от затлъстяване, когато навършат 7 години.

Хвалете детето при здравословен избор на храна и повишена физическа активност. Помнете, че критиката и наказанието не са подходящи. Правете малки подаръци като награда за успехите (не шоколад!). Уверете се, че детето е вътрешно мотивирано и осъзнава, че може да нормализира теглото си. Опитайте се заедно да откриете какви видове емоции и ситуации засилват желанието му за повече храна. Някои хапват повече, когато се чувстват тъжни, стресирани или просто скучаят.

Променяйте поведението на детето позитивно чрез забавни физически игри и здравословно хранене. Подкрепяйте го в битката с излишните килограми, стъпка по стъпка, през цялото време.

Следете за „медийната диета" на подрастващите. Медиите ( най- вече телевизията, компютърът и видео игрите) изместват физическите упражнения в дневния режим на детето. Те ни засипват с изображения на слаби хора, които се забавляват, ядейки и пиейки. Рекламите внушават на децата, че храната е за удоволствие, а не за задоволяване на потребностите. Този парадокс, естествено, остава неразбираем за тях. Голяма част от рекламите по време на детските предавания са за храни и според едно проучване 80 % от тях са за нездравословни. А децата са податливи на рекламите - желанията си свързват с това, което виждат по телевизията. За нещастие, много деца ги възприемат безусловно, особено когато виждат своите родители да използват продуктите, рекламирани в тях. Учете децата си да са критични и да не вярват сляпо в нещо, само защото го виждат на телевизионния екран!

Рекламата на храни все повече се появява и в Интернет пространството. Така се заобикаля родителския контрол и се прицелват направо в децата. Новите форми на реклама са все по-често на публични места, като бил-бордове, афиши в обществения транспорт, проникват дори в учебните пособия.

Разбирането, че начинът на живот, храненето и физическата активност са определящи за развитието и последиците на затлъстяването, трябва да се фокусира върху ранната превенция. При семейства с наследствена обремененост профилактиката трябва да започне още преди зачеването. Първите години от живота на детето са „изграждащи" както в интелектуално и психологическо отношение, така и по отношение на формиране на здравословни навици.

Семейството има фундаментална роля в стратегията за борба със затлъстяването не само за настоящото, но и за бъдещото поколение. Ефективен резултат за справяне с „епидемията" може да се постигне със съвместните ни усилия в семейството и в обществото като цяло.

 

 

Автор: Д-р С. Михайлова

 

 

Сподели: