Здраве

Ротавирус или хранително отравяне?

Жива ваксина гони заразата, осигурява до 100% защита на бебето от прием в болница

Ротавирус или хранително отравяне?

Лято е. Сезонът на ваканциите. Отпускарският период обаче колкото и да е желан и приятен, толкова е и рисков по отношение на човешкото здраве. Особено за най-малките. Това времето на слънчевите изгаряния, летните алергии, топлинните и слънчевите удари, ухапванията от насекоми, храносмилателните разстройства и диариите.

Хранителното отравяне, както често е наричан гастроентеритът, е предизвикано от консумацията на заразена с различни бактерии, вируси и паразити храна. Макар и по-рядко, то може да се получи след прием на отровни вещества от гъби, пестициди и др. Всъщност именно в последните случаи се касае за хранително отравяне.

Симптомите на гастроентерита включват гадене и повръщане, болки в корема, болезнени диарични изхождания, които при тежка клинична картина са примесени с кръв или слуз, често и повишаване на температурата. Предразоложени към стомашночревни инфекции са новородените и най-малките деца, при които имунната система още не е добре развита, още не се е срещнала с разнообразието от заобикалящи ни патогени, за да изгради имунитет срещу тях.


95% от децата се заразяват с ротавирус

Причинителите са много. От вирусите най-често се сблъскваме с ротавируси - основни причинители на гастроентерит в ранна детска възраст. 95% от децата се заразяват с ротавирус преди 5-годишна възраст, като най-уязвими са тези между 6 и 24 месеца. Колкото по-малко е детето, толкова по-тежко протича заболяването. На около 1 от всеки 38 деца на възраст под 5 години се налага болнично лечение при ротавирусен гастроентерит.

Внимавайте с яйцата и консервите

 

Бактериите предизвикват възпаление на лигавицата на стомаха и червата непосредствено със собственото си действие или чрез произвежданите от тях токсини. Салмонелата например причинява хранителни токсоинфекции. Източник на салмонели са заразеното месо, риба, яйца, мляко. Неправилното съхранение на стайна температура е особена предпоставка за развитието на бактериите. Други причинители са стафилококите. Източник на заразяване с ботулинов токсин, предимно от домашни, неправилно консервирани храни, който засяга нервната система.

Задължителна е диета

-          Банани;

-          Ориз или оризова каша;

-          Печена ябълка;

-          Препечена филийка без масло;

-          Кисело мляко;

-          Кърма или адаптирано мляко (за кърмачетата).

Кога да търсим лекар

Детето задължително трябва да бъде прегледано от лекар при изпражнения, съдържащи кръв или гной, черни изпражнения, температура над 38,5 градуса, липса на подобрение след 24 часа, признаци на обезводняване.

Ваксина ни дава спокойствие

Най-сигурната превенция на ротавирусната инфекция е чрез ранна имунизация с ротавирусна ваксина. В България е налична ваксината Rotarix. Тя осигурява до 100% защита на бебето от прием в болница. Ваксината се приема през устата. Курсът се състои от 2 дози, поставени през интервал от мин. 4 седмици. Първата доза може да се приложи още на 6-седмична възраст, а втората  трябва да се даде преди навършване на 24-седмична възраст (шест месеца), за да се осигури максимална защита.

Профилактиката

  • Старателно измиване на ръцете със сапун винаги след използване на тоалетната и преди приготвяне на храна или хранене.
  • В обществени тоалетни е по-разумно да се подсушават ръцете с чиста салфетка, отколкото да се използва сешоара, който може да е източник на микроби.
  • При пътувания трябва да се избягва досег или приемане на храни с несигурно качество.
  • Изключително важно е внимателното подбиране и съхраняване на храната.
  • Консумация само на пресни яйца, които са минали термична обработка, а не са сурови.
  • Важно е съхраняването на суровите меса в хладилника да бъде на отделен рафт, за да не влизат в съприкосновение с други храни.
  • Задължително е да се поддържа добра хигиена на кърпите за бърсане и подсушаване.

Автор: Цветелина Терзиева

 

 

Сподели: